Installera belysning utomhus
Alla tjänster
/
/
Installera belysning utomhus

Installera belysning utomhus

fr 2 250 kr efter ROT

Njut av en mysig uteplats på kvällen eller öka säkerheten runt ditt hem med välplacerade lampor. Boka en kvalitetskontrollerad från Done idag och upplev fördelarna av en väl upplyst utomhusmiljö!

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera belysning utomhus - skapa ett perfekt ljussatt hem

Att installera belysning utomhus är ett enkelt och effektivt sätt att skapa ett mer välkommnande hem och ljusa upp mörka kvällar. Med utomhusbelysning kan du skapa en inbjudande altan, framhäva din trädgård, eller sätta upp mysig dekorationsbelysing till balkongen. Möjligheterna och användningsområderna är många, men viktigt att komma ihåg är att alltid använda belysing för utomhusbruk och som tål olika väderförhållanden.

När det gäller att installera utomhusbelysning kan du alltid ta hjälp av en kvalitetskontrollerad elektriker från Done. Våra anslutna elinstallatörer hjälper dig med att säkert installera belysning utomhus, så att du kan luta dig tillbaka och känna dig trygg med att installationen sker på ett korrekt sätt.

Låt oss nu ta en närmre titt på hur du kan planera, installera och dra nytta av utomhusbelysning för att skapa ett välbelyst hem. Här nedan går vi igenom allt du behöver veta och lite till, för att ta ditt utomhusutrymme till nästa nivå. Från val av lampor och placering till viktiga säkerhetsaspekter och användbara tips. Häng med!

Planering inför installation av utomhusbelysning

Innan du ska installera belysning utomhus kan det vara smart att planera inför din nya belysning. Då säkerställer du att du tar hänsyn till området du vill installera belysningen på såsom typ av belysning, placering och andra specifika behov.

Tänk på vilken effekt vill du att belysningen ska ge. Letar du efter en varm och mysig stämning, eller kanske ett mer modernt och starkt ljus? Fundera över hur belysningen kan hjälpa till att skapa den atmosfär du strävar efter. Du kan exempelvis använda olika ljusstyrkor, riktningar och färgtemperaturer för att uppnå olika ljuseffekter.

Genom att investera tid i planeringen av din utomhusbelysning kommer du att kunna skapa en ljussatt utomhusmiljö som passar just dina behov, och som dessutom kan höja värdet på ditt hem. Glöm inte att våra professionella och behöriga elektriker på Done kan ge dig råd även i denna process.

Olika typer av belysning till utomhusbruk

Det finns en mängd olika typer av utomhusbelysning att välja mellan, var och en med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Genom att välja rätt typ av belysning utomhus kan du framhäva olika delar av ditt utomhusutrymme på ett effektivt sätt.

LED-lampor har blivit alltmer populära inom utomhusbelysning på grund av deras energieffektivitet och långa livslängd. LED-belysning ger starkt och klart ljus samtidigt som den drar minimalt med el. Det finns även olika typer av LED, inklusive spotlights, strålkastare och ljusslingor, vilket ger dig många möjligheter att anpassa belysningen efter dina behov. Du kan läsa mer om LED-belysning i vårt blogginlägg här.

Väggarmaturer är idealiska för att skapa både funktionell och dekorativ belysning på utsidan av ditt hem. Dessa armaturer monteras vanligtvis på väggar och ger riktat ljus uppåt, nedåt eller åt sidorna. Väggarmaturer kan användas för att belysa entréer, trappor, terrasser eller för att skapa en upplyst och stämningsfull atmosfär längs fasaden.

Ljusslingor och dekorationsbelysning är perfekta om du vill lägga till en mysig touch av ljus utomhus. Dessa ljusslingor kommer i olika färger och former och kan enkelt hängas upp i träd, buskar eller längs balkongräcket för att skapa ett glittrande ljus.

Våra professionella hantverkare på Done hjälper dig gärna att installera belysning utomhus. Oavsett om du vill installera praktisk utomhusbelysning eller dekorativa inslag, kan våra anslutna elektriker hjälpa dig att skapa den perfekta belysningen till din uteplats!

Viktigt att tänka på: Installation av utomhusbelysning

Jordade eluttag och jordfelsbrytare

När man installerar utomhusbelysning är det viktigt att ansluta de till jordade uttag då det skyddar från farliga elrelaterade incidenter. Genom att ansluta utomhusbelysning till jordade uttag minskar du risken för elektriska stötar och brand.

