Guide - Välj rätt behandling vid golvslipning

slipa-golv-behandling

Golven ska slipas och med det kommer val av efterbehandling. Men vad bör du egentligen välja? Djungeln av alternativ, som alla har olika egenskaper i form av skydd, “look” och krav på underhåll, kan vara förvirrande. Vi hjälper dig att reda ut begreppen!

Som med allt annat har olika typer av golvbehandlingar gått i mode. Slipning och lackning var den vanligaste metoden på 70-, 80-, och 90-talet. Därefter kom golvoljan och på 2000-talet är det hårdvaxoljor och lasyr som trendar.

Här kommer en snabbguide till olika golvbehandlingar och vad du bör veta om dem - Enjoy!

Psst... du vet väl att du i Done-appen kan boka ett videosamtal med en golvslipare för att snabbt och smidigt få offert på vad det skulle kosta att slipa ditt golv?

golvslipning-behandling
Foto: Elledecoration.se

Lackat

Den vanligaste metoden för behandling av både parkett och trägolv. Lackat kan även titulera sig som det mest slitstarka alternativet för behandling av slipade golv. Lacket lägger sig nämligen ovanpå träet och du får därför ett kraftigt skydd. Med lackat golv slipper du även pågående underhåll. Obs! Förutom om du får skada i lacken vilket är desto svårare att reparera utan att undvika färgskiftning.

Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Underhållsfritt:
 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Fördel: Slitstarkt, i princip underhållsfritt, lättstädat  
Nackdel:
Vid skada av lacken kan det vara svårt att åtgärda då färgskiftning lätt uppstår - du behöver alltså behandla om hela golvet för att undvika färgskiftning

lackat-golv-behandling
På bilden: Vit matt lack / Foto: Stonefactory.se

Oljat

Med ett oljat golv får du en varm och levande yta som ger en mjuk känsla att gå på. Färgen och träets ådror lyfts fram på ett snyggt sätt. Man kan även ändra nyans med hjälp av pigmenterade oljor. Dessutom är oljat trä mer vattenavvisande än ett lackat golv så länge det sköts rätt. Oljat golv har varit populärt senaste åren, men keep in mind, att golvet behöver underhållas och oljas om då och då. Olja ger ett visst skydd, men bildar inget skyddande lager som lack gör.    

Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐
Underhållsfritt:
⭐️⭐️⭐️

Fördel: Varm och levande yta som förhöjer träets egenskaper
Nackdel:
Kräver mer underhåll än t.ex. lackat golv. Tar åt sig mer smuts än lack och är därför mer svårstädat

vitoljat-ekparkett-behandling
På bilden: Vitoljad ekparkett / Foto: Trendyideas.net

Hårdvaxolja

Vissa skulle kalla det “the perfect mix”. Du får utseendet av ett oljat golv, men samtidigt en skyddad och slitstark yta som är vattenavvisande. Lite som ett mellanting mellan olja och lack. Hårdvaxolja impregnerar trägolvet samtidigt som det skapar en yta som skyddar, vilket gör att du inte behöver underhålla dina golv lika ofta som med enbart olja. Hårdvaxolja passar bra i exempelvis hall och kök där slitaget är större än i ett vardagsrum. Du kan även kombinera med pigmenterad olja för att ge träet en annan nyans liksom välja nivå av glans på golvet.

Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐⭐⭐
Underhållsfritt:
⭐️⭐️⭐️

Fördel: Finns möjligheter att punkt-reparera precis som med oljat golv
Nackdel:
Hårdvaxoljan är inte lika reptålig som lacken

hardvaxolja-trägolv-behandling
På bilden: Trägolv behandlat med hårdvaxolja / Foto: Golvsliparnastockholm.nu

Såpa

Med såpa får du en rustik stil. Såpa i sig tillför inget skydd, men det byggs upp en skyddande yta med tiden när golvet skuras och slits. Såpan fungerar endast på furu- och grangolv, medan ädlare träslag kan missfärgas. En fördel med såpagolv är att de blir snyggare med åren om det sköts på rätt sätt. Golven behöver dock underhållas när smuts fastnar i golvet - en såpning per år är en bra tumregel.

Slitstarkt/skyddande:
Underhållsfritt
: ⭐️

Fördel: Like a fine wine -  blir bara finare med åren!
Nackdel:
Känsligt mot fett och fukt, i alla fall i början

sapkurat-golv-behandling
På bilden: Såpskurat golv med linoljesåpa / Foto: Carina Olander via Lantliv.com

Lut

Lut är ett konstgjort sätt att få nya trägolv att se ut som gamla och är bäst anpassat för furu- och grangolv. Med lut får du en ljus känsla och rustik stil. Lut motverkar också den gulningsprocess som kan drabba trägolv på lång sikt. Däremot tillför lut inget skydd i sig och behöver därför kombineras med en skyddande behandling som lack eller olja. Lut gör även att golvet kräver mer underhåll.

Slitstarkt/skyddande: ⭐
Underhållsfritt
: ⭐️

Fördel: Motverkar gulningsprocess i golvet.
Nackdel:
Behöver kombineras med annan behandling som tillför skydd vilket gör att mer underhåll krävs.  

lutbehandling-golv-furu-behandling
På bilden: Lutat och vitoljat massivt furugolv / Foto: bloggaibagis.com
Tagit dig igenom listan och dags att boka golvslipning? Eller fortfarande förvirrad och behöver mer vägledning i ditt val? 👉 Boka ett videosamtal med en av Dones kvalitetssäkrade golvslipare i Stockholm.
Liknande inlägg

Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen