Montera vattenutkastare
Alla tjänster
/
/
Montera vattenutkastare

Montera vattenutkastare

1 255 kr efter ROT
1707 kr innan ROT. Startkostnad på 295 kr tillkommer.

Priset gäller montering av egenköpt vattenutkastare samt avmontering och bortforsling av den gamla vattenutkastaren. Kostnad tillkommer om du önskar att hantverkaren införskaffar vattenutkastaren åt dig. Ange i så fall detta i uppdragsbeskrivningen så hjälper hantverkaren dig hitta rätt!

I priset ingår arbete, material, start- & resekostnad samt ROT-admin.

Alla Done-anslutna rörmokare:
✓ Är kvalitetscheckade av Done
✓ Har ansvarsförsäkring
✓ Har behörighet att utföra byte av vattenutkastare
✓ Administrerar ROT
✓ Har med sig alla nödvändiga verktyg

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Senare än 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1 månad
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Installera vattenutkastare som underlättar i trädgården

Underlätta trädgårdsarbetet genom att installera vattenutkastare! Slipp allt krångel som det innebär med att koppla vatten inifrån. Som en klumpig slang som kläms i dörren eller vatten som droppar på golvet från utburna hinkar fulla med vatten. Med en vattenutkastare installerad på väggen behöver du inte oroa dig för varken slangen eller något annat, för när du har tillgång till kranen på utsidan blir trädgårdsarbetet ute lätt som en plätt! 

Finns det ingen kran utomhus i huset är det hög tid att installera det. Gör det enkelt för dig! Vi på Done finns här för att hjälpa dig med att hitta en rörmokare som kan hjälpa till att installera vattenutkastaren till din hem. Här tar vi dig igenom allt du behöver veta, som vad är en vattenutkastare? Hur installerar man en och vad kostar det? Häng på så får du svar på alla dessa frågor!

Vad är en vattenutkastare?

Så, vad är egentligen en vattenutkastare? Enkelt förklarat är det en kran som sitter på väggen på utsidan av huset. Utkastaren har ett överstycke som är självdränerat. Det betyder att den alltid tömmer ut det överblivna vattnet om det finns lite kvar i röret när kranen stängs, vilket i sin tur gör att kranen inte fryser och går sönder under årets kallare månader. 

När man ska installera vattenutkastare ute så finns det några saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att fundera över vart man ska placera den. Enklast är att borra och placera den på utsidan där det redan finns vattenåtkomst från exempelvis badrum eller kök. Då behöver man inte lägga nya rör och installationen blir inte så omfattande. Vid installationen kan man också välja om kranen ska ha både varmt- och kallt vatten. Tänk också på att det kan vara bra att placera kranen på standardmåttet 60 cm.

För att underlätta trädgårdsarbetet är det också bra att tänka på att välja en plats ute där det finns utrymme att förvara eller hänga upp slangen. Då blir arbetet i trädgården lite smidigare och det blir inte ett stort projekt varje gång vattenslangen och kranen ska användas.

Med hjälp av vattenutkastaren kan du på ett enkelt sätt få tillgång till vatten i trädgården. Vi hjälper dig med allt från rådgivning av material, val av slang och vilken kran som passar bäst hemma hos dig. Genom vår Done-app kan vi guida dig genom hela processen fram till en färdig installation. Luta dig tillbaka och låt proffsen göra jobbet åt dig!

Installera en vattenutkastare, steg för steg

Om du har den kunskap som krävs får du som privatperson installera en vattenutkastare på egen hand. För att säkerställa att en installation blir korrekt utförd brukar många dock välja att anlita en certifierad rörmokare som kan hjälpa till med hela installationen. 

Det gäller att vara på den säkra sidan och försiktig för att undvika felinstallationer som kan leda till läckageskador som i slutändan kan bli riktigt dyrt! Tänk också på att vissa försäkringsbolag inte täcker om en installation av vattenutkastare inte är fackmannamässigt korrekt utförd.

