Alla tjänster
/
Elektriker
/

Installera laddstolpar i en BRF

Genomsnittspris

Den totala kostnaden påverkas av olika faktorer och förutsättningar, generellt kan man säga att installationen av laddstationer i en BRF består av:

Installationsarbetet: ca 2 500-6 000 kr per laddpunkt. 

Laddboxen: ca 6 000-15 000 kr beroende på modell och funktion. 

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Installera laddstolpar i en BRF

Många som äger en bostadsrätt funderar på hur det fungerar kring att ladda bilen. Att installera laddstolpar i en BRF (bostadsrättsförening) behöver inte vara så krångligt. I dagens samhälle väljer många att investera i elbilar och i takt med det ökar också intresset för en bostadsrättsförening att investera i en installation av laddstolpar till parkeringsplatsen! Visste du förresten att när man installerar laddplatser kan man använda sig av ett klimatsmart bidrag för att minska kostnaden?

Om du som medlem i en bostadsrättsförening har köpt en elbil eller funderar på att köpa en, så vill du på ett enkelt och smidigt sätt kunna ladda din bil. Med en laddstolpe vid din bostad kan du göra det utan att vara beroende av andra. Det skulle underlätta i vardagen och förenkla den dagliga laddningsrutinen, eller hur? 

Så hur gör man då när man bor i en bostadsrättsförening och vill installera en laddbox så att man kan ladda sin bil? Här guidar vi dig igenom allt du behöver veta när man ska installera laddstolpar i BRF. Vilka är fördelarna med laddstationer i föreningen, vilka regler och bidrag finns det och vad kostar det egentligen? Allt det och mycket mer går vi igenom här nedan. Läs mer om hur man installerar elbilsladdare och laddboxar i villa här.

Ladda bilen i bostadsrättsförening - så funkar det!

Om styrelsen går i tankar att installera laddstolpar i en bostadsrättsförening så är det först och främst viktigt att tänka på att kolla hur intresset ser ut för medlemmarna då fler och fler är i behov av laddstationer. Vilka har en elbil och behöver elbilsladdning? Hur ser framtiden och de nästkommande åren ut? Finns det ett behov av laddning och laddboxar? Du som medlem kan inte välja att installera en laddbox själv, utan det är ett beslut som enbart styrelsen i föreningen tar. De flesta BRF vill däremot installera elbilsladdning. Bostadsföreningar är ofta positiva i frågan och vill erbjuda sina medlemmar bra möjligheter för elbilsladdning med laddboxar.

Laddstolpar i bostadsrättsföreningar är även en fråga som kommer att bli mer aktuell så småningom. Om den inte redan är uppe på styrelsebordet så kommer den att vara det förr eller senare. Klimatfrågan och ett hållbart samhälle är viktiga frågor och i takt med det ökar även försäljningen av elbilar. Det i sin tur ökar efterfrågan av laddstationer för att kunna ladda bilen på ett smidigt sätt i en bostadsrättsförening.

Fördelar med att installera laddstolpar i en BRF:
Att utföra en installation av laddstolpar i en BRF ger fördelar både för medlemmarna och för föreningen som helhet. Med ett bättre alternativ för laddning blir vardagen som medlem lite enklare. En laddstolpe gör din elbilsladdning snabbare och betydligt säkrare. Laddboxar är till skillnad mot vanliga uttag utvecklade för en stor laddningskapacitet under längre perioder. De kan också ladda upp till 10 gånger snabbare, vilket innebär att laddboxar är väldigt kraftiga i jämförelse! 

Fordonsbranschen satsar hårt på att utveckla nya modeller och nytänkande teknik. Det beror på att elbilarna är ett steg i rätt riktning för en mer hållbar framtid. I och med det så är det bara en tidsfråga innan en bostadsrättsförening kommer behöva tänka på att installera just laddstolpar och laddboxar då fler och fler behöver dem. 

Fördelen med en laddstolpe för bostadsrättsföreningar blir då att bostäderna blir mer populära på marknaden då det ger medlemmarna möjligheten att först och främst kunna välja att använda en elbil och sedan att ladda den via en laddstolpe på ett smidigt sätt! Precis som med TV och bredband höjer även laddstationer värdet vid försäljning av bostaden.

Bidra till klimatsmarta val med installation av laddstolpar 

Ännu en fördel med elbilsladdning är att bostadsrättsföreningar bidrar till att fler medlemmar kommer att välja mer klimatvänliga fordon och föra den utvecklingen framåt. Det i sin tur kommer i längden leda till att klimatmålen uppnås och en bättre framtid för kommande generationer! Vem vill inte vara med och bidra till det?

Kom också ihåg att det finns bidrag att ta del av när du installerar klimatpositiva installationer som laddstationer i en bostadsrättsförening. Med bidraget Ladda bilen (som motsvarar Grön Teknik) kan du få upp till 50 % av priset vid din installation i föreningen! Läs mer om Ladda bilen-avdraget här.

Regler och prisguide - Installera laddstolpar BRF

Det brukar uppkomma många frågor innan man ska installera elbilsladdning i bostadsföreningar. Det är alltid bra att ta reda på information om hur man kan ladda bilen i en bostadsrättsförening, såsom diverse regler, priser och hur man kan använda sig av bidrag. När en bostadsrättsförening ska genomföra en installering av laddstolpar blir det såklart kostnader för föreningen, det handlar om att både investera i själva laddstolparna och installationen. 

