Installera vägguttag

fr. 1 520 kr efter ROT

fr. 2 086 innan ROT

Startavgift på 295 kr tillkommer.

Alla elektriker anslutna till Done är ansvarsförsäkrade, kvalitetskontrollerade och registrerade hos Elsäkerhetsverket. Boka ett kostnadsfritt videosamtal för offert!

Inför elektrikerns besök:

Uttaget ska finnas på plats vid installationen. Hjälp med inköp? Ange i nästa steg. Lägg in produktnummer (EAN nummer) eller rådfråga elektrikern.

Säkerställ att du har tillgång till elcentralen/säkringsskåpet.

Skicka bilder på platsen där vägguttaget ska sitta i appens chatt så elektrikern enklare kan planera arbetet.

Du skickas vidare till bokningsformuläret...
Det verkar som att ditt projekt inte uppfyller kraven för fastpris. Ladda ner Done-appen för att boka ett videosamtal för offert.
Boka installationBoka installation

Alla elektriker anslutna till Done är kvalitetskontrollerade, ansvarsförsäkrade och registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Elektriker för installation av vägguttag

Ett vägguttag är en så kallad fast installation. Det innebär att du inte själv får utföra installationen utan måste ta hjälp av en elektriker registrerad hos Elsäkerhetsverket. Anledningen till det är att felaktiga elinstallationer innebär en risk, både för dig själv, de i din närhet och ditt hem. En elektriker registrerad hos Elsäkerhetsverket har genomgått nog med träning för att på ett korrekt och säkert sätt utföra denna typ av elinstallationer.

Hos Done är alla anslutna elektriker registrerade hos Elsäkerhetsverket. De har dessutom genomgått en noggrann kvalitetskontroll som utöver att säkerställa att ansvarsförsäkring och giltiga certifikat finns på plats, inkluderar intervju med både hantverkare och tidigare kunder. Allt för att du ska känna dig trygg i att anlita elektriker via Done!

Vill du däremot byta ut ett befintligt vägguttag, får du om du känner dig trygg i hur du ska gå tillväga själv utföra bytet. Är du det minsta osäker, vänd dig alltid till en elektriker. Mer om vad du får och inte får göra med el hittar du här!

Byta vägguttag är vanligt vid enklare renoveringar, eller när man vill ge kök eller annat rum hemma ett lyft. Idag finns det mängder av designade uttag att välja mellan som gör att du snyggt kan matcha resten av stilen hemma!

Så byter du vägguttag

Hur gör man då för byta ut ett vägguttag? Nedan listar vi steg för steg hur du går tillväga.

1. Säkerställ att det är strömlöst

Dra ut säkringen för det vägguttag du ska byta. För att säkerställa att det är strömlöst innan du påbörjar bytet mäter du med elmätare eller spänningsprövare.

2. Skruva loss täcklock och lossa dosa

Med hjälp av en liten skruvmejsel lossar du den synliga delen av eluttaget, alltså täcklocket. När du gjort det visar sig eldosan som sitter fast med två klor på väggens baksida och två klämmor på framsidan. Lossa på skruvarna som håller fast klorna och väggfästena för att ta av dosan.

3. Lossa på ledarna

På dosan ser du två små blåa sladdar till höger, dessa är den så kallade ledaren. Till vänster sitter två svarta sladdar, vilket även detta kallas för ledare. Ledaren till höger kallas för nollan, medan ledaren till vänster kallas fasen. Lossa på skruvarna som håller fast ledarna och lyft bort den gamla dosan.

4. Fäst lederna i den nya dosan

Ta fram den nya dosan, ta bort täcklocket och skruva fast ledarna på denna. För att du ska veta hur ledarna ska fästas på den nya dosan, så finns markeringarna L för fasen och N för nollan.

5. Fäst den nya dosan och dess täcklock

Därefter fäster du den nya dosan med klorna och väggfästena och sätter sedan tillbaka täcklocket.

Kom ihåg! Känner du dig det minsta osäker, anlita alltid en elektriker!

Behöver du hjälp med att byta vägguttag, vill du installera nya eller behöver du hjälp med något helt annat inom el? Boka enkelt ett videosamtal och träffa en elektriker med rätt behörighet i Done-appen när det passar dig.

Boka installationBoka installation

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Visa alla inlägg