Här nedan har vi en guide hur du steg för steg kan installera vattenutkastare.

1. Bestäm lämplig placering

Börja med att hitta en bra plats för din vattenutkastare. Du kan själv bestämma höjden så det passar dig och dina behov, men standardhöjden brukar vara 60 cm. Kom också ihåg att det är bra att placera kranen där det finns vatten i närheten.

2. Borra hål i väggen

Kontrollera att det är okej från insidan och att det inte är några ledningar eller andra rör mellan väggen innan du börjar att borra. Borra med en 6 mm sökarborr från utsidan. Se till att borren är tillräckligt lång och kan gå genom hela väggen. Borra sedan i en vinkel på 5 grader så att vattnet kan rinna ut ur utkastaren när den stängs av.

3. Borra med hålsåg

Borra ett större hål med en hålsåg. Hålet behöver vara några mm större än själva röret på vattenutkastaren. Exempelvis om utskottets rör är 18 mm, behöver du borra med en hålsåg som är 20 mm.

4. Trä i röret

Sätt in röret utifrån i hålet och fäst de tillhörande skruvarna.

5. Såga av röret

Mät det minsta avståndet från utkastaren till väggen. Mät från husets insida enligt instruktionsmanualen för just din vattenutkastare. Det brukar generellt vara 30-35 mm. Markera en linje och såga av röret med en bågfil. Fila därefter de vassa kanterna.

6. Kapa av spindelförlängaren

Spindelförlängaren är det rör som ansluter vredet utifrån till insidan. Använd det avkapade röret från steg 5 som ett mått så att spindelförlängaren blir lika lång. Såga sedan av den.

7. Stoppa in spindelförlängaren i röret

Stoppa nu in den avkapade förlängaren i röret med käglan mot dig. Kom ihåg att göra det inifrån huset.

8. Stäng av vattnet

Nu är det dags att stänga av vattnet till röret som ska anslutas till vattenutkastaren. Töm även ut trycket genom att öppna en kran.

9. Kapa vattenröret

Använd en fil eller avskärare och såga av röret på rätt avstånd. Använd sedan en T-koppling så att du kan avgöra hur mycket mer du behöver kapa av så att det passar ihop. Rören bör monteras en bit in i klämringskopplingarna. Fila även vassa kanter om det behövs.

10. Montera T-kopplingen

Börja med att sätta på muttrarna på rören som sticker ut och anslut sedan klämringen. Sätt in stödhylsorna och sätt sedan T-kopplingen på rätt rätt plats. Dra fram klämringen och spänn åt muttrarna med handen.

11. Spänn åt muttrarna

Använd en tång för att hålla fast T-kopplingen och skruva därefter fast muttrarna cirka 1.5 varv med en skiftnyckel så att de sitter fast ordentligt.

12. Mät och kapa röret

Mät ut hur långt det är mellan T-kopplingen och där den ansluts till vattenutkastaren. Kapa sedan av röret.

13. Montera röret

Använd klämringskopplingarna i T-kopplingen och montera röret på liknande sätt som ovan.

14. Trä på väggbrickan

Sätt på väggbrickan på röret och kom ihåg att montera i en vinkel till vattenutkastaren och vattenröret. Se till att den ligger i botten med en vinkel innan du drar åt muttrarna med handkraft.

15. Spänn åt

Spänn åt med en tång och en skiftnyckel cirka 1.5 varv. Var försiktig när du spänner. Hellre lite lösare så att du kan justera och anpassa senare om det behövs.

16. Sätt på vattnet 

När allting är monterat och fastskruvat så släpp på vattnet igen. Kolla efter läckage och dra åt muttrarna lite till om det behövs.

17. Kontrollera vattenutkastaren utifrån

Om allting är under kontroll med vattnet är det dags för en sista check utifrån så att utkastaren fungerar som den ska.

18. Klart!

Koppla på trädgårdsslangen och din vattenutkastare är nu redo för användning!

