Alla tjänster
/
VVS / Rörmokare
/

Rengöra tvättmaskin på djupet - Tips för bästa resultat

Vill du lära dig hur du rengör din tvättmaskin? Eller vill lära dig hur man förebygger dålig lukt? Då har du hittat rätt! I denna guide får du reda på hur du rengör din tvättmaskin på djupet, hur du får bort kalkavlagringar och irriterande dålig lukt. Vi bjussar också på våra bästa husmorsknep som kan vara bra att känna till om du vill ha ett miljövänligt alternativ till att rengöra din tvättmaskin utan kemikalier. Du får även reda på varför det är viktigt med regelbunden rengöring, hur ofta du ska rengöra din tvättmaskin.

Vill du lära dig hur du håller din tvättmaskin i toppskick så läs vidare!

Psst..! Visste du att du kan installera tvättmaskin med oss på Done? Vill du lära dig mer om hur det går till kan du läsa här!

Varför ska man rengöra sin tvättmaskin? Foto: tasteofhome.com

Varför det är viktigt att rengöra din tvättmaskin

Behöver man verkligen rengöra tvättmaskinen? Ja, det är viktigt att rengöra din tvättmaskin regelbundet, dels för att hålla dina kläder fräscha och rena, men det är även viktigt att hålla tvättmaskinen ren för att förlänga dess livslängd.

Men rengör inte tvättmaskin sig självt när man använder det? Nja, det krävs lite mer arbete än att bara använda maskinen för att hålla den fräsch. Smuts, tvättmedelsrester och kalkavlagringar samlas över tid och påverkar maskinens prestanda! Det är även smuts och andra rester som orsakar den dåliga lukten i din tvättmaskin. Det kan leda till både mögel och i att den blir sämre på att rengöra dina kläder. Regelbunden rengöring hjälper till att förebygga dessa problem och ser till att din tvätt blir renare och skyddar din maskin från potentiella skador.

Rengör tvättmaskinen och få bort dålig lukt

En illaluktande tvättmaskin är ett vanligt men ack så irriterande problem. En illaluktande tvättmaskin kan inte bara vara obehaglig, utan det kan också indikera att det finns bakterier och mögel som kan påverka både maskinens effektivitet och dina kläders renhet. Men oroa dig inte, det finns bra och effektiva sätt att åtgärda det. Dålig lukt i tvättmaskinen orsakas ofta av bakterietillväxt i fuktiga och smutsiga områden, som i tvättmedelsfacket eller runt packningen.

Tips för att ta bort dålig lukt i tvättmaskinen

Här är några snabba, bra tips för att hålla din tvättmaskin fräsch och ren!

 • Regelbunden rengöring och underhåll av din tvättmaskin är ett effektivt sätt att hålla den fräsch och luktfri! Consistency is key!
 • Håll alltid filtret och tvättmedelsfacket rent, det kan avsevärt minska risken för dålig lukt.
 • Glöm inte att låta tvättmaskinens lucka och tvättmedelsfack vara öppna efter varje användning för att förebygga fuktansamling.
 • För en djupare rengöring, kör ett program på 90 grader med tom maskin med en blandning av ättika och bikarbonat. Detta hjälper till att lösa upp smuts och neutralisera dåliga lukter. Kika nedan för detaljerad guide!

Rengöra tvättmaskin - ättika och bikarbonat

Visste du att du kan rengöra tvättmaskinen med ättika och bikarbonat? Det är sant, det är ett skonsamt och enkelt sätt att fräscha till din tvättmaskin och förhindra dålig lukt. Följ vår enkla 5 råd i vår steg för steg guide här:

 1. Förbered rengöringslösningen: Blanda en deciliter ättika med lika delar vatten. För extra effekt kan du tillsätta några matskedar bikarbonat till blandningen.
 2. Applicera ättikablandningen: Häll blandningen med ättika i tvättmedelsfacket. Detta hjälper till att rengöra facket och motverka dålig lukt.
 3. Tillsätt bikarbonat i trumman: Sprid några matskedar bikarbonat direkt i trumman av tvättmaskinen. Bikarbonaten absorberar lukt och är mildt slipande för att ta bort smuts och rester.
 4. Kör ett hett tvättprogram: Ställ in tvättmaskinen på ett tomt program på 90 grader. Värmen från programmet aktiverar ättikan och bikarbonaten, vilket effektivt rengör insidan av maskinen.
 5. Avsluta och lufta ut: När programmet är klart ska du öppna luckan för att lufta ut maskinen och låt den torka helt. - Klart!
Renare tvätt & ingen dålig lukt med en rengjord tvättmaskin. Foto: pinterest

