Guide - välj rätt laddstolpe till din elbil

Går du i tankar att köpa en elbil eller laddhybrid? Kanske har du redan skaffat en? Nästa punkt att checka av från listan är att installera en laddstolpe. Att ladda elbil hemma är både smidigt och effektivt. Via Done utförs installationen som vanligt alltid av en certifierad elektriker, med rätt behörighet för din installation.

Valet av laddstolpe beror främst på vilken modell av elbil du har. Är kontakten av typ 1 eller 2? Behöver du 3,7 kW eller 11 kW? 1-fas eller 3-fas? Marknaden är full av olika typer av laddboxar, vilket gör att både pris och specifikationer varierar  kraftigt mellan märken och modeller. Men bli inte skrämd av alla valmöjligheter och begrepp, att välja rätt laddstolpe för elbil är inte så svårt som det först kan verka. För att göra ditt val av laddstolpe ännu enklare har vi satt ihop den här guiden för att leda dig rätt i elbilsdjungeln. Nedan reder vi ut vad alla begrepp betyder en gång för alla, så att du kan installera din laddstolpe i lugn och ro. 

Känner du dig osäker på val av laddbox, har frågor kring installationen eller vill boka en elektriker för att få din laddbox installerad? Boka ett videosamtal med en kvalitetskontrollerad elektriker, så matchar vi dig med ett proffs som hjälper dig vidare och lämnar offert på installationen.

Boka videosamtal för offert
Done hjälper dig välja rätt laddbox till din elbil
Laddbox till elbild monterad på vägg.

Safety first - därför ska du installera en elbilsladdare

Rent praktiskt kan du ladda de flesta elbilar direkt i ett vanligt vägguttag - men det ska du inte göra. Laddning av elbil kräver stora strömstyrkor och ett eluttag med hög effekt under en längre tid. Ett vanligt hemma-elsystem har i regel inte tillräcklig hög kapacitet för att klara av det. För att få perspektiv på hur mycket ström som krävs för att ladda en elbil, kan du tänka dig att köra fyra stycken dammsugare, eller att ladda hela 750 stycken mobiltelefoner i åtta timmar, allt i ett och samma eluttag. Det är galet mycket ström det! Som du säkert förstår, är ett vanligt vägguttag inte tänkt för att klara av den stora mängden ström.

När du installera en laddstolpe, kopplas denna till en egen säkring i elskåpet, samt en kabel som är anpassad för högre belastning. Många laddboxar kommer med en inbyggd jordfelsbrytare. Dubbelkolla detta för de modeller du kikar på. Finns ingen jordfelsbrytare inbyggd, är det viktigt att du installerar även en sådan i anslutning till din elbilsladdare.

Boka videosamtal för offert

Grönt rotavdrag när du installerar laddbox

Skatteavdraget för så kallade gröna installationer, eller det gröna rotavdraget som det också kommit att kallas, är ett avdrag du kan använda vid klimatpositiva installationer. En laddbox till en elbil klassas som en klimatpositiv installation och med det gröna rotavdraget kan du dra av hela 50% av både arbetskostnad och materialkostnad när du anlitar ett proffs för installationen. Läs mer om det gröna rotavdraget här!

Laddstolpe.


Att tänka på när du ska välja laddstolpe:

Elbilsladdare för kontakttyp 1 eller 2?

Det första du behöver veta vid valet av laddstolpe är vilken typ av kontakt din bil har. Det finns huvudsakligen två olika typer av kontakter, typ 1 och typ 2. De flesta elbilar och laddhybrider har kontakttyp 2, det är den europeiska standarden. Kontrollera dock alltid vilken kontakttyp du har innan du väljer laddstolpe. Typ 1 är helt rund medan typ 2 har en platt ovansida.

Vilken strömstyrka behövs för att ladda din elbil?

Nästa val är strömstyrkan i din laddstolpe. Strömstyrkan ska anpassas utifrån din bils maximala laddeffekt. Det finns laddstationer som kan ladda på 1-fas och 3-fas. 

3-fas är den el som normalt dras in till din fastighet från elnätet i Sverige. I ditt vägguttag hemma har du ungefär 230 volt i 1-fasledningar, medan 3-fasledningarna har ungefär 400 volt. Alla elbilar och laddhybrider kan ladda på 1-fas, vissa elbilar kan även ladda på 3-fas. Fördelen med 3-fas är att bilen laddas mycket snabbare. Hur snabbt det går att ladda din elbil beror även på hur många ampere du väljer, samt bilens maximala laddeffekt. Nedan är ett exempel på hur mycket en elbil i snitt kan ladda per timme vid olika effekt.

Kom ihåg! Alla elbilar och laddhybrider är begränsade till hur mycket ström de kan ta emot. Innan du väljer laddstolpe är det alltid viktigt att du har koll på vad som gäller för din bil.

Kitta dig inför framtiden med en smart laddstolpe 

En smart laddstolpe gör det möjligt att koppla din elbilsladdare till internet via kabel, wifi eller 4G. Funktionen gör det möjligt att optimera och styra laddningen av din elbil smart genom appar direkt i din smartphone. I framtiden lär du även kunna koppla din laddstolpe till nya system för att till exempel dela på laddstationer i större laddnätverk. 

Hör av dig till oss när det blivit dags att installera laddstolpe så matchar vi dig med ett Done-anslutet proffs för att hjälpa dig hitta rätt laddstolpe för dig!

Boka videosamtal för offert
Nedladdningsknapp  AppStore Done bloggNedladdningsknapp GooglePlayStore Done blogg
Liknande inlägg
Visa alla inlägg
Starta ett projekt.
Kom igång direkt i appen
Ladda ner Done app AppStore nuLadda ner Done app GooglePlay Store nu