Alla tjänster
/
Elektriker
/

Vad kostar det att installera dimmer?

1 500 - 2 500 kr
Genomsnittspris

Genomsnittspriset för att byta en dimmer med hjälp av en auktoriserad elektriker är 1500-2500 kronor. Priset är räknat på ett totalpris där det ingår demontering, montering, start- & resekostnad och installationsmaterial. Skulle du önska hjälp med inköp av dimmer så är detta något som Dones elinstallatörer gärna hjälper till med. De har även bra upphandlade priser på dimers och andra elprodukter. 

Be om offert

Vad säger kunder om Done?

Recension från kund som använt Provvs via Done
Omdöme från kund som använt HRB Installation via Done
Kund recenscerar Provvs som anlitats via Done
Recension av Nero VVS & Rör
Positiv recension av Golvföretaget Stockholm
Positivt omdöme av Rosvall AiB
Omdöme av Proka Bygg efter avslutat projekt
Nöjd kund till HRB Installation
Projekt utfört av Rör & VVS Gruppen i Danderyd
Kund till Rosvall AiB lämnar omdöme
Erik recenserar Golvföretaget Stockholm
Anna, kund till Primär El-Service, lämnar omdöme
Elin om Rör & VVS Gruppen i Danderyd
Golvföretaget Stockholm får recension av tidigare kund
En recension av Rör & VVS Gruppen i Danderyd
Provvs får positivt omdöme från tidigare kund
Johan recenserar Proka Bygg
Omdöme från Adam om Kungsjö Bygg
Sarah lämnar omdöme av Rör & VVS Gruppen i Danderyd
Tidigare kund till DCG Consult Group lämnar omdöme
JKAB får positiv recension från kunden Leslie
Jesper rekommenderar HRB Installation
Kund ger Golvföretaget Stockholm toppbetyg
Proka Bygg får fem stjärnor av kund.
DCG Consult Group får ett gott omdömde
Provvs får positivt recension från kund
Kund är positvt inställd till Provvs
Positivt omdöme till Golvföretaget Stockholm
Golvföretaget Stockholm rekommenderas av tidigare kund
Rör & VVS Gruppen i Danderyd får gott omdöme från tidigare kund.
Provvs får ett gott omdöme från tidigare kund
Kund ger HRB Installation positivt omdömde
Nero VVS & Rör rekommenderas av tidigare kund
Proka Bygg ges fem stjärnor av tidigare kund
Nöjd kund rekommenderar Golvföretaget Stockholm
Nöjd kund lämnar positivt omdöme av HRB Installation
Rör & VVS Gruppen i Danderyd rekommenderas av kund
Rosvall AiB får positivt rekommendation av tidigare kund
Provvs får fem stjärnor av kunden Kim
Kund ger Rör & VVS Gruppen i Danderyd toppbetyg

Vad beror priset på för installation dimmer?

En dimmer är en fast installerad elkopplare som används för att steglöst reglera ljusstyrka på en belysning. Att installera dimmer i stället för strömbrytare blir allt populärare, och med hjälp av en dimmer kan du variera din belysning från en låg ljusstyrka till fredagsmyset till en stark ljusstyrka vid exempelvis städning. Genom att sänka ljusstyrkan kan du dessutom spara pengar. Vad installationen av en dimmer kostar beror på en rad faktorer. Nedan har vi summerat de vanligaste variablerna kring priset på installation av dimmer. Trots att det är ett relativt litet installationsjobb att byta en dimmer så kan det vara mycket att tänka på. Önskar du offert på installation av en eller flera dimrar? Boka videosamtal med en av Dones behöriga elektriker (länk) så ser de över just ditt elprojekt och skickar offert. 


Byta eller installera ny dimmer? Dragning av el för din dimmer? 

Den största prisskillnaden beror på om du ska installera ny, flytta eller byta dimmern. Att byta en dimmer med hjälp av en elmontör är oftast billigare än att att flytta eller installera en helt ny dimmer. 

Om kablarna redan är framdragna eller om nya kablar behöver dras och förlängas påverkar också slutpriset för montering av en ny dimmer. Standard är att elen dras utanpåliggande från närmsta eluttag eller kopplingsdosa upp till 4 meter. Ska elen ej dras utanpåliggande, eller längre dragning av el än 4 meter tillkommer ofta kostnader.


Kostnad för installation av dimmer beroende på bostad 

Bor du exempelvis i en sekelskifteslägenhet eller i ett nybygge? Priserna kan skilja sig åt beroende på hur gamla elsystem du har. För ett nybygge eller en totalrenovering kan du komma undan lite billigare eftersom det är lättare för elinstallatören att komma åt och installera dimmer när man bygger nytt. I gamla bostäder händer det att elen inte motsvarar kraven för säker el, vilket gör att elmontören behöver lägga extra tid för att åtgärda bristerna. 