Låter det krångligt? Du kan vara lugn, vi på Done hjälper dig med alla dina VVS-installationer. Våra rörmokare hjälper dig med allt från att välja rätt material, rådgivning och färdigt arbete! Gör det enkelt för dig och låt ett proffs göra jobbet åt dig!

Installera eller byta ut vattenutkastare som läcker: Pris

Så vad kostar det då att installera vattenutkastare eller byta och montera en befintlig som har gått sönder? Våra duktiga rörmokare hjälper dig med allt från rådgivning och montering av röret till färdig installation så att du kan använda vatten till din trädgård på ett smidigt och praktiskt sätt! 

Här nedan hittar du Dones fasta pris när man ska montera en vattenutkastare. Läs även gärna vår prisguide för rörmokare för mer information. 

Byte/montering av vattenutkastare: Pris

1255 kronor (efter ROT) inklusive material, start- & resekostnad samt ROT-admin.

Villkor:

✓ Inköp av vattenutkastare:
Vattenutkastaren ska finnas på plats vid montering. Önskas hjälp med inköp tillkommer kostnad för det, men det är något som Dones VVS-montörer kan hjälpa till med.

✓ Avstängning av vatten:
Säkerställ att du har tillgång till huvudavstängningsventilen för vattnet.

I kostnadsexemplet ovan inkluderas demontering av befintlig produkt, installation av nyinköpt produkt och installationsmaterial. Det brukar även ingå ca 1 meter rördragning vid behov samt anslutningsslang till avlopp.

I arbete med byte/montering av vattenutkastare brukar det även ingå:

  • Demontering av spindelled i befintlig vattenutkastare
  • Felsökning
  • Utbyte av spindelled mot ny
  • Påsläpp, läckage och funktionskontroll
  • Städning och avetablering

3 faktorer som kan påverka priset för en installation av en vattenutkastare

  • Typ av vattenutkastare: Kostnaden för installationen kan variera beroende på vilken typ av vattenutkastare du vill ha installerad. En enkel vattenutkastare utan extra funktioner kommer att vara billigare än en mer avancerad modell med till exempel inbyggd vattenslangvinda eller möjlighet att justera flödeshastigheten.

  • Plats: Var vattenutkastaren ska installeras påverkar också kostnaden. Om vattenutkastaren ska installeras nära vattenledningen där det redan finns lämpliga rörledningar blir det enklare och därmed billigare att installera. Om installationen kräver att rörledningar måste dras eller anpassas kan det öka kostnaden.

  • Material: Materialkostnader kan också påverka slutpriset. Utöver själva vattenutkastaren kan det behövas extra material som kopplingar, rör, och skruvar. Det kan också krävas extra arbete som även det ökar materialkostnaderna. Till exempel som att göra plats för vattenutkastaren eller anpassa befintliga rörledningar. 

Exakt kostnad kan som sagt ges av Dones VVS-installatör efter att du har skickat bilder eller haft ett videosamtal med rörmokaren i Dones app. Installatören har då sett över förutsättningarna i ditt hem och kan ge dig ett prisförslag på just din installation.

Behöver du hjälp med att installera vattenutkastare? Done.

Gör trädgårdsarbetet lite mer praktiskt genom att installera vattenutkastare redan idag! Vi på Done finns här för dig. Alla våra rörmokare är certifierade med Säker vatten. Det innebär att de inte får koppla in produkter som inte har genomgått tester och är Säker Vatten-godkända, vilket syns i produktens monteringsanvisning. Det är för att du som kund alltid ska kunna lita på att få den bästa och säkraste servicen med oss!

Genom vår innovativa app har vi samlat allting på ett och samma ställe! Genom ett enkelt klick kan du välja Stockholm, Göteborg, Malmö eller din närmaste stad! Sedan sätter vi dig i kontakt med en auktoriserad rörmokare som genom ett gratis videosamtal kan ge dig en offert på just din installation av vattenutkastare! Få en gratis offert idag och låt proffsen göra jobbet åt dig!