Något som av många anses vara en mycket värd investering är att slipa golv. Ett nyslipat golv ger nämligen ett fräscht helhetsintryck och kan på så sätt lyfta ett nedgånget vardagsrum eller ge nytt liv till ett sovrum. Golvytan bidrar generellt sett väldigt mycket till det intryck ditt hem ger.
När du bestämt dig för en golvslipning kommer nästa val, valet av efterbehandling. Djungeln av alternativ, som alla har olika egenskaper i form av skydd, “look”och krav på underhåll, kan vara förvirrande. Därför har vi satt ihop en guide på temat för att hjälpa dig välja rätt behandling för dig och ditt hem. Dessutom har vi tagit hjälp av Rami, golvläggare och golvslipare på Golvföretaget Stockholm, för att kunna ge dig riktiga proffsråd kring de olika tillgängliga behandlingarna på marknaden.
Som med allt annat har olika typer av golvbehandlingar gått i mode. Slipning och lackning var den vanligaste metoden på 70-, 80-, och 90-talet. Därefter kom golvolja, och på 2000-talet är det hårdvaxolja och lasyr som trendar. Men det är inte bara typ av behandling som haft sina tidsepoker. Slutresultatet, det vill säga golvets yta, går också i mode. De ytor du har att välja mellan är matt, halvmatt, sidenmatt eller glans. Förr i tiden var det allra vanligast med glansiga golv. Idag är efterfrågan i Sverige störst på golv med matt eller halvmatt yta.
Nedan följer en guide till olika typer av behandlingar för trägolv, vilka fördelar de har och vilket typ av underhåll de kräver. Enjoy!
Psst... du vet väl att du i Done-appen kan boka ett videosamtal med en golvslipare för att snabbt, smidigt och kostnadsfritt få offert på golvslipning?
Lack är den vanligaste metoden för behandling av både parkett och trägolv. Lackat kan även titulera sig som det mest slitstarka alternativet för behandling av trägolv. Lacket lägger sig nämligen ovanpå träet vilket ger dig ett kraftigt skydd. Med lackat golv slipper du även kontinuerligt underhåll, förutom om du får skada i lacken vilket är desto svårare att reparera utan att undvika färgskiftning.
Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Underhållsfritt: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Fördelar lackat golv: Slitstarkt, i princip underhållsfritt, lättstädat
Nackdelar lackat golv: Skada av lacken kan vara svår att åtgärda då färgskiftning lätt uppstår. För att undvika färgskiftning behöver du alltså slipa samt lacka om hela golvet på nytt. Dessutom finns det inte lika många val gällande nyans/pigmentering som vid kommande alternativ.
"Lack är ett väldigt bra alternativ om man önskar ha en naturell nyans, underhållsfria golv och en slitstark golvyta. Det finns dessutom lack med 2 komponent, dvs. med en härdare som gör golven ytterligare slitstarka." förklarar Rami, Golvföretaget Stockholm
Med ett oljat trägolv får du en varm och levande yta som ger en mjuk känsla att gå på. Färgen och träets ådror lyfts fram på ett mycket snyggt sätt. Med hjälp av pigmenterad olja kan du även styra golvets nyans. Dessutom är oljat trä mer vattenavvisande än ett lackat golv, så länge det sköts rätt. Oljat golv har varit populärt de senaste åren, men keep in mind att golvet behöver underhållas och oljas om då och då för att behålla sin look. Olja ger ett visst skydd till trägolv, men bildar inget skyddande lager som lack gör.
Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐
Underhållsfritt: ⭐️⭐️⭐️
Fördelar oljat trägolv: Varm och levande yta som förhöjer träets egenskaper.
Nackdelar oljat trägolv: Kräver mer underhåll än t.ex. lackat trägolv. Tar åt sig mer smuts än lack och är därför mer svårstädat.
