Alla tjänster
/
Övrigt
/

Målning - Förvandla och skapa ditt drömhem

Målning stuckatur
Foto: skonahem.com

Ge ett lyft till ditt älskade hem genom att måla om! Oavsett om det gäller målning av en sliten fasad som behöver fräschas upp, ett vardagsrum där väggar ska få en ny färgton eller ett staket som äntligen ska få en ny färg. Det kanske helt enkelt visar sig att en ny färg gör att ditt hem får en helt ny känsla och atmosfär! 

Vissa väljer att själva genomföra mindre måleriprojekt hemma, men för större projekt eller om du känner dig osäker på din egen förmåga med pensel och roller så kan ett bättre alternativ vara att anlita en målerifirma! De målar enkelt och smidigt och hjälper dig med såväl stora som små projekt. Kolla även in vårt blogginlägg om hur bland annat målning kan öka värdet på din bostad här.

Stockholm kryllar av duktiga målare och att hitta rätt, både vad gäller pris och kvalitet, kan kännas som en utmaning. För att hjälpa dig en bit på traven har vi därför satt ihop en prisguide för målning i Stockholm. När du tagit in en eller flera offerter från olika målerifirmor i Stockholm kan du lättare ta ett beslut som passar bäst för dig.

Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta om målning och frågor som: Vad kostar det att måla om ett rum? Och vad kostar en målare i timmen och vad är priset per kvm? Allt det och lite till kan du läsa mer om här nedan.

Förbered dig innan du börjar måla

Att måla om i sitt hem är något som många tycker är kul och det kan ge en stor förändring av känslan och inredningen i huset. Däremot kan det vara så att många drar sig lite för att påbörja sitt projekt på grund av tidsbrist eller ork! 

För att kunna få bästa möjliga resultat och en enhetlig målning är det viktigt att veta hur man ska göra för att lyckas! I ett målningsprojekt brukar man säga att 80 % är förarbete och 20 % själva målningen. Innan man blir för ivrig på att måla så är det flera viktiga steg som behöver göras innan man kan sätta igång med att måla väggar eller tak. Slutresultatet beror nästan alltid på hur väl genomfört förarbetet är, så det är helt klart en viktig del i processen!

Förbered din målning i 3 steg

Täcka över - Börja med att ta ner tavlor och annat som är upphängt på väggen. Fortsätt sedan med att flytta och ställ undan saker så att de inte är i vägen. Om det är väggar som ska målas rekommenderar vi att om möjligt ta ut alla möbler och inredning till ett annat rum. Om inte det funkar så går det bra att ställa alla möbler i mitten av rummet. Det ger den som ska måla fri tillgång till ytan och ingenting behöver flyttas omkring under processen. Täck sedan över möblerna med det som funkar bäst. Det kan till exempel vara täckpapp, täckfolie eller tejp till lister. Varför ska du då täcka över? Jo, för då undviker du oönskat färgstänk på dina möbler eller golv! 

Spackla och slipa - För att få en jämn och fin målning när du målar om rummet behöver du spackla och se till att små hål och ojämnheter är utjämnade. Dra ut spikar och skruvar från väggar eller tak och ta bort allt som sitter löst på väggen. Därefter kan du fylla i med spackel för att sedan slipa till en jämn och fin yta. Om exempelvis väggen generellt sätt är väldigt ojämn så är det ett bättre alternativ att bredspackla, det vill säga spackla hela väggen innan man börjar måla. 

Målartvätt - Sedan är det dags att rengöra både väggar och tak. Använd det rengöringsmedel och sätt som är optimalt för just ditt projekt. Låt sedan allting torka ordentligt innan målningen kan påbörjas. Det kan också vara bra att dammsuga rummet för att undvika att damm fastnar i färgen. 

Sen är det bara att sätta igång och måla! Tänk på att välja rätt färg, många väljer stilrena och ljusa färger då det ger ett bättre ljus och gör att rummet känns större. Andra väljer också att få in lite färg i hemmet genom att måla till exempel en fondvägg. Tänk även på att färgen tar lång tid att torka, så stressa inte med målningen om du ska måla flera lager. 

Måla betong färg
Foto: jotun.no

Vad kostar det att måla om ett rum?

När man ska måla om ett rum kan det uppstå många frågor. Frågor som: vad kostar det att måla om ett rum? Och vad kostar målning per kvm? Priset beror på olika faktorer, såsom exempelvis storlek på rummet, vilket material som behövs och om det är en målning med en färgton eller kanske med flera olika. För att göra det lite lättare att besvara frågan “hur mycket kostar det att måla om ett rum?” så har vi satt ihop en guide med fyra olika prisfaktorer här nedan.

Prisfaktor 1: Vad som ska målas om

Priset för att måla påverkas som sagt av ett flertal olika faktorer. Den första och kanske mest självklara faktorn är vad det är som ska målas om. Är det fasaden, staketet, friggeboden i trädgården eller väggar och/eller tak inomhus som ska målas? Generellt sett kostar det till exempel mer att måla om taket inomhus än att måla om väggarna. 

Prisfaktor 2: Utgångsläget

Vidare så har utgångsläget stor effekt på priset för att måla om. Utgångsläget avgör nämligen hur mycket förarbete som krävs. Har du exempelvis tapet idag men vill istället ha målade väggar? Ja, då behöver den tapetserade väggen förberedas så att underlaget blir slätt och färgen fäster som den ska. Redan målade väggar kan behöva slipas, beroende på underlag och skadade väggar kan behöva spacklas. På så sätt påverkar utgångsläget mängden förarbete som krävs för en lyckad målning. Det i sin tur påverkar antalet arbetstimmar, vilket således påverkar priset för din målning. Finns det stuckaturer eller andra detaljer som ska målas? Även det har en påverkan på priset.