Jordningen fungerar som en säkerhetsmekanism som leder bort eventuell överskottsel direkt till skyddsjorden. Detta är särskilt viktigt utomhus eftersom belysningsarmaturerna kommer utsättas för olika väderförhållanden som regn, snö och fukt. Genom att ansluta utomhusbelysning till jordade euttag säkerställer du att eventuella strömproblem snabbt kan avledas och därmed minska risken för farliga situationer. 

När det gäller utomhusbelysning är även jordfelsbrytare viktigt på grund av potentiella risker som kan uppstå av väderförhållanden som fukt. Genom att installera en jordfelsbrytare bryts snabbt strömmen om jordfel uppstår, vilket minskar risken för elektriska stötar och eventuella skador.

Kontrollera märkning på utomhusbelysning

Vid installation eller köp av utomhusbelysning är det viktigt att noggrant kontrollera märkningen för att säkerställa att produkten uppfyller nödvändiga krav. Märkningen ger viktig information om produkten och kan ge vägledning när det gäller användning, prestanda och säkerhet.

En viktig märkning att leta efter är IP-klassen som indikerar produktens skyddsnivå mot inträngande som fukt. Detta är särskilt viktigt för utomhusbelysning som kommer att utsättas för alla möjliga väderförhållanden. Saknar produkten IP-beteckning ska den inte användas för utomhusbruk. Du kan läsa mer om IP-klasser i vårt blogginlägg om eluttag utomhus här.

Det är också viktigt att kontrollera märkningen för eventuella certifieringar eller godkännanden. Till exempel kan en CE-märkning indikera att produkten uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna. Dessa märkningar visar att produkten har genomgått noggranna tester och uppfyller de säkerhets- och kvalitetsstandarder som krävs.

Tips - Placering av belysning utomhus

Det finns många olika typer av utomhusbelysning och därav även många platser att placera belysningen på. Här nedan är några vanliga områden att överväga när du planerar placeringen av utomhusbelysning:

  • Vid entrén till ditt hem är det vanligt att placera belysningen vid dörren och använda väggarmaturer eller nedgrävda markbelysningar, som kan vara ett effektivt alternativ för att rikta ljuset mot entréområdet.
  • Eftersom trappor utomhus kan vara en potentiell fallrisk, särskilt på natten eller under dåliga väderförhållanden kan det vara smart att placera belysning även här. Använd spotlights eller LED-lister längs trappstegens kanter eller bredvid trapporna för att tydligt markera stegen på ett effektivt sätt. 
  • Om du har en trädgård kan utomhusbelysning bidra till att framhäva området och skapa en mysig atmosfär på kvällen. Här kan du använda dekorationsbelysning, spotlights eller markbelysning för att lyfta fram träd, buskar eller blomsterarrangemang. Du kan även använda belysning med olika riktningar och intensitet för att skapa intressanta kontraster och skuggor!
  • Andra bra områden att installera belysning utomhus är vid matplatsen på altanen, grillen, eller poolområdet. Använd gärna tak- eller väggarmaturer, pendellampor eller ljusslingor för att skapa en praktisk och inbjudande belysning för dessa områden.

Genom att noggrant planera placeringen av utomhusbelysning och kombinera olika typer av belysning och lampor kan du skapa en balans mellan funktionalitet och utseende. Kom ihåg att testa olika ljusstyrkor och riktningar för att uppnå önskad effekt. Vid behov kan du alltid få hjälp från våra professionella elektriker på Done, som har erfarenhet och kunskap inom placering av utomhusbelysning.

Done hjälper dig installera belysning utomhus

När det kommer till installation av utomhusbelysning är det viktigt att få arbetet utfört på rätt sätt. För att vara på den säkra sidan rekommenderas vi därför att du tar hjälp av en kvalificerad och behörig elinstallatör. I vår Done-app kan du enkelt boka en elektriker i Stockholm, Malmö, Göteborg eller annan stad nära dig, som säkert kan installera belysning utomhus åt dig.

Så när det är dags för en ny utomhusbelysning till hemmet, se till att anlita en professionell elektriker från Done. Vi finns här för att göra hela processen så snabb, smidig och effektiv som möjligt, så att du kan njuta av din nya belysning - boka idag!