/
Elektriker
/

Vad kostar det att installera dimmer?

1 500 - 2 500 kr
Genomsnittspris

Genomsnittspriset för att byta en dimmer med hjälp av en auktoriserad elektriker är 1500-2500 kronor. Priset är räknat på ett totalpris där det ingår demontering, montering, start- & resekostnad och installationsmaterial. Skulle du önska hjälp med inköp av dimmer så är detta något som Dones elinstallatörer gärna hjälper till med. De har även bra upphandlade priser på dimers och andra elprodukter. 

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Anlita proffs för att installera dimmer

En dimmer är en fast installerad elkopplare som används för att steglöst reglera ljusstyrka på en belysning. Att installera dimmer i stället för strömbrytare blir allt populärare. Inte så konstigt med tanke på att du hjälp av en dimmer kan variera din belysning från låg ljusstyrka till fredagsmyset till stark ljusstyrka vid exempelvis städning.

Genom att sänka ljusstyrkan kan du dessutom spara pengar. Vad installationen av en dimmer kostar beror på en rad faktorer. Nedan har vi summerat de vanligaste variablerna kring priset på installation av dimmer. Trots att det är ett relativt litet installationsjobb att byta en dimmer så kan det vara mycket att tänka på. Önskar du offert på installation av en eller flera dimmers? Boka videosamtal med en av Dones behöriga elektriker så ser de över just ditt elprojekt.

Vad påverkar priset för att installera dimmer?

Byta eller installera ny dimmer?

Den största prisskillnaden beror på om du ska installera ny, flytta eller byta dimmer. Att byta en dimmer med hjälp av en elmontör är oftast billigare än att att flytta eller installera en helt ny dimmer eftersom el behöver då behöver dras fram till ny plats i bostaden.

Om kablarna redan är framdragna eller om nya kablar behöver dras och förlängas påverkar också slutpriset för montering av ny dimmer. Standard är att elen dras utanpåliggande från närmsta eluttag eller kopplingsdosa upp till 4 meter. Ska elen ej dras utanpåliggande, eller längre dragning av el än 4 meter ska göras tillkommer ofta kostnader.

Typ av bostad påverkar pris för att installera dimmer

Bor du i en sekelskifteslägenhet eller i ett nybygge? Priserna kan skilja sig åt beroende på hur gamla elsystem du har. Bor du i ett nybygge där elsystemen är nya och moderna kan du komma undan billigare. Detsamma gäller om du är mitt uppe i en totalrenovering. eller har genomfört en, eftersom att det då är lättare för elinstallatören att komma åt elsystemet och installera dimmer.

I äldre bostäder händer det att elen inte motsvarar kraven för säker el, vilket gör att elmontören behöver lägga extra tid för att åtgärda bristerna. Det kan därmed bli dyrare att installera dimmer i en äldre fastighet.

Vart din bostad befinner sig kan även påverka, men det är en betydligt mindre faktor än övriga delar som nämns på denna sidan. Exempelvis kostar installation av dimmer utförd av en behöriga elektriker i Stockholm mer än vad en utförd av elektriker i mindre städer, framförallt om elektrikern ska köra in och parkera mitt i city. Bor du långt ute på en skärgårdsö eller liknande så brukar priset generellt också öka. 

Bokar du elektriker via Done påverkar var du bor inte priset överhuvudtaget. Vi har nämligen ett fast timpris på 550 kr i timmen efter ROT som alla våra anslutna elektriker i alla våra aktiva städer skriver sina offerter utifrån. Det för att du ska känna dig trygg i att du får ett marknadsmässigt pris oavsett vilken elfirma du matchas med för att installera dimmer - och oavsett var du bor.

Typ av dimmer och antal dimmers 

Hur många dimmers som ska flyttas, bytas eller installeras påverkar såklart också priset. Är det flera dimmers som byts ut samtidigt, eller görs arbetet i samband med annat elarbete, så ges i de flesta fall mängdrabatt. Även andra faktorer kan påverka kostnaden. Exempelvis om dimmern ska installeras utanpåliggande eller har en särskild design som påverkar installlationstiden. 