"Idag är det en del som önskar den ”gamla looken” där golvet får en levande känsla. Det är dessutom möjligt att uppnå denna känsla med en pigmentering av golvet om man önskar det, exempelvis åt det mörkare eller vitare hållet, då är olja ett bra alternativ." säger Rami, Golvföretaget Stockholm
Vissa skulle kalla hårdvaxolja för “the perfect mix”. Du får utseendet av ett oljat trägolv, men samtidigt en skyddande och slitstark yta som dessutom är vattenavvisande, ja mycket likt resultatet av lack. Hårdvaxolja kan alltså ses som något av ett mellanting mellan olja och lack. Hårdvaxolja impregnerar trägolv samtidigt som det skapar en yta som skyddar, vilket gör att du inte behöver underhålla dina golv lika ofta som med enbart olja. Hårdvaxolja passar bra i exempelvis hall och kök, där slitaget är större än i ett vardagsrum. Du kan även kombinera hårdvaxolja med pigmenterad olja för att ge träet en annan nyans liksom välja nivå av glans på golvet.
Slitstarkt/skyddande: ⭐️⭐⭐⭐
Underhållsfritt: ⭐️⭐️⭐️
Fördelar hårdvaxolja: Finns möjligheter att punkt reparera precis som med oljat golv och det finns valmöjligheter av olika nyanser för att få ett pigmenterat golv.
Nackdelar hårdvaxolja: Hårdvaxoljan är inte lika reptålig som lacken.
"Hårdvaxolja är väldigt populärt med tanke på dess positiva egenskaper. Man har framställt denna produkt och i princip plockat det bästa av allt. Du får slitstyrkan, levande känslan och valmöjligheten till olika nyanser." säger Rami, Golvföretaget Stockholm
Med såpa får du en rustik stil på ditt trägolv. Såpa i sig tillför inget skydd, men det byggs upp en skyddande yta med tiden när golvet skuras och slits. Såpan fungerar endast på furu- och grangolv, medan ädlare träslag lätt missfärgas av medlet. En fördel med såpade trägolv är att de blir snyggare och snyggare med åren om det sköts på rätt sätt. Trägolv som behandlas med såpa behöver dock underhållas när smuts fastnar i golvet - en såpning per år är en bra tumregel.
Slitstarkt/skyddande: ⭐
Underhållsfritt: ⭐️
Fördelar såpade trägolv: Like a fine wine - såpade golv blir bara finare med åren!
Nackdelar såpade trägolv: Känsligt mot fett och fukt, i alla fall i början.
"Många önskar få ett perfekt resultat direkt. Därmed är denna variant tidskrävande då det perfekta resultatet inte uppstår på en gång och har dessutom inte den hårdaste golvytan. Denna metod är idag inte lika populär som den tidigare varit." förklarar Rami, Golvföretaget Stockholm
Lut är ett konstgjort sätt att få nya trägolv att se ut som gamla och är bäst anpassat för furu- och grangolv. Med lut får du en ljus känsla och rustik stil. Lut motverkar också den gulningsprocess som kan drabba trägolv på lång sikt. Däremot tillför lut inget skydd i sig, och behöver därför kombineras med en skyddande behandling som lack eller olja. Lut gör också att trägolv kräver mer underhåll.
Slitstarkt/skyddande: ⭐
Underhållsfritt: ⭐️
Fördelar lutat golv: Motverkar gulningsprocess i golvet.
Nackdelar lutat golv: Behöver kombineras med annan behandling som tillför skydd vilket gör att mer underhåll krävs.
"Efter att ha stämt av kundens önskan gällande lut, rekommenderar vi i princip alltid att kombinera lut med en sista ytbehandling av annan produkt, exempelvis hårdvaxolja för att uppnå en starkare golvyta. Det är ett till moment i ytbehandlingen och därmed tar hela golvarbetet lite längre tid att utföra. Många har ett pressat tidschema, då är det viktigt att detta moment tidsmässigt vägs in. Om lut skall användas och golvet skall få en vitare look, bör en vit lut (lut med kalk) nyttjas för att långsiktigt bibehålla den vitare nyansen." berättar Rami, Golvföretaget Stockholm
Tagit dig igenom listan, bestämt dig för behandling och redo att boka golvslipning? Eller fortfarande förvirrade och behöver mer vägledning i ditt val? 👉 Boka ett videosamtal med Golvföretaget Stockholm eller någon annan av Dones kvalitetssäkrade golvslipare i Stockholm för kostnadsfri offert!
Vill du veta mer om vad golvslipning kostar så har vi en guide här!