Alla tjänster
/
Elektriker
/

Vad gör en elektriker?

Går du i renoveringstankar och behöver anlita en elektriker? Eller är du nyfiken på vad en elinstallatör faktiskt arbetar med? Det finns många spännande arbetsområden att utforska inom elektrikeryrket! Häng med så kikar vi på hur elektriker från Done kan hjälpa dig i dina renoveringsprojekt, vad en elektriker arbetar med och hur man blir elektriker. 

Här får du bland annat svar på:

 • Hur kan en elektriker hjälpa dig
 • Vad gör en elektriker
 • Vad finns det för olika auktorisationstyper
 • Vad är ECY (Elbranschens centrala yrkesnämnd)
 • Vilka krav ställer Done på sina elektriker
 • Hur blir man elektriker
 • Vilka inriktningar finns det inom elektrikeryrket?
 • Vad Done kan göra för elinstallationer i ditt hem

Auktoriserade elektriker från Done

För flera elinstalltioner krävs det en behörig elektriker enligt svensk lagstiftning, därför är det av yttersta vikt att anlita en auktoriserad elektriker för dina hemmaprojekt. Done ser till att du får tillgång till kvalificerade elektriker som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra elinstallationer på ett tryggt och säkert vis med dina önskemål i fokus. Våra Elektriker har granskats i en 9-stegs kvalitetskoll för att vi ska ge dig bästa möjliga service. Så, om du vill ha smarta, säkra och snygga lösningar för dina renoveringsprojekt kan lokala elektriker från Done hjälpa dig!

Hur kan en elektriker hjälpa dig?

Vad gör en elektriker och hur kan de hjälpa dig? En elektrikers arbetsuppgifter varierar beroende på vilket specifikt område man arbetar inom. Det finns flera inriktningar inom elektrikeryrket, såsom serviceelektriker, industrielektriker, installationselektriker och svagströmselektriker. Så, vad gör en elektriker? De är experter på elektriska system och utrustningar. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter inkluderar installation, reparation och underhåll av elektriska system. De hanterar olika aspekter som kabeldragning, kretskort, strömbrytare och uttag för att säkerställa korrekt och säker funktion av elinstallationer. Elektriker diagnostiserar och reparerar problem i elektriska system och kan även installera nya system i olika byggnader. De garanterar att elektricitet levereras säkert och effektivt till olika delar av strukturen. Många elektriker arbetar som serviceelektriker eller installationselektriker och deras arbete går ut på att skapa funktionella installationer samt underhålla och reparera elektriska system för långvarig prestanda.

Foto: behance.net

Auktorisationstyper

Det är viktigt att vara försiktig med elarbeten och istället anlita en auktoriserad elektriker för att se till att din installation utförs säkert. Elektriker från Done har den utbildning och certifiering som behövs för att se till att ditt projekt utförs enligt rådande regler och föreskrifter. Funderar du på vad det finns för olika typer av auktorisering? Det finns tre olika auktorisationstyper; A, Al och B.

 • A, fullständig auktorisation, omfattar alla jobb gällande elinstallationsarbeten. 
 • AL, auktorisation lågspänning, innebär certifiering för elinstallationer upp till 1000V. 
 • B auktorisation, begränsad auktorisation, omfattar elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar men är begränsat till arbete i befintlig gruppledning. 

Det finns tidigare behörighetstyper; AB, ABL, BB1, BB2, BB3, ABH, ABX, BBX, BB3, som automatiskt omvandlats till en av de rådande tre. Läs mer om auktorisering på Elsäkerhetsverket.

Elbranschens centrala yrkesnämnd

Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) ansvarar över att fastställa och hantera certifieringsstandarder för yrkesutövare inom elektronikbranchen. För att få ett certifikat behöver man vanligtvis genomgå en relevant utbildning, skaffa praktisk erfarenhet, ha kunskaper motsvarande svenska eller svenska som andraspråk samt ansöka om certifikat enligt de kriterier ECY har, de kan variera beroende på region och certifieringsorgan.