När du köper en strömbrytare med dimfunktion är det även viktigt att du väljer en sort som passar den armatur som du tänkt. Halogenlampor till exempel passar inte alla dimrar. Osäker på vilken dimmer som funkar hos dig? Våra duktiga elektriker guidar dig gärna rätt via videosamtal

Behörighet för elinstallationer 

Ytterligare en faktor som påverkar (om än lite) är säsongen. I perioder då det är extra högt tryck på elektriker så kan priserna öka. På Done flaggar vi i appen vid bokning för om det är hög efterfrågan på elektriker och om väntetiderna är längre än vanligt. 

Vissa elinstallationer kräver särskild behörighet och spetskompetens, vilket kan göra att priset ökar. I normalfallet kräver dock installation av dimmer ingen särskild behörighet utöver den som en auktoriserad elektriker besitter.

Be om offert

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

500kr/timmen

Dones timpris elektriker

550kr/timmen

Högt timpris elektriker

600kr/timmen

Lågt timpris elektriker

450kr/timmen

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Dones timpris för elinstallatörer - 550 kr i timmen efter ROT

Då du bokar en elektriker via Done gäller ett timpris på 550 kr per timme (efter ROT). Notera dock att Done har en minimidebitering på 1800 kr (efter ROT). 

Alla elektriker hos Done är behöriga och godkända av Elsäkerhetsverket. innehar ansvarsförsäkring och är kvalitetskontrollerade av Done. 

30% rotavdrag för att installera dimmer

Om du ska installera dimmer i din bostad så kan du använda rotavdraget. Det här innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden för din elinstallatör. Dones elektriker hjälper alltid till med administration av rot, du som kund ansvarar dock för att säkerställa att du är behörig för rotavdraget. Detta kan du göra genom att använda rotkalkylatorn i Done-appen, där du genom verifiering med BankID kan se om du är behörig och hur mycket ROT du har kvar i år. 

Be om offert

Frågor & svar kring installation av dimmer 

Det finns många restriktioner kring elinstallationer i hemmet för dig som privatperson. I de flesta fall får man inte utföra elarbeten själv utan måste anlita en auktoriserad elmontör. Anledningen till det strikta regelverket är de stora riskerna som finns med el, där det årligen sker flera allvarliga olyckor, vissa med dödlig utgång, till följd av felaktigt installerad el eller annan ovarsamhet med el. Vi på Done är stolta samarbetspartners till Koppla Säkert, ett initiativ av Elsäkerhetsverket, som arbetar mot att främja säkra och trygga elinstallationer och minska olyckor i hemmet.

Får jag montera dimmer själv?

Du får inte installera en ny dimmer på egen hand, utan det får bara utföras av ett registrerat elföretag. Du får inte heller flytta en fast inkopplad dimmer, eller byta från en vanlig strömbrytare till dimmer är ej tillåtet att göra på egen hand.

Får jag byta dimmer själv?

Du får byta en fast inkopplad dimmer för högst 16 ampere, 400 volt, som är placerad i en egen kapsling eller dosa, till en med likvärdig funktion och inkoppling. Du får alltså exempelvis byta från en dimmer till en annan som passar den lamptyp du vill använda eller som ser har en snyggare design. Dock bör du ha goda kunskaper inom el för att inte riskera att orsaka skada. Är du det minsta osäker är det alltid bättre att anlita en behörig elektriker. Att montera en ny dimmer eller byta från en vanlig strömbrytare till dimmer är ej tillåtet att göra på egen hand. Alla elinstallatörer hos Done är behöriga och certifierade av Elsäkerhetsverket, ansvarsförsäkrade och kvalitetskontrollerade av Done.

Kan Dones elektriker hjälpa till med inköp av dimmer?

Dones elektriker hjälper dig oftast gärna med inköp av dimmer mot en extra kostnad för produkten. Ange i så fall produktnummer (EAN nummer) i din bokning, eller fråga elektrikern om råd.

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!