Alla tjänster
/
Nyheter
/

Renoveringstips - Spara energi hemma

Letar du efter sätt att spara pengar på dina elräkningar? Då är energieffektivisering hemma en smart lösning! Genom att göra några enkla renoveringar i ditt hem kan du drastiskt minska din energianvändning och spara pengar på lång sikt. Och som ett plus i kanten kan du dessutom bidra till en minskad klimatpåverkan parallellt med ditt energisparande!

Från att installera energieffektiva blandare till energifönster finns det många sätt att göra ditt hem mer energieffektivt på. Nedan har vi listat några renoveringstips på hur du kan optimera ditt hem för att spara energi och göra hemmet mer energieffektivt - för en positiv inverkan på både plånboken och miljön!

installera energieffektiv blandare
Foto: Steven Ungermann

Installera energieffektiva blandare

Att installera energieffektiva blandare i ditt kök och badrum är ett utmärkt sätt att göra ditt hem mer energieffektivt på och spara pengar på elräkningarna. Energieffektiva blandare förbrukar nämligen mindre vatten och minskar energiförbrukningen med upp till 30% samtidigt som de fortfarande har utmärkt funktionalitet! 

Energieffektiva blandare är dessutom bättre för miljön, och har även fördelar för ditt hems VVS-system. Genom att minska vattenförbrukningen kan du minska slitaget på dina rör och armaturer. Du får också tillfredsställelsen av att veta att du gör din del för att spara vatten och energi. Att uppgradera till energieffektiva blandare är ett enkelt men samtidigt effektivt sätt att förbättra hemmets energieffektivitet på. Kom ihåg att använda vår Done-app för att bli matchad med en installatör efter dina behov och kom ett steg närmre en energisparande renovering redan idag!

installera energifönster hemma
Foto: Ekstrands.se

Uppgradera dina fönster med energifönster

Visste du att dina fönster kan stå för en betydande del av ditt hems energiförluster? Genom att uppgradera dina fönster med en installation av energifönster kan du dock minska din energiförbrukning och därav spara pengar på elräkningen. Men nu kanske du ställer dig frågan: Vad är egentligen energifönster? Energifönster är tillverkade av material som har högre isoleringsförmåga än vanliga fönster, och de är vanligtvis utrustade med en eller flera glasrutor som är belagda med en tunn metallfilm som reflekterar värme tillbaka in i rummet. 

I jämförelse med vanliga traditionella fönster har energifönster alltså förbättrade isoleringsegenskaper som förhindrar värmeförluster under vintern och håller ditt hem svalt under sommaren utan att använda för mycket energi. Även om en uppgradering av dina fönster kan kräva en lite större investering än vissa andra energibesparande renoveringar hemma är det ändå en värdefull renovering som kan leda till stora besparingar på dina elräkningar i det långa loppet, absolut värt att överväga om möjligheten finns!

effektiv uppvärmning luftvärmepump
Ikea.com

Effektiv uppvärmning med luftvärmepump

Direktverkande el är en vanlig uppvärmningsmetod i många hem, men visste du att du kan spara betydligt mer energi hemma genom att kombinera det med en luftvärmepump? Luft-luftvärmepumpen fungerar genom att ta värme från utomhusluften och överför den inomhus till ditt hem. När det är kallt ute fungerar den genom att arbeta som en omvänd luftkonditionering - istället för att kyla ner luften värmer den upp den. Det gör att du kan minska ditt användande av direktverkande el och därmed sänka dina energikostnader samtidigt som du minskar din miljöpåverkan!

Genom att kombinera direktverkande el med en luft-luftvärmepump kan du alltså skapa ett mer effektivt uppvärmningssystem som sparar energi och pengar samtidigt som du får ett bekvämare inomhusklimat hemma. Läs mer om luft-luftvärmepumpar här.

Även fast en luft-luftvärmepump är ett utmärkt komplement till direktverkande el, så kan det däremot inte generera varmvatten till hemmet. En värmepump är även en något större investeringskostnad - men som kommer bidra till en betydande energieffektivisering med tiden!

Isolera ditt hem med tilläggsisolering

Om du vill förbättra ditt hems energieffektivitet och minska elkostnaderna är även tilläggsisolering av framförallt vinden ett effektivt alternativ att överväga, speciellt för äldre hus. Vindar är ofta det främsta området där värme flyr under vintermånaderna och kommer in under sommarmånaderna, att lägga till extra isolering kan bidra till att minska energiförlusterna och förbättra ditt hems totala isolering. Detta är särskilt viktigt i äldre hus som kanske har gammal och tunn isolering, eller ingen alls. Genom att förbättra isoleringen på vinden kan du upprätthålla en behaglig temperatur i ditt hem, minska dina elräkningar och förbättra ditt hems energieffektivitet. 

Visste du att tilläggsisolera vinden dessutom är en relativt enkel och prisvärd renovering? Det kräver inga större strukturella förändringar, vilket gör det till en smart investering för alla husägare. Så om du vill förbättra ditt hems energieffektivitet och spara pengar i det långa loppet kan en installation av tilläggsisolering vara ett smart alternativ för dig, för ett både bekvämare och mer hållbart hem! 

Spara energi hemma med Done

Det finns många sätt att förbättra ditt hems energieffektivitet på och spara energi hemma med både små som större renoveringar. Med en åtgärd som passar dig kan du spara pengar på dina elräkningar samtidigt som du minskar din klimatpåverkan. Så vänta inte med att påbörja en energisparande renovering hemma. Kom igång med Done och få en gratis offert för ditt kommande projekt!

Vi har kvalitetssäkrade och ansvarsförsäkrade installatörer inom flera olika områden, inklusive VVS och Elektriker. Slipp krånglet och boka ett snabbt och smidigt videosamtal med din installatör idag!

Vanliga frågor

Liknande inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Hämta i App StoreLadda ned på Google Play