Prisguide: Målning i Stockholm 2022

Att måla om kan ge ett lyft till ditt hem. Oavsett om det gäller en sliten fasad som behöver fräschas upp, ett vardagsrum som ska få en ny färgton eller ett staket som äntligen ska bli vitt. Vissa väljer att själva genomföra mindre måleriprojekt hemma, men för större projekt eller om du känner dig osäker på din egen förmåga med pensel och roller så kan ett bättre alternativ vara att anlita en målerifirma.

Stockholm kryllar av duktiga målare och att hitta rätt, både vad gäller pris och kvalitet, kan kännas som en utmaning. För att hjälpa dig en bit på traven har vi satt ihop en prisguide för målning i Stockholm, så att du när du tagit in en eller flera offerter från målerifirmor i Stockholm lättare kan ta ett beslut.

Behöver du hjälp att måla om hemma? Du vet väl att du hos Done kan boka ett videosamtal med några av Stockholms bästa målerifirmor för gratis offert? Ladda ner Done för att boka ett samtal.

Boka videosamtal med målare för gratis offert
Målning stuckatur
Foto: skonahem.com

Vad kostar det att måla om 2021?

Prisfaktor 1: Vad som ska målas om

Priset för att måla påverkas av ett flertal olika faktorer. Den första och kanske mest självklara faktorn är vad det är som ska målas om. Är det fasaden, staketet, friggeboden i trädgården eller väggar och/eller tak inomhus som ska målas? Generellt sett kostar det till exempel mer att måla om taket inomhus än att måla om väggarna. 

Prisfaktor 2: Utgångsläget

Vidare så har utgångsläget en stor effekt på priset för att måla om. Utgångsläget avgör nämligen hur mycket förarbete som krävs. Har du exempelvis tapet idag men vill istället ha målade väggar? Ja, då behöver den tapetserade väggen förberedas så att underlaget blir slätt och färgen fäster som den ska. Redan målade väggar kan behöva slipas, beroende på underlag, och skadade väggar kan behöva spacklas. På så sätt påverkar utgångsläget mängden förarbete som krävs för en lyckad målning vilket i sin tur påverkar antal arbetstimmar, vilket således påverkar priset för din målning. Finns där stuckaturer eller andra detaljer som ska målas? Även det har en påverkan på priset.

Prisfaktor 3: Typ av arbete

Typ av arbete har självklart även det en påverkan på priset. Vill du ha tapetserade väggar? En putsad fasad? Eller söker du en industriell vibe med väggar med betong-look? Olika typer av målningsarbeten kräver olika typer av kunskaper, olika typer av förberedelser och olika antal arbetstimmar - på så sätt påverkar typ av arbete slutpriset för din målning.

Prisfaktor 4: Önskat resultat

Den sista prisfaktorn är önskat resultat. Ser vi exempelvis till målning så kan olika antal lagar önskas, vilket i sin tur har en påverkan på det slutgiltiga resultatet. För väggar inomhus är det vanligaste upplägget ett lager grundfärg och två lager väggfärg. Grundfärgen gör att väggfärgen fäster bättre på väggen och det andra lagret väggfärg ger en mer täckande färg. Fler eller färre lager färg påverkar antalet arbetstimmar för målaren och påverkar således slutpriset. 

När du anlitar en målare kan du i de flesta fall själv bestämma om du vill gå efter timpris eller fastpris. Nedan går vi igenom skillnaden på dessa samt fördelar och nackdelar med de olika alternativen.

Ladda ner Done
Måla betong färg
Foto: jotun.no

Målare timpris

Att anlita en målare till timpris innebär att målarens arbetstimmar har en fast kostnad. Offerten anger uppskattat antal timmar för det planerade arbetet, vilket således ger dig ett uppskattat pris. Eventuella materialkostnader och resekostnader tillkommer. Timpriset varierar mellan olika firmor och i olika delar av landet, ser vi till Stockholm så är det generella timpriset 680 kr.

Att anlita hantverkare till timpris är främst förekommande vid mindre arbeten där antal arbetstimmar inte förväntas bli särskilt många. Då blir slutpriset oftast billigare än om man väljer att ta fastpris, där hantverkaren alltid tar höjd för oplanerade överraskningar som förlänger arbetet.

Målare fastpris

Anlitar du en målare till fastpris får du istället ett fastpris på det arbete som ska utföras. Generellt sett beräknar målaren här hur många arbetstimmar han eller hon tror att arbetet kommer att ta och sätter ett fast pris utefter det.

Fastpris på måleriarbeten är vanligt vid större projekt, där arbetstimmarna förväntas bli väldigt många. Oftast ger målaren då ett paketpris som gynnar dig som privatkund, där du kanske betalar för 40 timmar när arbetet egentligen förväntas ta 50 timmar.

Hall målning
Foto: casavogue.globo.com

Så kan du sänka priset för målning

Så finns det något du själv kan göra för att påverka priset på ditt målningsprojekt? Visst finns det det! Exempelvis kan du göra hela eller delar av förarbetet på egen hand, vilket drar ner på den anlitade målarens arbetstimmar. Viktigt att veta är att förarbetet påverkar slutresultatet och det är viktigt att detta görs korrekt för att målaren sedan ska kunna genomföra sitt jobb. Var därför noggrann i att säkerställa att du gör förarbetet rätt ifall du väljer att göra detta på egen hand.

ROT-avdrag målning

Ett annat sätt att sänka priset på ditt målningsprojekt är att utnyttja ROT-avdraget. ROT-avdraget gäller på målningsarbeten, precis som vid de flesta andra hantverkstjänster. ROT-avdraget är en skattereduktion du kan utnyttja när du anlitar en hantverkare. Du kan utnyttja upp till 50 000 kr per år och person. Du kan läsa mer om ROT-avdraget i vår ROT- och RUT-guide.

Boka videosamtal med målare för gratis offert
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu