Guide: Så väljer du rätt spotlights för ditt hem

Done installerar ny belysning och armatur

Installera ny belysning (armatur)

1500-2500 kr efter ROT
Boka
Done hjalper dig installera ny dimmer

Installera ny dimmer

1500-2500 kr efter ROT
Boka

Infällda spotlights, eller downlights som de också kallas, är just det - spotlights som sitter infällda i taket. Downlights är en populär grundbelysning som används i såväl sovrum och vardagsrum som kök och badrum. Men, de används också för spotbelysning av väggar och tavlor samt som skåp- och hyllplansbelysning. 

Det finns ett flertal val att ta ställning till när du bestämmer dig för vilka infällda spotlights som passar bäst för ditt projekt. Nedan kikar vi närmre på hur många spottar du kan tänkas behöva, vilken färgtemperatur som passar och hur du ska tänka kring spridningsvinkel. På så sätt har du lite mer kött på benen när det sedan är dags att bestämma sig för lamptyp.

Känner du dig osäker kring vilket val som passar dig och ditt hem bäst, kan våra duktiga elektriker i Stockholm, Malmö och Göteborg självklart hjälpa dig hitta rätt. Boka ett videosamtal för hjälp med val av spotlights och prisförslag för installation.

Infällda spotlights
Foto: Christine Carforo

Vill du ha hjälp att installera spotlights hemma? Boka ett videosamtal med en certifierad elektriker via Done för gratis offert. Önskar du dessutom proffshjälp i val och inköp av belysning hjälper de självklart gärna till med det också.

Vill du ha ett riktmärke för fastpris av byte av dimmer kan du kika här.

Boka videosamtal med elektriker

LED - det nya normala

LED-belysningen introducerades på marknaden med mängder av fördelar. Med låg effekt, lång livslängd och minimerad brandfara revolutionerade LED-lamporna belysningsbranschen. Efter att andra belysningsval eliminerats en efter en, är LED nu det självklara valet även när det kommer till spotlights. 

LED belysning
Foto: Ikea.com

Hur många spottar behövs för bra belysning?

Ett allmänt råd när det kommer till hur många downlights du bör installera för en optimal allmänbelysning i ditt rum är att sätta en spotlight per meter. Det innebär alltså att avståndet mellan dina spotlights bör vara 1-1.5 meter. Viktigt att komma ihåg är dock att alla rum och ytor är unika och att ljuskällor som fönster, rummets storlek, etc. bör tas hänsyn till när du planerar hur tätt eller långt isär du installerar dina spottar.

Har du redan köpt dina spottar och önskar nu hjälp med installation? Boka ett videosamtal med en certifierad elektriker i Done-appen för gratis offert.

Ladda ner Done här

Färgtemperatur och spotlights

Färgtemperaturen hos en lampa avgör hur kallt versus varmt det vita ljuset uppfattas av det mänskliga ögat. Färgtemperatur beskrivs med hjälp av värdet Kelvin, vilket är ett temperaturvärde likt celsius. 1 Kelvin är detsamma som 273.15 grader i celsius.

Vid lägre temperaturer uppfattas det vita ljuset mer och mer gult, medan högre temperatur istället uppfattas allt kallare ju högre på skalan vi kommer. Generellt sett används belysning med lägre färgtemperaturer i hemmamiljöer där ett mer harmoniskt ljust önskas för att skapa en mysig hemmafeeling. Högre temperaturer som skapar ett kallare och mer skarpt ljus används främst i kontors-, sjukhus- och andra typer av arbetsmiljöer.

Färgemperatur
Bild: Alltomled.se

För att sätta dessa Kelvin-värden i perspektiv kan ljuset ett stearinljus ger ifrån sig tolkas som 1000 K. Ett varmare belysningssken för hemmamiljöer brukar ligga runt 2700-3000 K medan 4000 K är vanligare för arbetsmiljöer. 

Så ska du tänka kring spridningsvinklar

Nästa tekniska faktor att ta hänsyn till i valet av infällda spotlights är spridningsvinklar. Vad är då spridningsvinklar? Jo, spridningsvinklar handlar enkelt sagt om hur brett eller smalt ljust dina downlights sprider. En smalare spridningsvinkel används för punktbelysning medan en bredare spridningsvinkel är vanligare för spotlights som används för allmänbelysning.

Generellt sett rekommenderas:

  • 20 grader för tight spridningsvinkel ämnat för exempelvis punktbelysning
  • 30-45 grader för allmänbelysning i hemmet
  • Över 50 grader för allmänbelysning för större ytor

Designade spotlights

När du bestämt dig för vilken färgtemperatur och spridningsvinkel som är bäst för ditt projekt, då väntar beslutet kring hur du vill att dina downlights ska se ut. Här finns allt från runda standardmodeller i svart, vitt och rostfritt till designade varianter i mängder av former, färger och material. Kanske vill du matcha dina spotlights i köket med luckornas beslag? Bara fantasin sätter gränser!

Behöver du hjälp av en elektriker för att installera spotlights i ditt hem? No problem! Boka ett videosamtal via Done med en certifierad elektriker för gratis offert.

Ladda ner Done
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu