/
Elektriker
/

Vad kostar det att installera ett vägguttag?

1 500-2 500 kr
Genomsnittspris

Genomsnittspriset inkluderar demontering och montering, start- och resekostnad samt installationsmaterial (förutom själva eluttaget). Om du inte har köpt eluttaget, kan du få hjälp av Dones elmontörer.

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Vad beror priset på för installation vägguttag? 

När du ska anlita en elektriker för installation av vägguttag får du i vissa fall en fast pris offert att godkänna inför uppdraget, i andra fall godkänner du en fast timpenning på löpande offert. Vilket alternativ som är det bästa för dig, beror främst på förutsättningarna för installationen. De flesta elinstallatörer kan hjälpa dig till det bästa alternativet för just din eluttagsinstallation. Men, för att även du ska ha koll på vad som kan påverka ditt slutpris när du ska installera, byta eller flytta vägguttag har vi satt ihop den här prisguiden.

De flesta elinstallatörer har en fast start & resekostnad, en så kallad framkörningsavgift, som alltid tillkommer när du anlitar en elfirma för installation av eluttag. Du behöver också räkna med att det material som behövs för installationen, och kostnaden för de faktiska vägguttagen om du önskar hjälp med inköp av dessa, tillkommer. Därefter är det arbetskostnaden som står för resterande del av offerten, och den beror främst av tidsåtgången för din installation. Nedan följer några av de faktorer som kan komma att påverka tidsåtgången för installation av vägguttag hemma hos dig.

Installera nytt, flytta eller byta eluttag

Att byta ett eluttag går generellt mer mot det lägre prisintervallet än flytta eller installera nytt eluttag. Det då eftersom kablar ofta finns framdragna vid ett byte av vägguttag, medan installatören när han ska flytta eluttag eller installera ett nytt kan komma att behöva dra fram kablar till platsen. Behöver kablarna förlängas eller kompletteras blir kostnaden högre. 

Typ av bostad

Bor du exempelvis i en sekelskifteslägenhet eller i ett nybygge? Priserna kan skilja sig år beroende på hur gamla elsystem du har, och för ett nybygge eller en totalrenovering kan du komma undan lite billigare eftersom det är lättare att komma åt och installera vägguttag i det som krävs när man bygger nytt. Bland elektriker i Stockholm är det till exempel känt att de hellre husen på Södermalm ofta har äldre elsystem med lägre kapacitet.

Hur många vägguttag som ska flyttas eller bytas

När du ska byta ut, flytta eller installera ett flertal vägguttag blir kostnaden såklart ofta högre då arbetet tar längre tid än vid byte eller installation av endast ett fåtal. Något som dock är bra att veta är att du ofta får en mängdrabatt, och därmed inte betalar detsamma för alla vägguttag som ska installeras.

Vilken typ av vägguttag

Exempelvis om uttaget är utanpåliggande, om det är av en specialdesign eller om det ska jordas. Alla dessa faktorer påverkar komplexiteten i installationen, och därav även tidsåtgången.

Geografin

Visserligen en mindre faktor, men i storstäder kostar det generellt snäppet mer, till exempel om en elektriker ska köra in och parkera mitt i city. En elektriker i Göteborg tar till exempel ofta en högre framkörningsavgift, än vad en elfirma i en mindre stad gör där trafik och letande efter parkering inte är lika tidskrävande.

Säsong

Även detta en mindre faktor, men i perioder då det är extra högt tryck på elektriker så kan priserna öka. På Done flaggar vi i appen vid bokning om det är hög efterfrågan på elektriker och om väntetiderna är längre än vanligt, så att du har koll på det redan när du lägger in din förfrågan.

Nuvarande elsystem

Statusen på ditt nuvarande elsystem, kan ha stor påverkan på det slutgiltiga priset för din elinstallation. Har du ett äldre elsystem med låg kapacitet, kan det resultera i att ni istället kommer överens om att göra ett byta av hela elsystem.

Spetskompetens

För vissa eljobb så krävs särskilda behörigheter eller spetskompetens, och priset kan då gå upp. I normalfallet kräver dock byte av eluttag ingen särskild kompetens utöver den som en auktoriserad elektriker besitter.

Be om offert

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

500kr/timmen

Dones timpris elektriker

550kr/timmen

Högt timpris elektriker

600kr/timmen

Lågt timpris elektriker

450kr/timmen

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Dones elektriker - fast timpris 550 kr per timme 

Då du bokar en elektriker via Done gäller ett fast timpris på 550 kr per timme (efter ROT), så även för installation, byte eller flytt av eluttag. Alla elektriker anslutna till Done är behöriga för elinstallationer hemma hos dig och godkända som elinstallatörer hos Elsäkerhetsverket. De har alla ansvarsförsäkring och har klarat alla de nio (!) steg som ingår Dones kvalitetskontroll. Precis som vid andra hantverkstjänster hos Done, bokar du ett videosamtal för offert - så matchar vi dig med ett proffs som hjälper dig vidare!

30% ROT-avdrag för att byta eluttag 

Om du ska installera vägguttag i din bostad (eller ditt fritidshus) så kan du använda ROT-avdraget. Det här innebär att 30 procent av arbetskostnaden kvittas mot skatt som du tidigare har betalat in under året.

Du har väl inte missat vår uppskattade guide? Här går vi igenom allt du behöver veta om rotavdraget.

Säkra elinstallationer med Done - trygg installation av eluttag 

En av de allra viktigaste säkerhetsåtgärderna i ett hem är att alla eluttag måste vara jordade och att jordfelsbrytaren fungerar ordentligt. När du flyttar in i ett hus tar du också över ansvaret för att elsystemet fungerar som det ska och för eventuella olyckor. 

Done är stolta samarbetspartners med Koppla Säkert - en tjänst från Elsäkerhetsverket. Via Koppla Säkert kan du ta reda på vilka jobb du som privatperson får utföra själv hemma och vilka du måste anlita en elektriker för. 

Be om offert

FAQ

Får jag byta eluttag själv?

Att byta ett eluttag är en av få elinstallationer du får utföra på egen hand, dock endast om du vet vad du håller på med. Är du det minsta osäker ska du alltid ta hjälp av ett proffs. Tips! Använd Elsäkerhetsverkets onlinetjänst Koppla Säkert för att kolla vilka elinstallationer du får och inte får utföra själv.

Får jag byte ett ojordat uttag mot ett jordat själv?

NEJ. Du får endast byta vägguttag på egen hand då det rör sig om att byta ett ojordat mot ett annat ojordat, eller ett jordat mot ett annat jordat.

Kan Dones elektriker hjälpa mig med inköp av vägguttag?

Din elektriker hjälper dig gärna med inköp av vägguttaget mot en extra kostnad för produkten. Ange i så fall produktnummer (EAN nummer) i din bokning, eller fråga elektrikern om råd.

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!