Alla tjänster
/
Elektriker
/

Spotlights, spottar, takspottar - kärt barn har många namn

Spotlights har blivit väldigt populärt i våra hem. Med spottar i tak får du en belysning som sprider ut ljuset och ger ett behagligt sken. Det ger också både en snygg och smart lösning till ditt hem då spotlights är diskreta och tar inte så stor plats.

Infällda spotlights, eller downlights som de också kallas, är just det - spotlights som sitter infällda i taket. Downlights är en populär grundbelysning som används i såväl sovrum och vardagsrum som kök och badrum. Men, de används också för spotbelysning av väggar och tavlor samt som skåp- och hyllplansbelysning. 

Populära användningsområden för spotlights:

Spotlight badrum - De brukar användas för att skapa en behaglig belysning som kan vara flexibel och anpassas efter dina personliga behov. Spotlights i badrummet gör det mer praktiskt då ljuset kan platsbelysa en viss punkt till exempel över handfatet. Takspottar kan också ge ditt badrum en känsla av lyx då du kan framhäva en viss del av badrummet.

Spotlights kök - Att installera flera spotlights i köket ger många fördelar. Det är både praktiskt och ger en skön belysning. Spotlights är även en flexibel lampa som ger bra arbetsbelysning vid köksbänken. 

Spotlights vardagsrum och hall - I dessa rum finns det ofta plats och behov för olika sorters lampor. Ofta har man en taklampa och golvlampor för att få en bra allmänbelysning. Med spotlights i vardagsrummet kan man lysa upp och förstärka sin inredning såsom tavlor och växter. Om det finns en trappa i huset kan spotlights även vara en snygg inredning för att belysa trappstegen. En skena med spotlights i taket kan vara ett perfekt komplement till huvudbelysningen. Det blir mer flexibelt då du kan vinkla och justera ljuset dit du vill ha det.

Spotlight sovrum - En klar favorit i mångas hem då spotlights i sovrummet ger en modern mysig belysning och känsla. Även om sovrummet oftast är där vi sover i mörker, så är det viktigt med bra ljus vid behov. Med spotlights kan du belysa en viss del av sovrummet för att få till en lyxig atmosfär och ett rum man vill stanna länge i. 

Det finns som sagt ett flertal val att ta ställning till när du bestämmer dig för vilka infällda spotlights som passar bäst för ditt projekt. Nedan kikar vi närmare på hur många spottar i ditt tak du kan tänkas att behöva, vilken färgtemperatur som passar och hur du ska tänka kring spridningsvinkel. På så sätt har du lite mer kött på benen när det sedan är dags att bestämma sig för lamptyp som till exempel LED-lampor.

LED-belysningen introducerades på marknaden med mängder av fördelar. Med låg effekt, lång livslängd och minimerad brandfara revolutionerade LED lamporna belysningsbranschen. Efter att andra belysningsval eliminerats en efter en, är LED spottar nu det självklara valet även när det kommer till spotlights. 

Känner du dig osäker kring vilket val som passar dig och ditt hem bäst, kan våra duktiga elektriker i Stockholm och över hela Sverige självklart hjälpa dig hitta rätt på ett enkelt och bra sätt. Vi hjälper dig att sätta spottar i tak utan problem!för hjälp med val av spotlights och prisförslag för installation.

Infällda spotlights
Foto: Christine Carforo


Var och hur? En miniguide om spotlights

Spotlights kan användas till många olika saker. De har blivit ett självklart val för många att använda som takbelysning eftersom att de ger en jämn ljusspridning. Många använder inbyggda spotlights i taket för att få en mer modern känsla. Downlights inomhus är också väldigt diskreta och tar lite plats. 

Spotlights inomhus kan även enkelt matchas med resterande inredning och tar inte så stor plats vilket gör att man kan montera spotlights nästan var som helst. Kanske letar du efter vita spotlights som ger en elegant känsla till rummet? Eller är du kanske mer ute efter en modern stil med industriella glödlampor? När det kommer till spotlights finns det oändliga möjligheter för dig och ditt hem!

Spotbelysning kan användas på så många mer sätt än att bara installeras som spotlights i taket. Här nedan listar vi 3 olika tips vart du kan sätta upp dina spotlights.
1. Montera spotlights under köksskåp utanpåliggande. Det gör det enkelt att installera dem. Med spottar under köksskåp skapar du en perfekt arbetsmiljö och en mysig atmosfär till din köksmiljö.

2. Ett annat smart val är att inreda ett skåp eller en hylla med inbyggda spotlights. Då får man en ombonad mysig känsla och kan inkludera det mer som en inredningsdetalj än som bara förvaring.

