Installera varmvattenberedare
Alla tjänster
/
/
Installera varmvattenberedare

Installera varmvattenberedare

Installera varmvattenberedare och få varmt vatten precis när du vill ha det! Är du trött på kallt vatten när du diskar? Finns det aldrig varmvatten kvar när det är dags för dig att duscha?  Med en bra varmvattenberedare som passar ditt hem finns det varmvatten så det räcker. Done har ansvarsförsäkrade och auktoriserade vvs-installatörer som hjälper dig med din installation, boka här.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera varmvattenberedare: En utförlig guide

Installera varmvattenberedare och få varmt vatten precis när du vill ha det! Är du trött på kallt vatten när du diskar? Finns det aldrig varmvatten kvar när det är dags för dig att duscha?  Med en bra varmvattenberedare som passar ditt hem finns det varmvatten till alla! 

Varmvattenberedare kan antingen stå på golvet eller hängas upp på väggen. Den värmer upp kallt vatten och håller det sedan varmt i beredaren tills du behöver det för att diska, duscha eller bada. Funderar du på hur en varmvattenberedare fungerar? Behöver du köpa en ny beredare och vilken typ, hur många liter och vilken modell ska du välja? Och vem kan egentligen installera beredaren och vad kostar installationen? Ja, det kan finnas många frågor som man vill ha svar på - men oroa dig inte! 

Häng med för guidar vi dig genom allting du behöver veta när du ska köpa och installera ny varmvattenberedare. Vi tar även upp hur du kan ta hjälp av rotavdraget på arbetskostnaden och minska den med upp till 30%!

Vad kostar det att installera varmvattenberedare?

Pris för att installera varmvattenberedare varierar beroende på vilken sorts beredare som ska installeras och vilka installationsmöjligheter det finns. Generellt kan man säga att genomsnittspriset för en installation ligger på mellan 10 000 - 30 000 kronor med själva beredaren inkluderad. Själva kostnaden för beredaren brukar variera mellan 3000 och 25 000 kr beroende på modell och antal liter. Räknat enbart på arbetskostnaden brukar den ligga på 5000 - 20 000 kronor.

För att spara in på kostnaden kan man alltid välja att göra mycket av det förarbete som krävs själv. Ofta finns det småsaker som till exempel att mäta upp avstånd och montera upp beredaren på väggen som kan utföras själv, vilket då minskar arbetstimmarna för rörmokaren.

Vi hjälper dig gärna med att installera varmvattenberedare. Kontakta oss idag så kan vi ge dig ett exakt prisförslag på just din installation när du ska installera varmt vatten. Genom ett snabbt och smidigt videosamtal med en rörmokare nära dig kan du få den hjälp som du behöver!

Kom ihåg att du även kan använda rotavdraget på arbetskostnaden och få upp till 30% avdrag när du installerar en beredare. Om du istället använder ett soluppvärmt energisystem kan du även välja att använda dig av Grön Teknik-avtalet där du kan få upp till 50% avdrag på den totala kostnaden. I vår innovativa Done-app hjälper vi dig med att kunna dra av alla bidrag direkt i din offert! Smidigt, eller hur?

Notera: Priset kan ändras av eventuella omständigheter i hemmet. Rörmokaren skickar då en ny offert eller tilläggsoffert till dig via appen. Behöver du ytterligare hjälp arbetar Done med ett fast timpris på 690 kr per timme efter ROT.

Varmvattenberedare och dess funktion i ditt hem

En varmvattenberedare är en beredare som används för att värma upp vatten och hålla vattnet varmt, för att sedan kunna fördela varmvattnet till husets olika kranar. Vattnet bör hålla en temperatur på minst 60 grader i beredaren för att undvika legionellabakterier. Det varma vattnet blandas sedan ut med kallt vatten innan det kommer ut i våra kranar. Vattnet brukar kunna bli cirka 50 grader celsius som varmast vid användning, detta för att undvika brännskador som kan orsakas av för varmt vatten. 

Generellt brukar man dela upp varmvattenberedare i 3 olika varianter: 

  • Förrådsberedare - En separat elvärmd beredare som producerar varmt vatten helt på egen hand. Om du har luftburen värme med värmepump eller direktel så är förrådsberedaren ett bra alternativ.
  • Genomströmningsberedare - En beredare som direkt värmer vattnet vid användning. Den har värmeslingor med vatten som värms upp av exempelvis en vedpanna eller ackumulatortanken. Den fungerar utmärkt till ett litet hushåll som till exempel en sommarstuga som kanske inte används regelbundet och enbart under de varmare delarna av året. 
  • Ackumulatortank - Lagrar och förvarar varmvatten från andra uppvärmningsalternativ. 

