Alla tjänster
/
Nyheter
/

Tips på renovering som höjer värdet inför försäljning. 4 expertråd från Brokr

Går du i säljtankar men drar dig för att boka in mötet med mäklaren på grund av skavankerna hemma du så länge tänkt ta tag i? We get you. För att hjälpa dig på traven har vi tagit hjälp av våra samarbetspartners, mäklarna på Brokr, för att reda ut vad som är värt att renovera inför en försäljning.

Renovera kök
Bild: Brokr.se


Done i samarbete med Brokr

Brokr är fastighetsbyrån som lägger stor vikt vid kvalitet och service, som genom en personligare approach är bra för både kunder och medarbetare. Brokr vill erbjuda alla samma möjligheter till professionell presentation och styling, oavsett objektets storlek eller värdering. Likväl prioriterar Brokr sina medarbetare och utmanar den annars kalla mäklarbranschen med målet att erbjuda sina mäklare en hållbar livsstil. 

Det är med stolthet vi på Done kan presentera att vi nu ingår samarbete med fastighetsbyrån Brokr. Tillsammans vill vi hjälpa köpare och säljare på fastighetsmarknaden finna och skapa sina drömhem!

Är det värt att renovera inför en försäljning?

Jonas Danielsson, fastighetsmäklare på Brokr, förklarar att svaret på frågan om en renovering är en värd investering inför en försäljning varierar mellan olika objekt. Det viktiga är att se till helheten för att avgöra om objektet upplevs som nedgånget eller attraktivt för den potentiella köparen. Finns det exempelvis ett rum i lägenheten som fått mindre kärlek än resten av bostaden, kan det vara värt att ge det rummet ett lyft för att på så sätt höja helhetsintrycket.

“Utgångspunkten handlar om att slå fast om det är ett attraktivt eller nedgånget objekt, för att kunna ta ställning till vad som är värt att göra” - Jonas Danielsson, fastighetsmäklare på Brokr.
Till Brokr

1. Måla om inför försäljning

De allra flesta köpare räknar med att måla om den bostad de köper. Det betyder att målning lätt kan bli bortkastade pengar för dig som säljare. Är färgen på väggarna dock så pass nedgången att det drar ner helhetsintrycket kan det vara värt att fräscha upp färgen. Jonas Danielsson på Brokr påpekar dock att om du ska måla om, så gör det inte strövis. Målar du om ett rum riskerar du att få resten av rummen i lägenheten att se sämre ut i jämförelse med det nymålade rummet. Ska det göras, ska det alltså göras ordentligt.

Renovera med målning
Bild: Brokr.se

2. En golvslipning ger ett helhetslyft

Golven i en bostad har en stor effekt på helhetskänslan. Fräscha golv får ofta hela lägenheten att kännas fräsch. En golvslipning är således ofta en värd investering. Viktigt att tänka på när det kommer till golv är dock att inte förstöra lägenhetens känsla. Är det en sekelskifteslägenhet du bor i till exempel så kanske köparen är ute efter ett äldre golv. Tänk då noga igenom valet av exempelvis pigmentering, så att du inte går emot den känsla köpare av din lägenhetstyp ofta är ute efter.

3. Ändra planlösningen

En del väljer att bygga till ett rum i lägenheten inför en försäljning. Det kan handla om att göra om en etta till tvåa eller en tvåa till trea till exempel. Denna typ av renovering kan vara en värd investering så länge du har koll på vilken typ av köpare din lägenhet lockar. Finns det exempelvis hiss i trapphuset kan lägenheten vara intressant för nyblivna barnfamiljer med vagn, då kan ett extra rum höja värdet på din bostad.

4. Renovera kök och badrum

Renovering av badrum och/eller kök kräver ofta en större investering. Vissa väljer därför att göra en mindre uppfräschning av dessa rum inför en försäljning. Det viktiga att tänka på här är att inte försöka förvränga badrummets eller kökets ålder. Det eftersom köparen då lätt kan missuppfatta den tekniska livslängden i badrummet vilket kan skapa en konflikt längre fram. Däremot kan du göra mindre insatser vad gäller inredningsdetaljer som blandare och beslag i kök och badrum för att ge rummen ett lyft!

Söker du installationshjälp? Hos Done finns kvalitetskontrollerade installatörer inom både el och vvs som är redo att hjälpa dig med dina projekt inför din försäljning. Träffa din installatör i appen, du kan enkelt chatta, skicka bilder på vad du behöver hjälp med och vid större projekt kan du även få gratis videosamtal - få en kostnadsfri offert direkt via appen!

Renovera kök
Bild: Brokr.se


Viktigt att tänka på inför försäljning

Be din mäklare om råd

Det är tydligt att värdet av en renovering beror av objektet. Det kan vara svårt att själv lista ut vilka renoveringar som ökar värdet på just din bostad. Som tur är är mäklare proffs på just detta och kan hjälpa dig prioritera vad du bör fräscha upp i ditt hem innan du lägger ut din bostad för försäljning.

Förstå köparen

Det är viktigt att tänka utifrån köparens perspektiv. Både vad gäller vilka renoveringar du prioriterar att göra innan försäljning, men också när det gäller val under renoveringen. Ska du exempelvis måla om, så välj en neutral färg som de flesta känner sig hemma med istället för en starkare nyans som kanske talar till personer med en specifik inredningsstil. Att förstå köparen är även något du kan få hjälp med från din mäklare. De har stenkoll på hur marknaden ser ut och vilken typ av köpare som söker vilken typ av lägenhet.

Ta kontakt med Brokr

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play