Våra elektriker på Done

Så, vad gör en elektriker från Done och hur kan de hjälpa dig med dina renoveringsprojekt? Våra elektriker kan jobba med att få ditt hem säkrare, snyggare och öka energieffektivten genom att erbjuda rådgivning och kreativa lösningar som uppfyller dina unika behov. Dessutom är elektriker från Done ansvarsförsäkrade och auktoriserade hos Elsäkerhetsverket och har ett fast timpris på 595kr/timme (efter ROT). Att anlita en elektriker är en investering i både säkerhet och effektivitet för ditt hem eller företag. Nedan finner du hur elektriker från Done kan hjälpa dig i dina projekt!

 • Renovering och ombyggnad: När du planerar att renovera eller bygga om ditt hem eller företag kan en elektriker hjälpa dig att göra projektet säkrare och mer effektivt. De kan ofta föreslå förbättringar som att flytta uttag och strömbrytare för att öka funktionaliteten och säkerheten. 
 • Säkerhetsöversyn: Elektriker kan utföra en noggrann säkerhetsöversyn av ditt befintliga elsystem. Genom att identifiera potentiella risker och problem kan de rekommendera åtgärder för att förbättra säkerheten och minska risken för el relaterade olyckor och bränder.
 • Energieffektivitet: För att minska din energiförbrukning och spara pengar kan en elektriker rekommendera installation av energisparande enheter, exempelvis belysningsalternativ och apparater, vilket hjälper dig att spara pengar på lång sikt. Vill du få ett mer energieffektivt hem? Installera energieffektiva LED-spotligts med elektriker från Done!
 • Kreativa lösningar: Vad gör en elektriker när det kommer till kreativa lösningar? Elektriker är skickliga problemlösare och kan hjälpa dig att hitta innovativa idéer för att förbättra din elektriska installation. Det kan innebära att skapa stiliga och praktiska belysningsdesigner, implementera smarta hemlösningar för att automatisera ditt boende eller skräddarsy lösningar som passar precis dina unika behov.
 • Kod- och regelöverensstämmelse: Elektriker har en djup förståelse för elektriska koder och föreskrifter som måste följas. De kan säkerställa att ditt projekt uppfyller alla nödvändiga kriterier och hjälpa till med att få tillstånd och godkännanden.
 • Nödsituationer: Vid olyckor eller akuta problem, såsom strömavbrott eller eldsvåda, är en elektriker avgörande för att snabbt återställa elen och säkra området. Vad gör en elektriker i en sådan situation? Deras expertis kan rädda liv och minimera skador.
 • Rådgivning och planering: Elektriker kan vara en värdefull källa till rådgivning när du planerar ett projekt. De kan bidra med sina insikter och rekommendationer för att säkerställa att din elektriska installation är optimal både nu och i framtiden.
Foto: coatpaints.com

Krav som Done ställer på sina elektriker

Samtliga elektriker från Done har genomgått vår tuffa kvalitetskontroll för att vi ska kunna säkerställa att du som kund alltid får service av högsta kvalitet och säkerhet. Kvalitetskontrollen innebär bland annat:

 • Elsäkerhetsverket: Samtliga elektriker måste vara auktoriserade hos Elsäkerhetsverket. Auktoriseringen innebär att de är skyldiga att följa de lagar och regler som finns inom elsäkerhet. Detta är det första steget för att se till att de har rätt kompetens.
 • Ansvarsförsäkring: Done kontrollerar också att elektrikerna har en giltig ansvarsförsäkring. Detta ger trygghet för dig som kund, då du vet att eventuella skador eller problem som kan uppstå under installationen täcks av försäkringen.
 • Effektiv kommunikation: En viktig aspekt av kvalitetskontrollen är att säkerställa att elektrikerna kommunicerar bra med både dig som kund men även kollegor. Detta innebär att de inte bara förklarar installationen och eventuella risker på ett begripligt sätt, utan också att de är lyhörda för dina behov och önskemål.
 • Omdömen och rekommendationer: Slutligen granskar Done elektrikernas tidigare omdömen för att säkerställa att de har ett gott rykte och är pålitliga i sitt arbete.

Hur blir man elektriker?

Har du ställt frågan hur blir man elektriker? Eller är du kanske intresserad av att arbeta i en bransch där teknik är i fokus, där du får arbeta praktiskt med händerna och dessutom får god ersättning? Då kan ett yrke som elektriker vara rätt för dig. Det finns flera vägar att gå för att bli elektriker. Här läser du om de tillvägagångssätt som finns för att bli utbildad elektriker.

