Alla tjänster
/
Elektriker
/

Installera elbilsladdare i villa - Vad behöver jag veta?

Genomsnittspris

Installation av laddstation brukar kosta mellan 6 000-9 000 kr där Grön Teknik-avdraget redan är avräknat. Sen tillkommer kostnader för laddboxen, laddstolpar och resekostnader. Laddboxar brukar generellt ligga mellan 6 000-10 000 kr och kan kosta upp till 20 000 kr beroende på modell och olika funktioner. 

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Installera elbilsladdare i villa - Vad behöver jag veta?

Installera elbilsladdare i din villa och ladda bilen hemifrån! Med laddstationer och laddstolpar i anknytning till din bostad kan du enkelt tillföra energi till din elbil på ett smidigt sätt så att det passar dina egna behov. Genom att installera laddstolpar i villan kan du helt enkelt underlätta enormt mycket i vardagen. Det blir inte bättre än så!

Tänk dig att du har eller kommer vilja investera i en elbil. En laddbar bil som bidrar till mindre miljöpåverkan och är ett steg i rätt riktning mot ett fossilfritt samhälle. Då vill man smidig kunna ladda bilen i ett garage eller i en annan anslutning till hemmet, utan att behöva oroa sig för vart och hur. 

För att en elbil ska kunna laddas behövs en laddbox, det kan du läsa mer om i vår guide om just laddboxar. En installation av en elbilsladdare till ditt hem får vardagslivet att bli mycket lättare då du slipper vänta en lång stund på laddning på en laddningsstation och kan anpassa din laddning så att det passar in i din vardag! Smidigt eller hur? 

Installera laddstolpar 

För att man ska kunna njuta av sin elbil och få den effekt som man önskar är det viktigt att veta vad som gäller vid laddning och vilka alternativ det finns. Hur kan man göra sina laddstationer och sin elbilsladdning i villan eller bostadsrättsföreningar så optimal som möjligt?

Låter det krångligt? Slappna av, i den här guiden tar vi dig igenom allt du behöver veta för att installera elbilsladdare i en villa. Du kan läsa mer om installation av laddstolpar i brf här. Det finns många frågor som till exempel vad man ska tänka på när man ska installera laddstolpar och laddstationer? Kan man använda sig av bidraget Grön Teknik och vad är det? Vad är skillnaden och hur fungerar det egentligen med laddstolpar? Vi hjälper dig med alla dessa frågor!

Hur fungerar en elbilsladdare: Ladda bilen i mil per timme?

Vilken effekt och hur lång tid det tar att ladda bilen beror på vad villans eller bostadsrättsföreningens laddstationer kan leverera och hur mycket din bil kan ta emot. Normalt sätt brukar laddhybrider kunna laddas med 3.7 kW. Det kan då liknas vid att man laddar 2 mil per timme. 

Nyare modeller brukar kunna laddas cirka 11 kW vid en normal laddning via laddstolpar och kan då liknas med 5 mil per timme. Det finns olika sorters laddboxar med olika effekt så det är bra att tänka på vilken sort man är i behov av när man ska investera i laddplatser i sin villa eller till föreningen. 

Installera elbilsladdare i villa

För att smidigt kunna ladda bilen hemma i din villa kan det vara en bra idé att installera en elbilsladdare. Då kan du fylla på din elbil på ett enkelt sätt när du behöver det. Många vill förenkla vardagen med en laddbox i sitt boende för att kunna utföra sin elbilsladdning när som helst oberoende av någon annan. 

Vid installation av laddstolpar fungerar laddboxen som en anslutningspunkt med högre strömstyrka än i vanliga eluttag. Vanliga uttag kan till exempel vara de som används för att ladda telefonen eller till verktygen i garaget. De vanliga uttagen är inte anpassade för långvariga laddningar och hög strömstyrka. 