Så väljer du rätt varmvattenberedare - 3 faktorer

Vilken varmvattenberedare som passar till ditt hem beror på många olika faktorer. Ska man ha en stor eller en liten tank och ska storleken på tanken vara 200 liter eller 300 liter? Ja, det finns mycket att fundera på när man ska montera varmvattenberedare till sin bostad. 

Framför allt finns det 3 faktorer som påverkar vilken beredare du behöver och bör anpassa ditt val efter. 

1. Hushållets behov av varmt vatten

Hur mycket varmvatten som används i ett hem kan variera med antalet personer som bor där eller hur mycket och ofta man duschar. Det brukar generellt vara lagom med en tankstorlek på 200 liter för en familj på 4 personer. Om man bara är 2 personer brukar en 100 liter tank räcka och är man fler än 4 personer bör man välja en lite större tank med upp till 300 liter.

2. Vattenkvalitén 

Olika delar av Sverige har olika kvalitét på vatten. Beroende på pH-värden och vattnets hårdhet behöver du välja rätt korrosionsskydd så att din tank håller länge. Vatten med lågt pH passar bra till en beredare i rostfritt stål medan hårt vatten med mer kalk passar bättre med en varmvattenberedare i emalj.

3. Energikälla 

Olika uppvärmningssystem kräver olika sorters lösningar. Om hushållet till exempel har fjärrvärme så brukar värmen styras genom en värmeväxlare. Om huset däremot har något annat system för uppvärmning så krävs det nästan alltid någon form av varmvattenberedare. Därför är det viktigt att kolla upp vilken sort som passar bäst till ditt hem.

Känns det klurigt att välja rätt varmvattenberedare? Våra kunniga vvs-montörer kan ge dig rådgivning och hjälpa dig med allt från inköp till installation av varmvattenberedare. Boka en kostnadsfri konsultation i vår Done-app eller online idag!

Vem kan installera en varmvattenberedare?

För att installera varmvattenberedare till ditt hem krävs det att du använder en certifierad VVS-installatör. Alla VVS-installationer måste utföras av en behörig rörmokare så att det blir rätt utfört. Det beror på att en felinstallation kan utgöra stor fara och medverka till stora skador. Om installationen inte är fackmannamässigt utförd så kan även försäkringsbolagen neka ersättning om olyckan skulle vara framme. Du får alltså inte montera varmvattenberedare själv.

Det är viktigt att tänka på att placera varmvattenberedaren där det finns en vattenbrunn. Om olyckan skulle vara framme så är det alltid bra att tänka ett steg före så att vattnet har någonstans att ta vägen.

Vanliga frågor om att installera varmvattenberedare

Får jag installera varmvattenberedare själv? 

En installation av varmvattenberedare där beredaren ska anslutas till vattennätet kräver en behörig rörmokare så att installationen blir fackmässigt korrekt utförd. Däremot kan du som privatperson, om du har den kunskap som krävs, montera och förbereda varmvattenberedaren själv inför installationen. 

Vem får göra en installation av varmvattenberedare? 

Installationer inom VVS måste alltid utföras av en auktoriserad rörmokare så att installationen utförs på rätt sätt av en kunnig installatör och enligt branschens regler. 

När bör jag byta till en ny varmvattenberedare?

Normalt sett har en varmvattenberedare en livslängd på 10 till 25 år. Den avgörande faktorn för livslängden beror på hushållets vattenkvalité och om beredaren är utformad till att klara av just den kvalitén.

Vilken varmvattenberedare passar till mitt badrum? 

Vilken beredare som passar bra in till ditt badrum beror på faktorer såsom vattenkvalité, energikällor i huset och ditt behov av varmvatten.

Hur stor varmvattenberedare behövs för en familj på 4 personer?

Generellt brukar man säga att en tank på 200 liter vatten fungerar bra för 4 personer i ett hushåll. Det finns även andra faktorer som påverkar, till exempel om vattnet också används till badkar. 

Vad kostar det att installera en varmvattenberedare?

Priset på en varmvattenberedare varierar mellan 3500 kr och upp till 25 000 kr beroende på vilken sort och storlek. Själva arbetskostnaden brukar ligga mellan 5000 - 20 000 kronor. Tänk på att även resekostnad kan tillkomma i slutpriset.

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

  1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
  3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!