3. En snygg modern inredningsidé kan vara att platsbelysa ett ställe som du tycker extra mycket om. Kanske vill du rikta en spotlight på en omtyckt tavla eller en favoritblomma?

Hur installerar man spotlights i tak?

För att installera infällda spottar/spotlights krävs en behörig elektriker. Du som privatperson kan om du har rätt kunskap, installera en spotskena. Det är alltid viktigt att följa de medföljande instruktionerna. De kan vara olika beroende på vilken spotsken du har valt. Generellt kan man säga att man ska följa följande steg efter att du läst de specifika instruktionerna: 

 1. Använda en penna och ett måttband och mät och markera ut vart du vill ha din spotskena.
 2. Använd en borrmaskin och borra hål vid dina markeringar.
 3. Se sedan till att strömmen är helt avstängd. Det gör du bäst vid elskåpet genom att dra ut proppen. 
 4. Sedan är det dags att montera spotskenan. Sen till att sladdarna och skenan sitter på rätt plats.
 5. Nästa steg är att skruva i dina spotlights i spotskenan.
 6. Avsluta med att sätta på strömmen igen och njut av din snygga och smarta takbelysning. 

Låter det krångligt? Har du inte rätt kunskap för att kunna montera en spotskena för spotlights? Eller har du kanske rätt kunskap men inte tiden för att utföra projektet? Det finns vissa installationer som du faktiskt kan göra själv, till exempel att byta spotlights. De flesta typer av spotlights kräver dock en installation av en behörig elektriker då det finns krav på elsäkerhet. Vi på Done kan hjälpa dig att anlita en certifierad elektriker för just ditt projekt och det du behöver!

LED belysning
Foto: Ikea.com


Placering av spotlights i taket

När man bestämt sig för att placera spotlights så kanske frågor som, finns det ett rekommenderat avstånd mellan spottar? Hur många spottar per kvm och vilken spridningsvinkel spotlights har? Vid placering av spotlights i vardagsrum eller annan del av hemmet finns det en del saker att fundera på. Därför har vi samlat information om bland annat vilket avstånd man ska ha mellan spotlights i takfot och annan information som kan vara bra att veta om när man ska placera spotlights i sitt hem.

Ett allmänt råd när det kommer till hur många downlights du bör installera för en optimal allmänbelysning i ditt rum är att sätta en spotlight per meter. Det innebär alltså att det behöver vara ett avstånd mellan spotlights i tak på 1-1.5 meter. Viktigt dock att komma ihåg vid placering av spotlights i taket är att alla rum och ytor är unika och att ljuskällor som fönster, rummets storlek, etc. bör tas hänsyn till när du planerar hur tätt eller långt isär du installerar dina spottar.

Nästa tekniska faktor att ta hänsyn till i valet av infällda spotlights är spridningsvinklar. Vad är då spridningsvinklar? Jo, spridningsvinklar handlar enkelt sagt om hur brett eller smalt ljus dina downlights sprider. En smalare spridningsvinkel för spotlight används för punktbelysning medan en bredare spridningsvinkel är vanligare för spotlights som används för allmänbelysning.

Generellt sett rekommenderas:

 • 20 grader för tight spridningsvinkel ämnat för exempelvis punktbelysning
 • 30-45 grader för allmänbelysning i hemmet
 • Över 50 grader för allmänbelysning för större ytor

Har du redan köpt dina spottar och önskar nu hjälp med installation? Boka ett videosamtal med en certifierad elektriker i Done-appen för gratis offert. Vi hjälper dig med allt du behöver!

Takspotlights och färg

Färgtemperaturen hos en lampa avgör hur kallt versus varmt det vita ljuset uppfattas av det mänskliga ögat. Färgtemperatur beskrivs med hjälp av värdet Kelvin, vilket är ett temperaturvärde likt celsius. 

Vid lägre temperaturer uppfattas det vita ljuset mer och mer gult, medan en högre temperatur istället uppfattas allt kallare ju högre på skalan vi kommer. Fundera över dina personliga behov och välj sedan belysning efter vad du vill ha i ditt hem.

Generellt sett används belysning från ljuskällor såsom spotlights med lägre färgtemperaturer i hemmamiljöer där ett mer harmoniskt ljust önskas för att skapa en mysig hemmafeeling. Ljuset passar bra i vardagsrummet eller andra ställen där du vill ha en varm belysning.

Högre temperaturer som skapar ett kallare och mer skarpt ljus används främst i kontors-, sjukhus- och andra typer av arbetsmiljöer. Spottar med skarpare ljus är också perfekt till arbetsytan i köket eller kanske spegeln i badrummet. 