Den totala kostnaden för laddplatser påverkas som vanligt av olika faktorer, det kan till exempel vara vart någonstans laddstationerna ska installeras. En installation på en vägg i exempelvis ett garage kostar mindre medan laddplatser som behöver placeras på stolpar vid en öppen parkeringsplats vanligtvis är lite dyrare.
En annan faktor som spelar in är avståndet mellan laddstolparna och elcentralen. Det vill säga hur långa elkablar som behöver dras, och om markgrävningsarbete behöver göras. 

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

550 kr/timme

Dones timpris elektriker

595 kr/timme

Högt timpris elektriker

700 kr/timme

Lågt timpris elektriker

500 kr/timme

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Installation av laddstolpar 

Beslut gällande laddstolparna behöver styrelsen ta. Generellt kan man säga att installationen av laddstationer i bostadsrättsföreningar består av:

  • Installationsarbetet som brukar kosta cirka 2 500-6 000 kronor per laddpunkt. 
  • Laddboxen som installeras på en laddstolpe brukar generellt ligga mellan 6 000 - 15 000 kronor och ibland upp till 25 000 kronor beroende på modell och funktion. 
  • Installation och förutsättningarna för att kunna installera, såsom markarbete när man ska gräva fundament och dra elkablar för installationen. 

Priserna är beräknade utan bidraget Ladda bilen, så glöm inte att du kan få upp till 50 % avdrag på installationen! I vår innovativa Done-app hjälper vi dig att dra av ditt bidrag automatiskt i din offert.

Vi på Done hjälper dig även med allt från rådgivning av kostnader inklusive bidraget Ladda bilen till färdigställda offerter för din bostadsrättsförening. Då alla bostadsrättsföreningar har olika förutsättningar för installationer kan du genom ett smidigt videosamtal när det passar dig enkelt få ett prisförslag på just din installation!

Läs mer om kostnader för att installera laddstolpar

Kostnaden för hur man finansierar ligger i styrelsens händer. Kostnaderna för att installera laddstolpar och laddboxar i bostadsrättsföreningar till elbilar kan till exempel fördelas kollektivt på avgiften per månad. Det kan också vara en kombination av en förhöjd parkeringsavgift och att användaren är ansvarig och betalar för den el som förbrukas vid laddning. Det innebär då att föreningen står för laddboxen.

Om en medlem skulle välja installation av en individuell laddbox kan personen få betala en tilläggsavgift för just den installationen. Väljer man det kan boxen då tas med om man flyttar. Föreningen kan även vid överenskommelse köpa laddboxen om det är det bästa och smidigaste alternativet vid en flytt för dig och din bostadsrättsförening. 

Den som laddar sin elbil betalar självklart för elen. Generellt brukar laddstationer för elbilsladdning ha ett system där medlemmar får använda sig av en personlig tagg vid laddning. Då registreras laddningen på den individuella elräkningen. Det finns även andra system för att logga användningen och det administrativa arbetet. Så kolla därför upp vad som gäller, ingår och funkar bäst i din bostadsrättsförening! 

Done hjälper med installation av laddstolpar i din bostadsrättsförening

Vi hjälper dig med din laddning och dina laddplatser i din bostadsrättsförening! För att göra det så enkelt för dig som möjligt kan vi på Done vägleda dig när det är dags att installera laddstolpar eller investera i fler laddstationer i din bostadsrättsförening. Vi finns här för att göra hela processen med att installera laddplatser så smidigt som möjligt!

Genom några smidiga steg i vår Done-app kan du hitta en elektriker som kan hjälpa till med allting kring installationen av din elbilsladdare. Vi hjälper dig att hitta en behörig elektriker nära dig. Vi har hantverkare i Stockholm, Malmö, Göteborg och runt om i hela Sverige, så det är bara att välja din stad och därefter sätter vi dig i kontakt med en certifierad elektriker som finns nära dig. 

Via ett videosamtal kan du på ett enkelt sätt när det passar dig få prata med din hantverkare som sedan går igenom just din installation i föreningen och skickar dig ett prisförslag. Vi inkluderar även de bidrag som du kan ta del av för att göra det så smidigt som möjligt för dig. Få en gratis offert idag, påbörja din installation av laddboxar och få jobbet Done!

FAQ

Vad påverkar den totala kostanden av laddstolpar i en BRF?

Den totala kostnaden påverkas av olika faktorer, det kan till exempel vara vart någonstans laddstationerna ska installeras. En installation på en vägg i exempelvis ett garage kostar mindre medan laddplatser som behöver placeras på stolpar vid en öppen parkeringsplats vanligtvis är lite dyrare.

Vad finns det för fördelar med att installera laddstolpar i en BRF?

Det finns fler fördelar med att installera laddstolpar i en BRF. Med ett bättre och hållbart alternativ för laddning blir vardagen som medlem lite enklare eftersom elbilsladdningen blir snabbare och betydligt säkrare. Bostäderna blir dessutom mer populära på marknaden!

Finns det bidrag att ta del av när man installerar laddstolpar i en BRF?

När du installerar klimatpositiva installationer som laddstationer i en BRF kan du ta del av bidraget Ladda Bilen (som motsvarar Grön Teknik-avdraget). Då kan man få upp till hela 50 % av priset vid din installation i föreningen!

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!