Installera spishäll
Alla tjänster
/
/
Installera spishäll

Installera spishäll

fr 1 800 kr efter ROT

Är det dags att byta ut din gamla spishäll? Eller kanske vill du byta till en mer energieffektiv lösning, en spishäll med bättre och modernare funktioner, eller helt enkelt lyfta utseendet på ditt kök genom att installera en snyggare induktionshäll? Våra certifierade elektriker hjälper dig gärna!

På Done  ingår alltid startkostnad, körkostnad, administration av ROT-avdrag, grundläggande material. I minidebiteringen ingår 2 timmar service. Om du behöver ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 595 kr per timme. 

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera en induktionshäll i hemmets hjärta

Köket är hjärtat i varje hem. Det är vid spisen man spenderar flera timmar dagligen. Det är där man lägger ner mycket tid och kärlek i det man lagar. Matlagningen går så mycket smidigare och blir roligare om man har bra och högkvalitativa vitvaror med smarta, energisnåla funktioner. Därför är det en bra idé att installera en induktionshäll i ett kök för att verkligen lyfta upplevelsen och göra stunden i köket till mer än att bara laga mat. Om du inte har provat att använda en induktionshäll tidigare så är fördelen att det är betydligt mycket lättare att kontrollera värmen. Speciellt för dig med yngre barn är det en stor fördel då plattan fort bli kall, vilket minskar risken för att någon i familjen ska bränna sig. 

När man ska Installera induktionshäll är det en bra idé att låta en behörig elektriker göra installationen och se till att det blir en säker anslutning. 

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska göra vid byte av spis och om det går att byta en traditionell spis till hällar. Här förklarar vi skillnaden mellan induktionshäll, keramisk häll och traditionell spis och reder ut hur en behörig elektriker kan hjälpa dig i processen. Vi tar även upp vad som själv är bra att ha koll på vid användning och hur man ska tänka när man ska installera induktionshäll.

Vad kostar det att installera spishäll?

På Done börjar priset för att installera spishäll på 1800 kr, där det ingår 2 timmars service av en av våra elektriker. Priset för ytterligare service beror på ditt behov och framgår av din kostnadsfria offert. På Done har vi ett fast timpris på 595 kr/timme (efter ROT) för eventuell extra tid utöver de första 2 timmarna. För att få en exakt prisuppskattning är det bäst att kontakta en av våra elektriker och få en kostnadsfri offert. De kan enkelt och smidigt ge dig ett prisförslag genom vår Done-app eller online.

Induktionshäll, keramisk häll eller traditionell spis

Spisen är som sagt hemmets hjärta. Där ska vi trivas, umgås och laga god mat. Det finns olika alternativ och val av spisar till ditt kök för att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med matlagningen. De tre vanligaste alternativen är traditionell spis, keramisk häll eller att installera induktionshäll. Den största skillnaden mellan de olika spisarna är hur de skapar värme.

Traditionell spis: Det är en klassisk spishäll som blir mer och mer ovanlig i hemmen. Det är ett mer robust alternativ som inte kräver så mycket underhåll. Även om de flesta väljer andra alternativ så är det en passande spis till kök i en miljö som är lite mer krävande och inte så skyddande. En traditionell spis med kokplattor av gjutjärn är enkel att använda. Den brukar också vara billigast att köpa men brukar dra mer el vid användning. 

Keramisk häll: Denna spis är en sorts elspis med en modernare design som är relativt energisnål. Istället för upphöjda kokplattor är ovansidan platt vilket också medför att den är lite ömtåligare. Det gör att man behöver vara lite mer försiktig så att man inte tappar saker på spisytan då den lätt kan gå sönder. Här kommer värmen från ett värmeelement som är placerat nedanför en härdad glaskeramikskiva. Elementet värmer upp glasytan till den temperatur som ställs in och som sedan värmer upp pannorna. Pannorna i sin tur värmer upp den mat som ska tillagas. Med en keramisk häll blir värmeregleringen lite svårare att kontrollera då värmeelementet går på och av när den används. Genom att du kan använda alla sorters olika grytor och pannor så blir spisen mer mångsidig och kan användas till mycket.

Induktionshäll: En induktionshäll använder sig av elektromagneter med högfrekventa krafter för att skapa värme. Magneterna skapar ett magnetfält som avger värme direkt till kastrullen och inte till själva hällen. Det betyder att uppvärmningen blir effektivare och går snabbare och du har mer kontroll över värmen. Den brukar oftast vara lite dyrare vid inköp än övriga spisar och för att kunna använda en induktionshäll behövs det speciella pannor som är gjorda för induktion. Däremot brukar dessa hällar vara mer energisnåla då de är mer effektiva vid uppvärmning.

Tidigare var keramikhällar väldigt populära och det vanligaste alternativet men sedan induktionshällen kom har den blivit mest populär. Det finns många olika fördelar med att installera induktionshäll i ditt kök.
Här nedan listar vi 5 fördelar:

I och med att det enbart är kastrullen eller stekpannan som värms upp så blir inte ytan lika varm som på övriga spishällar. När du flyttar din panna stängs spisen automatiskt av då magneterna tappar kontakt. Det ger en större säkerhet och minskar brandrisken betydligt

En annan fördel är den snabba uppvärmningen. Vid induktion sker uppvärmningen direkt utan att värmen går förlorad i någon överföring mellan spis och kastrull. Koktid och stektid blir betydligt kortare och matlagningen blir mer effektiv.