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

550 kr/timme

Dones timpris elektriker

595 kr/timme

Högt timpris elektriker

700 kr/timme

Lågt timpris elektriker

500 kr/timme

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Installera elbilsladdare brf: Klimatsmarta val  

Att installera elbilsladdare i en bostadsrättsförening börjar nästan bli ett krav nu för tiden i takt med att elbilsförsäljningen ökar. Precis som att internet, TV och telefon är grundkrav så kommer det bli väldigt populärt för en bostadsrättsförening att installera laddstationer med laddstolpar. Det ökar både värdet och gör en bostadsrätt i brf mer attraktiv på marknaden. Med elbilsladdning erbjuder man lösningar både till de som redan har en elbil, men också om det är någon som går i tankar att köpa en.

Runt om i Sverige ökar antalet elbilar och många vill tänka miljövänligt och investera för framtiden. Med en ökning av sådana bilar växer även ett behov av laddstolpar och möjligheter att kunna fylla på sin bil på ett smidigt sätt. Kom ihåg att bostadsrättsföreningar kan använda bidraget Ladda bilen som motsvarar Grön Teknik-avdraget, då kan du täcka upptill 50 % av kostnaderna.

Som en bostadsrättsförening kan det därför vara en bra idé att tänka ett steg före. När antalet laddhybrider ökar i Sverige kommer det att finnas ett större behov av att medlemmar i föreningen ska kunna ha möjligheten att kunna “tanka” sina elbilar. Det kan vara bra att börja med att stämma av med medlemmarna i bostadsrättsföreningen angående hur stort intresset är för en installation. Sedan går det enkelt att installera elbilsladdare i ett garage eller på parkeringsplatser tillhörande föreningen.

Installera elbilsladdare i bostadsrättsföreningar

En installation av laddstolpar och laddboxar i en brf behöver inte innehålla stora tekniska installationer. Oftast är det lätt att fixa om bostadsrättsföreningen redan har ett garage eller parkeringsplatser med tak. Där brukar det finnas el- eller motorvärmaruttag som i de flesta fall kan byggas om till en laddplats till föreningen, då det enda som krävs för en installation är framdragen el- och laddboxar. 

Tänk också på att alltid anlita en elkonsult för att säkerställa att bostädernas elnät med tillhörande säkringar är anpassade och klarar av en installation av elbilsladdare i en bostadsrättsförening.

Viktigt! Det går men du bör aldrig ladda din bil i ett vanligt eluttag under längre stunder då laddningsstationer kräver en större mängd el och det kan utgöra fara!

Får du som medlem installera laddstolpar på egen hand? 

Du som privatperson och boende i ett hem som tillhör en bostadsrättsförening får inte installera en laddare på egen hand. Det måste vara ett beslut som styrelsen tillåter. Styrelsen kan fatta beslut om elbilsladdning stationer där garage och parkering redan finns. Däremot om nya platser måste byggas ut så blir det en stämmofråga. 

Scrolla ner och läs mer om hur det fungerar med laddning i en vanlig villa, till skillnad från bostadsrättsföreningar (brf), här nedanför. Där hjälper vi dig också hur du kan använda dig av bidrag på kostnaden för installationen av laddstationer genom Grön Teknik-avdraget.

Att tänka på när man ska installera laddstolpar

Vid installation av laddstationer och laddplatser i en villa och även i bostadsrättsföreningar kan det vara bra att tänka på vart det är bäst att placera laddplatserna. När man ska installera laddstolpar är det viktigt att se till att laddsladden inte hamnar i vägen för något annat eller blir överkörd av till exempel andra bilar i en bostadsförening.

Fundera även i långsiktiga perspektiv genom att du kanske behöver utöka fler laddstationer i framtiden. Ta också reda på vilken effekt du kan tänkas vilja ha och om du kanske vill kunna ha kontroll på din laddning genom smarta hem. Då kan du kontrollera din energiförbrukning och ställa in så att du kan ladda bilen när kostnaden är som lägst. 