För att sätta dessa Kelvin-värden i perspektiv kan ljuset ett stearinljus ger ifrån sig tolkas som 1000 K. Ett varmare belysningssken för hemmamiljöer brukar ligga runt 2700-3000 K medan 4000 K är vanligare för arbetsmiljöer. 

När du bestämt dig för vilken färgtemperatur och spridningsvinkel som är bäst för ditt projekt väntar beslutet kring hur du vill att dina downlights ska se ut och hur du vill rikta dina spotlights. Här finns allt från runda standardmodeller i svart, vit och rostfritt till designade varianter i många olika former, färger och material. Kanske vill du exempelvis matcha dina spotlights i köket med luckornas beslag? Bara fantasin sätter gränser!

Vet du inte vilka spotlights eller vilken taklampa du ska välja till att belysa rummet? Vi kan guida dig genom olika varumärken och de mest populära produkterna. Behöver du hjälp av en elektriker för att installera spotlights och lampor i taket till ditt hem? Inga problem! Boka ett videosamtal via Done med en certifierad elektriker för en gratis offert!

Bild: Alltomled.se

Installera spottar i taket? Det blir gjort med Done

Om du behöver byta spotlight i ditt hem så kan du välja att byta den själv om du har den kunskap och säkerhet som krävs för att kunna göra det rätt. Även om du skulle kunna utföra det själv så är det nästan alltid bättre att ta hjälp av en kunnig elektriker som enkelt kan hjälpa dig med dina takspotlights. 

När man ska installera spotlights i taket behövs oftast en behörig elektriker. Det är viktigt eftersom att elen behöver dras om eller flyttas. Utförs det inte på ett korrekt och säkert sätt kan det utgöra en fara.

Prisskillnaden blir något mer vid installation än när man bara ska byta spotlights. Det beror på att det är enklare och kräver mindre i arbete och material att byta än att installera spotlights. Priset kan även variera mellan olika rum. Till exempel är det oftast dyrare att installera spotlights i badrum än i vardagsrum. Det beror på att det är högre krav vid installation och processen är lite mer komplicerad då det är ett våtutrymme och elen behöver installeras med det i åtanke.

Här nedan har vi listat några prisexempel. Priserna inkluderar endast arbetskostnaden och inte material eller resekostnad. Priserna är beräknade efter ROT-avdrag.

 • Installation av 16 spotlights i hall, kök & badrum - 3 700 kr
 • Installera 3 stycken downlights (eller så kallade spotlights) i tak och en krondimmer (dimmer för 2 knappar) - 2 500 kr
 • Felsökning av Spotlights - 1800 kr
 • Byta 4 takmonterade spotlights mot nya LED. Laga 1 trasig dimmer - 2000 kr

Vi på Done hjälper dig igenom hela processen med allt från takspotlights till trådlösa spottar i hemmet! Vi hjälper dig med olika stilar och guidar dig genom olika varumärken så att du ska kunna hitta och välja din personlig stil som passar till ditt hem. Med en snygg praktisk belysning kan du skapa ett ombonat hem och få till en mysig känsla och belysa speciella delar av hemmet. Med flera ljuskällor kan du också använda varierande ljus för olika tillfällen och stunder.

Få en gratis offert i appen - vi sätter dig i kontakt med en certifierad elektriker och ge dig ett pris idag!

Vanliga frågor

Hur byter man downlights?

För att byta downlights, eller spotlights, behöver du först stänga av strömmen till lampan i säkringsskåpet. Vrid sedan lamphuset motsols tills det lossnar från infästningen i taket. Ta bort den gamla lampan och sätt i den nya lampan. Vrid sedan lamphuset medsols tills det sitter fast ordentligt. Slå på strömmen igen och testa lampan för att se om den fungerar.

Får man byta spotlights själv?

Enligt svenska byggnormen får man själv byta spotlights, men man måste följa vissa regler och säkerhetsföreskrifter. Om man inte känner sig helt säker på hur man ska göra bör själv man alltid ta hjälp av en professionell elektriker. Vid installation av spotlights bör man också se till att de är godkända för inbyggnad och att man använder rätt typ av transformator.

Vilket avstånd mellan spotlights?

Ett allmänt råd när det kommer till hur många spotlights du bör installera för en optimal allmänbelysning i ditt rum är att sätta en spotlight per meter. Det innebär alltså att det behöver vara ett avstånd mellan spotlights i tak på 1-1.5 meter. Viktigt att komma ihåg vid placering av spotlights i taket är att alla rum och ytor är unika och att ljuskällor som fönster och rummets storlek, bör tas hänsyn till när du planerar hur tätt eller långt isär du installerar dina spottar.

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play