Genom att installera induktionshäll i ditt kök sparar du pengar på längre sikt. Spisen förbrukar mindre energi då du sparar ström eftersom induktionstekniken värmer mer effektivare och maten behöver kortare tillagningstid. Det är såklart flera faktorer som påverkar hur energisnål induktionshällen blir, såsom vilken sorts mat och hur ofta du lagar.

Det är även lättare att lyckas med sin matlagning eftersom att du kan reglera värmen snabbt, enkelt och mer exakt än på andra spisar.

Slutligen, i dagens samhälle är tid en otroligt viktig faktor. När man installerar induktionshäll investerar man även i sin egen tid då denna spis är väldigt tidsbesparande vid matlagning.

Installera eller byta? Elektrikern har koll på båda

Dags att byta från en traditionell spis till en induktion eller kanske dags att installera en induktionshäll till ett nyrenoverat hus? En certifierad elektriker kan på ett säkert sätt hjälpa dig med din spishäll.

Som privatperson är det viktigt att ha koll på vad som gäller för just din nya induktionshäll. Det gör man bäst genom att kolla i manualen för att ta reda på och veta vad som krävs för just den installationen. I manualen framgår information om en behörig elektriker måste utföra den. I instruktionsmanualen finns även information om anslutning, det vill säga vilken anslutning som krävs. Det kan till exempel vara typ V eller Y och där återges även om det är flera faser eller enbart en fas. 

Viss installation kan göras på egen hand. Till exempel om du ska byta din gamla spis mot en annan och din nya spishäll redan har en stickpropp. Med förutsättning att du redan har ett uttag med anslutning och att du har kunskapen som krävs kan du utföra bytet själv. Men är du minsta osäker ta alltid hjälp av en behörig elektriker då säkerheten alltid ska vara i fokus.

För att installera induktionshäll då det krävs en installation av nya uttag måste man ta hjälp av en elektriker. En elektriker kan hjälpa dig att kontrollera en säker anslutning och vet vilken el som passar i bostaden eller fastigheten. Det är viktigt att följa säkerhetsinstruktionerna när man ska installera induktionshäll då det annars kan orsaka ett antal farliga situationer. Det kan orsaka att induktionshällen går sönder och är elen inte inkopplad korrekt så täcker vanligtvis inte försäkringsbolagen vid olycka. Det är därför viktigt att ta hjälp av en certifierad elektriker.

Får jag installera spishäll själv?

Installation av en spishäll är en komplex elektrisk uppgift och kräver goda kunskaper om el och kopplingar. Felaktig installation kan vara farlig och orsaka allvarliga problem, inklusive brand och elektriska störningar. Därför rekommenderas det starkt att anlita en kvalificerad elektriker eller tekniker för att utföra installationen av en spishäll. Professionella elektriker har den erfarenhet och expertis som krävs för att säkerställa att installationen är korrekt utförd och överensstämmer med gällande elektriska och säkerhetsstandarder enligt Elsäkerhetsverket. De kan också säkerställa att det elektriska systemet i ditt hem är kompatibelt med spishällens krav och att nödvändiga förstärkningar eller justeringar görs om det behövs.

För din egen säkerhet och för att garantera att din spishäll fungerar korrekt och säkert, är det alltså bäst att anlita en professionell elektriker eller tekniker för installationen. Alla Dones elektriker har stenkoll på vad som gäller vid installation av spishällar och är auktoriserade hos Elsäkerhetsverket. Har du någon fundering kring din installation hjälper de dig gärna. Få en kostnadsfri konsultation i Done-appen eller online idag.

5 saker att tänka på när du ska köpa spishäll:

Att köpa en ny spishäll är en viktig investering i ditt kök, både för utseendet och funktionen. Här är fem viktiga saker att tänka på när du väljer en ny spishäll:

  1. Typ av spishäll: Det finns olika typer av spishällar att välja mellan, inklusive elektriska, induktions- och gasspisar. Överväg vilken typ som bäst passar dina matlagningbehov och preferenser. Induktionshällar är energieffektiva och säkra eftersom de värmer upp snabbt och endast värmer kärlens botten. Gas ger dig fin kontroll över värmen, medan elektriska spishällar är pålitliga och prisvärda.
  2. Storlek och antal brännare: Tänk på hur många brännare du behöver. Standardstorlek är ofta fyra eller fem brännare, men det finns också större spishällar med sex eller fler brännare. Välj en storlek som passar din matlagning och kökets utrymme.
  3. Säkerhetsfunktioner: Kontrollera vilka säkerhetsfunktioner spishällen erbjuder. Många moderna spishällar har funktioner som barnlås, överhettningsskydd och temperaturkontroller. Säkerhetsfunktioner är särskilt viktiga om du har barn i hemmet.
  4. Rengöring och underhåll: Tänk på hur enkelt spishällen är att rengöra och underhålla. Plattor eller glaskeramik är vanliga alternativ eftersom de är relativt lätta att rengöra. Induktionshällar är särskilt lätta att hålla rena eftersom mat sällan bränner fast på dem.
  5. Energianvändning och effektivitet: Om energieffektivitet är viktigt för dig, överväg spishällens energiklassificering. Induktionshällar är vanligtvis mycket energieffektiva eftersom de värmer upp snabbt och använder energi bara när de är i användning. Gas kan vara mindre energieffektivt men ger en exakt kontroll över värmen.

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

  1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
  3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!