Rengöra filter i tvättmaskinen på bästa sätt

Att hålla filtret rent hjälper till att förhindra dålig lukt och garanterar att din tvättmaskin fungerar så effektivt som möjligt. Om du behöver en en guide kommer här steg-för-steg om hur du enklast rengör tvättmaskinens filter:

 1. Leta reda på filtret: Filtret finns vanligtvis vid tvättmaskinens framsida, nära botten. Se till att du har tillgång till en trasa och en liten behållare för vatten, eftersom lite vatten kan rinna ut när du öppnar filtret.
 2. Öppna och rengör filtret: Vrid försiktigt filtret moturs för att öppna det. Ta ut filtret och skölj det under rinnande vatten. Använd en mjuk borste eller trasa för att försiktigt ta bort eventuellt smuts eller föremål som fastnat.
 3. Rengör filtrets fack: Använd en fuktig trasa för att rengöra filtrets fack och området runt det. Kontrollera om det finns smuts eller föremål som kan ha fastnat där.
 4. Sätt tillbaka filtret: Efter du gjort rent ska du sätta tillbaka filtret och skruva fast det ordentligt. Se också till att det inte finns några läckor.

Rengöra tvättmedelsbehållaren

Rengöring av tvättmedelsbehållaren är ett viktigt steg för att hålla din tvättmaskin i gott skick. Med tiden kan tvättmedels- och mjukmedelsrester byggas upp. Det kan leda till både mögel och bakterietillväxt. För att rengöra behållaren kan du följa dessa enkla steg:

 1. Ta ut behållaren: De flesta tvättmaskiner har en avtagbar tvättmedelsbehållare. Dra försiktigt ut den för att rengöra.
 2. Rengör med varmt vatten: Skölj behållaren i varmt vatten. Använd en mjuk borste eller svamp för att ta bort alla tvålrester.
 3. Använd ättika för tuffa fläckar: För hårdare fläckar eller mögel kan du blötlägga behållaren i en lösning av varmt vatten och ättika. Detta hjälper till att lösa upp envisa rester och neutralisera dåliga lukter.
 4. Rengör facket: Rengör även facket där behållaren sitter. Använd en trasa doppad i ättikalösning för att nå alla områden.

Rengöra tvättmaskinens trumma

En grundlig rengöring av tvättmaskinens trumma är avgörande för att förhindra dålig lukt och se till att du alltid får ren och fin tvätt. Du kan använda milda rengöringsmedel eller en blandning av ättika och vatten för att rengöra trumman. Efter att ha applicerat rengöringsmedlet så kör du ett tomt tvättprogram på hög temperatur för att avlägsna alla rester.

Tänk på att torka av trumman och dörrpackningen efter varje tvätt för att förhindra fuktansamling.

Förhindra dålig lukt genom att rengöra tvättmaskinens trumma. Foto: via.se

Avkalka tvättmaskin enkelt - steg för steg

Glöm inte att kalka av din tvättmaskin. Det är bra för att se till att tvätten blir ordentligt ren och det kan lägga till lång tid på din maskins livslängd. Kalka av din tvättmaskin såhär:

 1. Välj rätt avkalkningsmedel: Använd ett specifikt avkalkningsmedel för tvättmaskiner eller en naturlig produkt som ättika, som är effektiv mot kalkavlagringar.
 2. Dosera avkalkningsmedlet: Följ instruktionerna på avkalkningsmedlets förpackning. Om du använder ättika, häll en större mängd, ungefär en till två deciliter direkt i trumman.
 3. Kör ett tomt tvättprogram: Ställ in maskinen på ett högtemperaturprogram, helst 90 grader, utan tvätt. Detta hjälper till att lösa upp kalkavlagringarna.
 4. Behandla vid behov: Om maskinen inte använts på länge eller om vattnet i ditt område är särskilt hårt, kan det krävas flera cykler av avkalkning för bästa resultat.

Husmorsknep för att rengöra tvättmaskin

Vem älskar inte husmorsknep? Ett populärt och miljövänligt tips är att använda naturliga rengöringsmedel som ättika och bikarbonat. Dessa medel är inte bara skonsamma mot maskinen, utan också effektiva för att avlägsna dålig lukt och smuts. Ättika fungerar som ett naturligt avkalknings- och rengöringsmedel, medan bikarbonat hjälper till att neutralisera lukter och rengöra trumman. Kombinera dem i ett tomt tvättprogram på hög värme för en grundlig rengöring.

Hur gör man rent tvättmaskinens utsida?

Att hålla utsidan av din tvättmaskin ren är lika viktigt som insidan. Använd en mjuk trasa och en mild rengöringslösning för att torka av tvättmaskinens paneler och kontroller. För att undvika vattenskador och korrosion så ska du inte använda för mycket vatten. Torka regelbundet av toppen och sidorna av maskinen för att hålla den fri från damm och smuts.

