Alla tjänster
/
Elektriker
/

Utomhusbelysning och inomhusbelysning: Välj rätt belysning hemma

Guide: hur du kan navigera dig genom ljus-djungeln

Hur väljer man rätt belysning? Att välja utomhusbelysning till uteplatsen eller inomhusbelysning till hemmets alla rum kan ibland kännas svårt, eller hur? Med rätt belysning hemma kan du skapa en ombonad känsla och en mysig atmosfär.

Få till stämningen med rätt belysning

Olika ljus för olika rum

Det finns så klart olika typer av belysning som passar in på olika platser i hemmet. Det är där vi på Done kommer in för att hjälpa dig att välja rätt lampor!

Det är inte bara viktigt att belysa ett hem utomhus. Rätt inomhusbelysning är minst lika viktigt både för funktionalitet, men också för att kunna skapa rätt stämning för varje tillfälle.

Kallt eller varmt ljus? Så hittar du rätt

Vad ska du ha för färgtemperatur?

Här ger vi dig tips och idéer på hur du väljer rätt belysning hemma hos dig! Kallt eller varmt ljus? Vilken watt, lumen och färgtemperatur är bäst att ha på sina lampor?

Vi hjälper dig förstå hur du bäst skapar en trivsam belysning i ditt hem, om det så är till vardagsrummet, badrummet eller uteplatsen.

Häng på här - så ska vi hjälpa dig välja rätt

Rätt belysning inomhus

Rummens unika behov

När det gäller inomhusbelysning är det alltid viktigt att tänka på att ta hänsyn till de olika rummens unika behov. Rätt inomhusbelysning på rätt plats skapar de bästa förutsättningarna för en hemtrevlig känsla.

Vardagsrummet

Välj mellan 5-10 ljuskällor

För att kunna skapa ett perfekt ljus med rätt stämning brukar man säga att ett vardagsrum bör ha 5-10 ljuskällor. Vardagsrummet är ett rum där vi ofta gör många olika aktiviteter.

Kanske finns det en matplats för härliga middag eller ett hörn med en fåtölj för att läsa en bra bok? I ett vardagsrum med många möjligheter är det därför viktigt att ha ljuskällor som passar för varje tillfälle.

Först är det viktigt med en bra allmänbelysning som sedan kan kompletteras med till exempel lampor i fönstret, en lampa över soffbordet eller kanske en spotlight för att lysa upp en hylla eller en tavla.

Genom att kombinera taklampor och golvlampor skapas en varm och inbjudande atmosfär.

Sovrummet

Välj en stämningsfull belysning

I sovrummet vill vi ha både en mysig, avslappnad stämning, men även ljus för funktionalitet när det är dags att vakna upp och klä på sig för dagen.

Välj en stämningsfull belysning och få en varm känsla till sovrummet.

Börja med en bra huvudbelysning som ger det allmänna ljuset. Det kan till exempel vara spotlights eller taklampor. Komplettera därefter med bordslampor till nattduksbordet och i fönstret.

Det kan också vara praktiskt med en vägglampa ovanför sängen som kan fungera som läslampa eller för att skapa en mysig stämning.

En annan detalj som passar utmärkt till sovrummet är effektbelysning. Belys speglar, tavlor eller garderober för att skapa ytterligare ett ljuselement som ger en avkopplande stämning.

Köket

Kombinera ljuskällor

I köket är det bra med 5-10 olika typer av inomhusbelysning. Det är bra att ha en allmän belysning i form av exempelvis en taklampa. Sen behöver man också ha ett bra arbetsljus.

Det är viktigt med en bra arbetsbelysning ovanför arbetsytor och vid spisen, eftersom att det är där man tillbringar mycket tid vid matlagning och bakning.

Slutligen är det bra att kombinerar de två ovanstående ljuskällorna med en stämningsbelysning som kan vändas när det är dags att äta middag tillsammans.

Badrummet

Så undviker du störande skuggor

I badrummet är det viktigt att tänka på att funktionen för ljuset är viktigare än själva designen.

Det är alltid bäst att satsa på en bra allmänbelysning för att sedan komplettera med en punktbelysning.

Satsa på ljus som inte skapar hårda skuggor och led-lampor som tål fukt. Till exempel vill man ha en belysning som lyser upp från båda sidor vid en badrumsspegel. Det gör att det inte uppstår störande skuggor.

Hemmakontoret

Satsa på blåa toner

En bra arbetsbelysning på kontoret kommer garanterat öka effektiviteten och minska på tröttheten. Det är bäst med en stark belysning med blåa toner.

På hemmakontoret är det viktigt med en bra allmänbelysning i hela rummet, och ett bra och centralt ljus över arbetsytan.

En skrivbordslampa är även att rekommendera för att enkelt kunna rikta ljuset där det behövs.

5 tips för inomhusbelysning

Använd dimmer

Använd en dimmer till lamporna i din inomhusbelysning. Då kan man enkelt justera ljuset och skapa rätt stämning till rätt tillfälle. Läs mer om dimmers här.

Våga variera

Om du varierar dina rum med olika typer av inomhusbelysning, det vill säga lampor med olika ljusstyrka och ljus, kan du skapa en dynamik i rummet.

