Installera spis
Alla tjänster
/
/
Installera spis

Installera spis

fr 1 800 kr efter ROT

Dags att installera spis? Dones certifierade och kvalitetssäkrade elektriker hjälper dig med din installation! Här kan du läsa om allt du behöver veta inför en installation av spis, hur man kanske kan installera den själv, kostnad för en behörig elektriker och hur vi på Done kan hjälpa dig genom hela processen från början till slut.

På Done  ingår alltid startkostnad, körkostnad, administration av ROT-avdrag, grundläggande material. I minidebiteringen ingår 2 timmar service. Om du behöver ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 595 kr per timme. 

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera spis: Vad behöver jag veta?

När man ska installera spis i köket finns det några saker som är viktiga att tänka på. I vissa situationer kan man installera en spis själv medan man i andra fall kan behöva anlita en behörig elektriker. 

Förutom utseende, funktion, material och färg är det viktigt att tänka på att den nya spisen måste passa ihop med ditt hems elinstallationer. När man ska installera en spis så kan den anslutas på flera olika sätt. Därför är det viktigt att veta vilket som funkar till just ditt hem. 

En spis med en fast anslutning måste monteras av en behörig elektriker. Om din spis däremot har en stickproppsanslutning kan du göra det själv.  Det vill säga enbart om du har rätt kunskap och kan utföra det på ett säkert sätt.

Genom ett videosamtal via vår Done-app kan våra elektriker ge dig rådgivning och en gratis offert för just ditt uttag och hur du bör installera spisen.

Vad kostar det att installera spis?

Att installera spis behöver inte kosta så mycket. På Done börjar priset för att installera spis 1800 kr efter ROT. Det brukar vara en snabb installation men för att få en exakt offert där kostnaden av material samt resekostnad är inkluderad är det bäst att boka ett gratis videosamtal idag. Priset för ytterligare service beror på ditt behov och framgår av din kostnadsfria offert. På Done har vi ett fast timpris på 595 kr/timme (efter ROT) för eventuell extra tid utöver de första 2 timmarna.

Läs mer om hur du kan dra av 30% på arbetskostnaden med hjälp av rotavdraget i vårt blogginlägg om ROT. Genom vår smarta app kommer detta visas automatiskt och dras av så att du på ett enkelt sätt kan hålla koll på ditt rotavdrag. Detta sker via Bank-ID och gör att du aldrig kommer glömma att dra av det utan vi gör det åt dig!

Spara både tid, svett och tårar genom att låta ett proffs hjälpa dig från början till slut när du ska installera spisen. Inget krångel, inga onödiga extra kostnader eller fel. En behörig elektriker kan hjälpa dig att på ett enkelt och smidigt sätt få klart installationen.

Vanliga frågor om att installera spis

Är alla spisar 3-fas?

Enligt EU-förordningar måste samtliga nya spishällar och spisar som säljs vara utrustade med en fempolig trefasstickpropp, såsom Perilex-uttag. Om du överväger att ersätta en äldre spis med en fast installation måste du se till att du har ett kompatibelt Perilex-uttag för att ansluta din nya spishäll. Under förutsättning att rätt uttag finns tillgängligt kan du själv utföra installationen av spisen

Hur du installerar en spis själv

Vid installation av spis i hemmet får du själv enbart installera spis med stickpropp. Det beror på att övriga spisar och uttag innefattar mer komplexa installationer där det krävs en certifierad elektriker. Det är viktigt att installationer i all form som kräver fast inkoppling utförs på ett säkert sätt. Då kan man undvika olyckor som till exempel att spisen går sönder eller att farliga situationer som exempelvis elbrand uppstår.

Som skrivet ovan, en spis med stickpropp får du alltså installera själv om du känner att du har den kunskapen som krävs. Du behöver även alltid kolla om du har en spis med stickpropp för trefas eller enfas. 

Vad betyder då enfas eller trefas? Ledningar med trefas ger mer kraft och brukar normalt användas till olika användningsområden som kräver lite extra kraft, såsom en diskmaskin eller en spis. Enfasledningar brukar istället vara ledningar till andra uttag som strömbrytare och eluttag. Det innebär att de flesta spisar är utrustade med en stickpropp för trefas men det är som sagt något som du behöver kolla upp vid köp och när du ska installera spisen.

När elen kommer in till hushållet så kommer den in via en trefasledning. Sedan omvandlas den till en enfas- eller trefasledning ut till hushållets uttag och hushållsapparater. I en enfasspänning leds strömmen med en spänning på 230 volt, medan det i en trefasledning finns tre växelspänningar vilket gör att strömmen då istället leds med 400 volt. 

Även om du får installera spisen själv i vissa fall betyder det inte att du måste. Tänk på att om du känner att du inte har kunskap och känner att du kan utföra installationen korrekt så är det alltid bättre att anlita en certifierad elektriker. Vi på Done finns här för dig för att underlätta processen!

När behöver du ta hjälp av en behörig elektriker?

En spis som har en fast anslutning måste monteras av en behörig elektriker. Det är viktigt att följa de regler som Elsäkerhetsverket har för installation av spisar. Det är inte bara viktigt ur ett säkerhetsperspektiv utan även när det gäller försäkringar. Skulle det uppstå en farlig situation som till exempel en brand och du har utfört en otillåten elinstallation så kommer försäkringen inte att täcka det. 

De finns olika sätt att koppla spisen. Har du rätt uttag, fas och vanliga stickproppar kan du utföra den själv men i alla andra fall måste du anlita en elektriker! Nästan alla nya spishällar saknar det. Det betyder att det i princip alltid är ett krav på att en elektriker måste installera spisen. 

Tänk på att säkerheten är det absolut viktigaste och det är där vi på Done kan hjälpa dig! Läs mer om våra elektriker och hur vi kan göra allt från första offert till avslutat jobb och guida dig igenom hela processen för just din installation av spis.

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

  1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
  3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!