Prisfaktor 3: Typ av arbete

Typ av arbete har självklart även det en påverkan på priset. Vill du ha tapetserade väggar? En putsad fasad? Eller söker du en industriell vibe med väggar med en betong-look? Olika typer av målningsarbete kräver olika typer av kunskaper, förberedelser och olika antal arbetstimmar. Därför påverkar typ av arbete slutpriset för din målning.

Prisfaktor 4: Önskat resultat

Den sista prisfaktorn är önskat resultat. Ser vi exempelvis till målning så kan olika antal lager av färg önskas, vilket i sin tur har en påverkan på det slutgiltiga resultatet. För väggar inomhus är det vanligaste upplägget ett lager grundfärg och två lager väggfärg. Grundfärgen gör att väggfärgen fäster bättre på väggen och det andra lagret väggfärg ger en mer täckande färg. Fler eller färre lager färg påverkar antalet arbetstimmar för målaren och påverkar således slutpriset. 

Vad kostar en målare i timmen?

När du anlitar en målare kan du i de flesta fall själv bestämma om du vill gå efter timpris eller fastpris. Nedan går vi igenom skillnaden på dessa samt fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Målare timpris

Att anlita en målare till timpris innebär att målarens arbetstimmar har en fast kostnad. Offerten anger uppskattat antal timmar för det planerade arbetet, vilket således ger dig ett uppskattat pris. Eventuella materialkostnader och resekostnader tillkommer. Timpriset varierar mellan olika firmor och i olika delar av landet men ser vi till Stockholm så är det generella timpriset 680 kr.

Att anlita hantverkare till timpris är främst förekommande vid mindre arbeten där antal arbetstimmar inte förväntas bli särskilt många. Då blir slutpriset oftast billigare än om man väljer att ta fastpris, där hantverkaren alltid tar höjd för oplanerade överraskningar som förlänger arbetet.

Målare fastpris

Anlitar du en målare till fastpris får du istället ett fast pris på det arbete som ska utföras. Generellt sett beräknar målaren här hur många arbetstimmar man tror att arbetet kommer att ta och sätter ett fast pris efter det.

Fastpris på måleriarbeten är vanligt vid större projekt, där arbetstimmarna förväntas bli väldigt många. Oftast ger målaren då ett paketpris som gynnar dig som privatkund, där du kanske betalar för 40 timmar när arbetet egentligen förväntas ta 50 timmar. 

Hall målning
Foto: casavogue.globo.com

Så kan du sänka priset för målning

Finns det något du själv kan göra för att påverka priset på ditt målningsprojekt? Absolut! Exempelvis kan du göra hela eller delar av förarbetet på egen hand, vilket drar ner på den anlitade målarens arbetstimmar. Viktigt att veta är att förarbetet påverkar slutresultatet och det är viktigt att detta görs korrekt för att målaren sedan ska kunna genomföra sitt jobb. Var därför noggrann i att säkerställa att du gör förarbetet rätt ifall du väljer att göra det på egen hand.

ROT-avdrag målning

Ett annat sätt att sänka priset på ditt målningsprojekt är att utnyttja ROT-avdraget. ROT-avdraget gäller på målningsarbeten, precis som vid de flesta andra hantverkstjänster. ROT-avdraget är en skattereduktion som du kan använda när du ska anlita en hantverkare. Du kan utnyttja upp till 50 000 kr per år och person. Du kan läsa mer om ROT-avdraget i vår ROT- och RUT-guide här.

Övriga hemmaprojekt? Done hjälper dig med el och VVS

Medan valet mellan timpris och fastpris för måleriarbeten kan vara komplext, erbjuder Done en enkel lösning för dina el- och VVS-behov. Hos oss hittar du auktoriserade elektriker och certifierade rörmokare som garanterar trygga och effektiva installationer och lösningar för ditt hem. Med vår app kan du enkelt boka kvalificerade installatörer för allt från mindre reparationer till större installationer. Låt Done ta hand om dina el- och VVS-projekt och upplev skillnaden när du anlitar våra proffs!

Vanliga frågor

Vad kostar det att måla om fasaden?

Pris på fasadmålning skiljer sig beroende på jobbets omfattning. Samma gäller för huruvida man ska välja ett timpris eller fastpris från målaren.

Vad kostar det att anlita en målare?

När du planerar att måla om hemma med hjälp av en professionell målare undrar du säkert över vad det kostar och vad priset per kvadratmeter är. Kostnaden för att anlita en målare påverkas av flera faktorer, såsom rummets storlek, typ av material och om du vill använda en eller flera färger.

Vad kostar det att anlita målare inomhus?

Det generella timpriset för en målare är 680 kr. För att uppnå ett professionellt och ordentligt målningsresultat är förarbetet avgörande. Det är en allmän uppfattning att cirka 80% av en lyckad målning handlar om förarbetet och 20% om själva målningen. Det är därför viktigt att ta sig tid att förbereda ytan ordentligt innan man börjar måla. Läs vårt blogginlägg om tips inför att måla här. Ett väl utfört förarbete är avgörande och ska inte underskattas, du kan till och med utföra mycket av förarbetet själv och därav påverka kostnaden.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play