Olika ljus fyller olika syften i hemmet

Tänk också på att ett varmt ljus på din belysning hemma ger en mer trivsam atmosfär, medan ett kallare ljus är att föredra i exempelvis ett arbetsrum eller i köket där man behöver ett skarpare arbetsljus.

LED lampor bra för plånboken och miljön

Använd LED lampor som är perfekta till inomhusbelysning, men även för lampor utomhus. De är både mer energieffektiva, har en längre livslängd och är miljövänligare än en vanlig glödlampa.

Kombinera ljus för varierande effekter

Förståelse för lumen och färgtemperatur hjälper dig att välja rätt ljuskälla. Dessutom kan man genom att kombinera allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning skapa varierande effekter i olika rum.

Skapa stämning utomhus med rätt belysning

Hitta rätt utomhusbelysning och skapa en trivsam och säker miljö runt omkring ditt hem. Hur väljer man då rätt belysning utomhus? Det första man behöver tänka på är att det är viktigt att bestämma vilket syfte belysningen har.

Det finns ett stort utbud av olika lampor med varierande stilar, funktioner och armaturer för att kunna passa alla behov.

Utomhusbelysning hemma brukar vanligtvis delas upp i 3 olika kategorier:

Trygghetsbelysning

Installera rörelsesensorer

Med upplysta gångar och entréer blir ditt hem mer säkert och tryggt. Lys upp med fina trädgårdslampor längs gångar eller häng upp dem i träden som du har på uteplats.

För att förbättra både säkerheten och tryggheten är det bra att installera rörelsesensorer. Då behöver inte din ljuskälla vara på hela tiden utan ger bara ljus när det behövs.

Praktisk belysning

För varje tillfälle

En praktisk utomhusbelysning är bra att ha vid exempelvis uteplatsen. Det kan liknas vid ett vardagsrum där det finns många olika behov och man behöver då ha lampor som passar till flera olika tillfällen.

Det är bra att ha en allmän belysning som lyser upp när man behöver se hela området. Sen vill man också ha en funktionsbelysning med en lägre ljusstyrka och ett mer behagligt sken för till exempel när man ska läsa en bok eller sitta ute en sommarkväll.

Dekorativ belysning

Skapa stora effekter med små medel

Dekorativ utomhusbelysning är lampor som kan hjälpa dig att skapa ett ombonat välkomnande hem.

Lys upp buskar och träd eller någon dekorativ detalj med spotlights. Om de riktas uppåt ger ljuset från lamporna en mer dramatisk effekt.

För att få en romantisk känsla är det ett bra idé att hänga upp ljusslingor mellan träden, på altanen eller varför inte på balkongen?

Markstrålkastare eller vägglampor är det bästa alternativet för att snyggt lysa upp husets fasad. Med små medel kan du skapa en sagolik effekt med effektfulla ljuspunkter.

Tänk på var du placerar din utomhusbelysning

Möjligheterna är oändliga och i de flesta fall är det bara fantasin som sätter gränser. När det gäller utomhusbelysning hemma är det också viktigt att tänka på placeringen och olika belysningstekniker för att få en önskad effekt.

Vilken sorts watt ska du ha?

Fundera också på vilken sorts watt (eller lumen som man numera säger) dina lampor ska ha. Visst ljus passar bättre till olika behov. Ett kallt ljus passar för en dekorativ belysning när man vill framhäva till exempel en växt eller en damm medan ett varmare ljus är att föredra vid exempelvis en ingång.

Timer och rörelsesensorer praktiskt för utomhusbelysningen

Ett annat bra tips är att installera timer och rörelsesensorer. Det gör utomhusbelysningen mer praktiskt och det lyser upp när det behövs.

Välj vädertåliga och hållbara lampor till utomhusbelysningen

När man ska välja utomhusbelysning är det också bra att tänka på att lamporna bör vara vädertåliga och hållbara.

LED lampor leder till lägre elförbrukning - så du sparar pengar på din utomhusbelysning

Slutligen, genom att använda LED lampor blir möjligheterna ännu fler. Det är ett hållbart alternativ som är mer energieffektivt, vilket i slutändan leder till en lägre elförbrukning. Läs mer om LED belysning utomhus och hur det fungerar här.

Ska vi hjälpa dig med korrekt installation?

Done.

När du är redo att installera din belysning hemma finns vi på Done här för dig!

Vi hjälper dig även med rådgivning kring vilken belysning som passar just dina behov, både utomhus och inomhus.

Vi finns i hela Sverige!

Boka i appen

Genom vår innovativa Done-app kan du enkelt hitta en elektriker i en stad nära dig. Vi har installatörer i Stockholm, Göteborg, Malmö och resten av Sverige.

Fyll i vart du bor, vad du behöver ha hjälp med och vilken installatör du vill anlita.

Få en gratis offert redan idag

Enkelt och effektivt i appen

Därefter sätter vi dig i kontakt med en certifierad elektriker som kan hjälpa dig med din belysning hemma så att ditt hem blir precis som du vill ha det.

Allting finns samlat på ett och samma ställe vilket gör det praktiskt och smidigt både för dig och installatören. Få en gratis offert  idag så hjälper vi dig att få jobbet Done!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play