Vart din bostad befinner sig kan även påverka, men det är en betydligt mindre faktor än övriga delar som nämns på denna sidan. Exempelvis kostar installation av dimmer från behöriga elinstallatörer mer i storstäder, och framförallt om elektriker ska köra in och parkera mitt i city. Bor du långt ute på en skärgårdsö eller liknande så brukar priset generellt också öka. 


Typ av dimmer och antal dimmrar 

Hur många dimrar som ska flyttas, bytas eller installeras påverkar också priset. Är det flera dimrar som byts ut samtidigt, eller görs arbetet i samband med annat elarbete, så ges mängdrabatt. Även andra faktorer kan påverka kostnaden. Exempelvis om dimmern ska installeras utanpåliggande eller har en särskild design som påverkar installlationstiden. 

När du köper en strömbrytare med dimfunktion är det även viktigt att du väljer en sort som passar den armatur som du tänkt. Halogenlampor till exempel passar inte alla dimrar. Osäker på vilken dimmer som funkar hos dig? Våra duktiga elektriker guidar dig gärna rätt via videosamtal (länk). 


Utbudet av elektriker & särskild behörighet för elinstallationer 

Ytterligare en faktor som påverkar (om än lite) är säsongen. I perioder då det är extra högt tryck på elektriker så kan priserna öka. På Done flaggar vi i appen vid bokning för om det är hög efterfrågan på elektriker och om väntetiderna är längre än vanligt. 

Vissa elinstallationer kräver särskild behörighet och spetskompetens, vilket kan göra att priset ökar. Spetskompetens: för vissa eljobb så krävs särskilda behörigheter eller spetskompetens, och priset kan då gå upp. I normalfallet kräver dock installation av dimmer ingen särskild behörighet utöver den som en auktoriserad elektriker besitter.

Be om offert

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

500kr/timmen

Dones timpris elektriker

550kr/timmen

Högt timrpis elektriker

600kr/timmen

Lågt timpris elektriker

450kr/timmen

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Dones timpris för elinstallatörer - 550 kr i timmen 

Då du bokar en elektriker via Done gäller ett timpris på 550 kr per timme (efter ROT). Notera dock att Done har en minimidebitering på 1800 kr (efter ROT). 

Alla elektriker hos Done är behöriga och godkända av Elsäkerhetsverket. innehar ansvarsförsäkring och är kvalitetskontrollerade av Done. 


30% ROT-avdrag för att installera dimmer

Om du ska installera dimmer i din bostad så kan du använda ROT-avdraget. Det här innebär att du kan dra av 30 procent av arbetskostnaden för din elinstallatör. Dones elektriker hjälper alltid till med ROT-avdraget. Du som kund ansvarar dock för att säkerställa att du är behörig för ROT-avdrag. Detta kan du göra genom att använda rotkalkylatorn i Done-appen, där du genom verifiering med BankID kan se om du är behörig och hur mycket ROT du har kvar i år. 

Be om offert

Frågor & svar kring installation av dimmer 

Det finns många restriktioner kring elinstallationer i hemmet för dig som privatperson. I de flesta fall får man inte utföra elarbeten själv utan måste anlita en auktoriserad elmontör. Anledningen till det strikta regelverket är de stora riskerna som finns med el, där det årligen sker flera allvarliga olyckor, vissa med dödlig utgång, till följd av felaktigt installerad el eller annan ovarsamhet med el. Vi på Done är stolta samarbetspartners till Koppla Säkert, ett initiativ av Elsäkerhetsverket, som arbetar mot att främja säkra och trygga elinstallationer och minska olyckor i hemmet.

Får jag montera dimmer själv?

Du får inte installera en ny dimmer på egen hand, utan det får bara utföras av ett registrerat elföretag. Du får inte heller flytta en fast inkopplad dimmer, eller byta från en vanlig strömbrytare till dimmer är ej tillåtet att göra på egen hand.

Får jag byta dimmer själv?

Du får byta en fast inkopplad dimmer för högst 16 ampere, 400 volt, som är placerad i en egen kapsling eller dosa, till en med likvärdig funktion och inkoppling. Du får alltså exempelvis byta från en dimmer till en annan som passar den lamptyp du vill använda eller som ser har en snyggare design. Dock bör du ha goda kunskaper inom el för att inte riskera att orsaka skada. Är du det minsta osäker är det alltid bättre att anlita en behörig elektriker. Att montera en ny dimmer eller byta från en vanlig strömbrytare till dimmer är ej tillåtet att göra på egen hand. Alla elinstallatörer hos Done är behöriga och certifierade av Elsäkerhetsverket, ansvarsförsäkrade och kvalitetskontrollerade av Done.

Kan Dones elektriker hjälpa till med inköp av dimmer?

Dones elektriker hjälper dig oftast gärna med inköp av dimmer mot en extra kostnad för produkten. Ange i så fall produktnummer (EAN nummer) i din bokning, eller fråga elektrikern om råd.

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!