Elektrikerutbildning - allt du behöver veta

Hur blir man elektriker och hur lång tid tar det att utbilda sig till elektriker? Tiden det tar att bli färdigutbildad elektriker varierar beroende på vilken slags utbildningsväg man väljer. Gemensamt för typerna av utbildning är att de har både teoretiska och praktiska komponenter. Du kan utbilda dig till elektriker på gymnasiet och yrkeshögskola. Men, vad gör en elektriker som har viss förkunskap? Då kan alternativet företagslärling vara aktuellt. Din lärlingstid kan variera beroende på din förkunskap.

Utbildning till elektriker - el och energiprogrammet

Hur lång tid tar det att bli elektriker och kan man bli elektriker på gymnasiet? På gymnasiet kan du söka 3-åriga utbildningar som kallas el- och energiprogrammet. Utbildningar som denna ger dig grundläggande kunskap inom yrket som elektriker, senare kan du välja mellan fyra områden där du vill fördjupa dig. De fyra områdena du kan välja mellan är: inriktning elteknik, energiteknik, dator- och kommunikationsteknik och automation.

Fyra inriktningar

 • Många väljer inriktningen elteknik, där får du en djupare insikt i hur elektricitet fungerar och används. Du studerar installation och kommer jobba med reparation av elektriska system, och hur man säkerställer trygghet i arbetet. Det handlar om elektricitet i hem, industri och andra miljöer.
 • Vad gör en elektriker som har valt energiteknik som inriktning? Inom energiteknik får du jobba med energi-, miljö- och vattenteknik. Ditt arbete kan inkludera service, drift och underhåll.
 • Hur blir man elektriker inom dator- och kommunikationsteknik? Om du söker till inriktningen dator- och kommunikationsteknik kommer du kunna arbeta med att installera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem. Du kan även vara få jobb i administrativt arbete inom detta område.
 • Om du söker inriktningen automation kommer du att jobba med produktionssystem. Du får kunskap inom områden som datorteknik, elektroteknik samt drifts- och underhållsteknik.

Yrkeshögskola och företagslärling

Ett annat sätt som många väljer är att utbilda sig på är att läsa en utbildning på en yrkeshögskola. Utbildningen innehåller teoretiska kurser och moment där du arbetar praktisk inom elektrisk installation och underhåll. Under utbildningen får du bland annat lära dig om elinstallation och säkerhetsföreskrifter. Som tidigare nämnt finns det andra vägar att gå, vilket många väljer, nämligen en företagsbaserad utbildning som lärling. Att bli lärling kan vara ett sätt att komma in i yrket utan en gymnasieutbildning inom ämnet, vilket kan vara optimalt om du har tidigare erfarenhet inom yrkesområdet. Som företagslärling kommer du under din lärlingstid ta del av både teoretiska och praktiska moment. Efter att du genomfört utbildningen på ett valt företag kan du påbörja ditt nya yrke. Något att tänka på är att din kunskap kan värderas olika om du har utbildat dig utomlands. Det beror på att regler och behörighet kan skilja sig mellan länder.

Behöver du hjälp med din elinstallation? Done.

Varför ska du välja Done? Våra elektriker kan hjälpa dig med alla dina hemmaprojekt, från enklare elinstallationer av dimmers eller vägguttag till mer omfattande renoveringar! Våra behöriga elektriker är också ansvarsförsäkrade och auktoriserade hos Elsäkerhetsverket och har ett fast timpris på 595kr/timme (efter ROT). Genom att anlita en elektriker från Done sparar du även tid då all kommunikation sker via vår app vilket innebär att du slipper hembesök innan offert. Istället får du en gratis offert direkt i appen, vid större projekt kan du boka ett möte med din elektriker för offertgenomgång via videosamtal och för mindre projekt eller jobb kan man också få en offert direkt baserat på din arbetsbeskrivning och eventuella bilder. 

Oavsett var i Sverige du befinner dig kan du enkelt anlita en elektriker från Done, boka direkt här på hemsidan och få din offert nedan!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play