Installera elbilsladdare och dra ner kostnaden med hjälp av Grön Teknik-avdraget

Tänk också på att du som villaägare kan använda dig av ett bidrag som heter Grön-Teknik-avdraget. Det är ett bidrag för att främja klimatpositiva installationer och du kan dra av upp till  50% av installationskostnaden! Till exempel om kostnaden för en laddbox är 15 000 kronor kan du då använda bidraget och betala halva priset! 

Läs mer i vårt blogginlägg om Grön Teknik här. Där får du reda på hur det fungerar och hur du kan använda bidraget som privatperson. Genom vår innovativa app hjälper vi dig med att se till att du får rätt bidrag för just din installation. Smidigt, smart och enkelt!

Vilket pris gäller för att installera elbilsladdare?

Oavsett om du bor i en villa eller i en bostadsrättsförening är pris en viktig faktor när man ska investera i laddstationer och installera laddstolpar. Priset påverkas såklart av många olika faktorer, såsom installation, material och resekostnad. En laddbox måste installeras av en behörig elektriker då det är en komplex och en typ 2 fast installation. 

En installation av en laddstation i villa brukar kosta mellan 6 000 kronor - 9 000 kronor där Grön Teknik-avdraget redan är avräknat. Sen tillkommer kostnader för laddboxen, laddstolpar och resekostnader. Laddboxar brukar generellt ligga mellan 6 000 kronor - 10 000 kronor och kan kosta upp till 20 000 kronor beroende på modell och olika funktioner. 

Boka ett videosamtal via vår Done-app med en kunnig hantverkare. Då kan vi ta fram och ge dig ett mer exakt pris för vad just din installation av laddstolpar i din villa eller i en bostadsförening kostar för att kunna ladda din elbil.

Laddboxar för elbilar i en bostadsrättsförening ligger på samma pris. Skillnaden kan vara att installationen innefattar fler än en laddstolpe. Det gör att priset ökar då fler laddplatser behöver sättas på plats och jobbet är mer omfattande.

Vi finns här genom att erbjuda dig en lösning för elbilsladdning som passar till ditt hem eller till olika bostadsrättsföreningar! Låt oss hjälpa dig med allt från rådgivning och placering av laddplats, till avslutat jobb och när det är dags att betala. Vi vill göra det så smidigt som möjligt för dig och föreningen!

Done hjälper med dig med installationen

Vi på Done hjälper dig som sagt med allt från rådgivning till installation och hur du ska placera dem i din villa (eller bostadsrättsförening). Med ett enkelt klick genom vår innovativa app kan du smidigt boka ett videosamtal med en elektriker nära dig. Därefter kan du få en offert för just din installation av laddstolpar och laddstationer. 

Glöm inte att du som villaägare får använda dig av bidraget Grön Teknik som är ett bidrag för klimatsmarta installationer. Vi hjälper dig även genom att dra av bidraget via vår smarta app för att du ska kunna göra allting så smidigt så möjligt på ett och samma ställe.

Vi guidar dig igenom hela processen för att installera elbilsladdare till din elbil. Bli en del av vår planets framtid idag! Genom att kunna ladda din bil på ett effektivt sätt via laddstolpar precis när du behöver det, blir valet om att köpa en elbil och bidra till en grön framtid mycket lättare! Få en gratis offert idag för just din laddplats och elbilsladdning i din villa eller brf. Vi på Done finns för dig och hjälper dig genom hela installationen!

FAQ

Vad påverkar priset för att installera elbilsladdare?

Priset påverkas av många olika faktorer, såsom installation, material och resekostnad. En installation av en laddstation brukar kosta mellan 6 000-9 000 kr där Grön Teknik-avdraget redan är avräknat. Sen tillkommer kostnader för laddboxen, laddstolpar och resekostnader.

Kan man som villaägare använda bidraget Grön Teknik-avdraget?

Ja, med bidraget kan du dessutom dra av upp till 50% av installationskostnaden!

Kan man ladda en elbil i ett vanligt eluttag?

Det går, men du bör aldrig ladda din bil i ett vanligt eluttag då laddningsstationer kräver en större mängd el och det kan utgöra fara!

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!