Rengör tvättmaskinens utsida. Foto: stockholmflyttstädning

Rengöra torktumlaren säkert och effektivt

Att rengöra din torktumlare är lika viktigt som att underhålla din tvättmaskin! En ren torktumlare inte bara fungerar mer effektivt, utan bidrar också till en säkrare användning. För att rengöra din torktumlare bör du regelbundet tömma luddfiltret efter varje användning. Det är också viktigt att rengöra värmeelementet, trumman och utloppsslangen för att förebygga ludduppbyggnad som kan leda till brandrisk.

För en grundlig rengöring kan du överväga att anlita en professionell service som säkerställer att din torktumlare är i optimalt skick och fortsätter att fungera effektivt och säkert.

Vanliga fel och lösningar vid rengöring av tvättmaskinen

När du rengör tvättmaskinen finns det några vanliga misstag som är bra att undvika!

 • Använd inte för starka kemikalier som kan skada maskinens komponenter.
 • Se till att inte överfylla tvättmedelsfacket med rengöringslösning - det kan orsaka läckage och skador.
 • Om maskinen fortfarande luktar illa efter rengöring, kan det vara nödvändigt att kontrollera och rengöra avloppsslangen och filtret för att säkerställa att inga hinder finns.
Vanliga fel & lösningar när man rengör tvättmaskinen. Foto: marthastewart.com

Hur ofta ska man rengöra tvättmaskinen?

Nu vet vi att det är viktigt att rengöra tvättmaskinen regelbundet, men hur ofta är det nödvändigt? Generellt rekommenderas det att rengöra tvättmaskinen ungefär en gång i månaden, men detta kan variera beroende på hur ofta du använder den.

Om du märker tecken på dålig lukt eller att tvätten inte blir så ren som den borde kan det vara dags att rengöra maskinen. Om du rengör tvättmaskinen regelbundet kan du förebygga och få bort dålig lukt och smutsuppbyggnad och ser till att dina kläder alltid blir ordentligt tvättade och att tvättmaskinen håller längre.

Kom ihåg! Att regelbundet underhålla din tvättmaskin kan bidra till att förlänga dess livslängd, men när den väl når slutet av sin funktionstid är det viktigt att återvinna tvättmaskin på ett miljövänligt sätt.

Hållbart att rengöra ofta

I en tid då hållbarhet och effektivitet blir allt viktigare, är regelbunden underhåll av hushållsapparater som tvättmaskiner en viktig del i att förlänga deras livslängd och se till att de fungerar som de ska. Genom att undvika frekventa reparationer och utbyten bidrar detta inte bara till sparade slantar utan det ger dig en mer hållbar livsstil.

Rengör tvättmaskin och lindra allergier

Har du allergiker hemma? Då är det extra viktigt med en ren och fräsch tvättmaskin! Rengöringen hjälper till att eliminera smuts och bakterier som kan ansamlas över tid, vilket är särskilt viktigt för hushåll med små barn eller personer med känslig hy. Dessutom kan en ren och välfungerande tvättmaskin bidra till en lägre energiförbrukning eftersom den kan arbeta mer effektivt.

Så undviker du dålig lukt i tvättmaskinen

Du kanske inte känner dålig lukt från din tvättmaskin just nu, men har tidigare tråkiga erfarenheter av det? Att förebygga dålig lukt i tvättmaskinen är enklare än att behandla den. Vad kan man göra för att hålla maskinen fräsch? Här är några enkla vanor som du kan börja göra för att hålla din maskin fräsch och luktfri:

 • Regelbunden rengöring: Att hålla insidan av tvättmaskinen ren är avgörande. Torka av trumman, packningen och tvättmedelsfacket regelbundet.
 • Använda rätt mängd tvättmedel: Överanvändning av tvättmedel kan orsaka rester som leder till lukt. Använd alltid rekommenderad mängd tvättmedel för din tvätt.
 • Låt maskinen torka: Efter varje tvätt, lämna luckan och tvättmedelsfacket öppet för att lufta ut och torka, vilket minskar risken för mögelbildning.

Vi hoppas att du lyckas få din tvättmaskin luktfri och fräsch igen! Om du behöver ta hjälp av en behörig rörmokare så finns våra auktoriserade vvs-montörer nära till hands! Rörmokare från Done installerar tvättmaskin för 2 895 kr och utför självklart alla typer av vvs-installationer och jobb - alltid till ett fastpris på 690 kr/h.

Done finns i stora delar av Sverige, bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, och Uppsala. Ladda ner Done-appen idag och få dina vvs-jobb utförda snabbt och effektivt av certifierade rörmokare! 

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play