/
Elektriker
/

Vad kostar det att installera taklampa?

1 500-2 500 kr
Genomsnittspris

Priset gäller installation av en belysning (lampa/armatur), där elen vid behov kommer dras utanpåliggande från närmsta eluttag eller kopplingsdosa upp till 4 meter. I priset ingår arbete, material, start- & resekostnad samt ROT-admin.

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Att montera en taklampa - vad ska jag vara uppmärksam på?

När du ska montera taklampa i din bostad kan det vara lite klurigt att veta hur man ska gå tillväga. Om det är första gången du ska installera taklampa så kan det ibland vara svårt och krångligt. Det kan också vara förvirrande och jobbigt. Därför har vi satt ihop en guide för att underlätta för dig när du ska montera din taklampa. 

Det krävs en del steg för att kunna installera taklampan på ett säkert och korrekt sätt därför har vi satt ihop en 5-stegs guide för att göra uppgiften betydligt enklare.

  1. Stäng av strömmen 

Innan du börjar att installera lampan så måste du se till att all ström är avstängd runt omkring där du ska sätta upp den. Säkerhet är väldigt viktigt. Det gör du bäst genom att stänga av strömmen via proppskåpet och dra ut säkringen. Det funkar alltså inte att bara stänga av lampknappen. Använd en multimeter för att dubbelkolla att strömmen verkligen är avstängd.

  1. Skruva fast beslaget i taket
    Beroende på lampa är det olika instruktioner att följa när du ska montera i taket.  Ibland ska beslaget fästas i taket och ibland direkt i kopplingsdosan. Om den ska fästas i taket så är det bra att förborra ett hål för att enklare kunna skruva fästet på plats. Var försiktigt så att du inte borrar hål i ett elrör då dessa brukar ligga väldigt nära varandra.
  2. Koppla in kablarna
    Nästa steg är att koppla in sladdarna i taklampan. Det brukar finns två eller tre olika sladdar som ska kopplas. Om kopparbiten inte är synlig så kan du använda en tång för att ta bort plasten som sitter runt om så att den blir synlig. Det brukar finnas två till tre olika ingångar. En för den blå sladden som brukar kallas neutralledaren och en till den bruna som kallas fas/tändtråd. Finns det en tredje gulgrön sladd så är den jordad och ska kopplas in i mitten där denna symbol visas ⏚. När alla sladdarna är fästa på rätt plats är det dags att skruva åt skruvarna för att fästa dem.
  3. Dags för lampan att fästas i beslaget

När du fäst beslaget och sladdarna är på plats är det dags för det sista installationssteget, att fästa taklampan. Häng upp din lampa och skruva i skruvarna som medföljer så att den sitter fast ordentligt.

  1. Sätt i glödlampan och slå på strömmen

När allting är färdigt är det bara att skruva i ljuskällan och sätta på elen igen. Om allting är rätt utfört så ska du nu ha en ny fungerade taklampa i ditt hem.

När du ska montera taklampa så finns det några verktyg som kan vara bra att se till att man har innan man börjar. Till att börja med är det alltid bra att ha en tång, skruvmejsel, skruvar och pluggar. Det är också bra att ha en multimeter, en penna och en borr!

Vid närmare eftertanke… kan någon annan installera taklampan?

Tycker du att det låter krångligt att montera taklampan själv? Det kan det faktiskt också vara om du inte besitter den kunskap som krävs och aldrig har gjort det förut. När det handlar om elinstallationer är säkerhet den viktigaste faktorn. 

När man ska installera lampan i taket behöver man även följa vissa andra instruktioner som medföljer tillsammans med taklampan. Hur den befintliga taklampan redan är fäst kan också ha en betydelse för hur man ska montera taklampan. 

Är du minsta osäker på hur du ska ta bort, skruva fast och montera din taklampa är det alltid bäst att ta hjälp av en professionell elektriker. Då kan du räkna med att installationen utförs korrekt och du sparar både energi och tid. En behörig elektriker kan ge dig rätt hjälp till just din installation. De kan göra allt från att stänga av strömmen, sätta fast fästet, borra hål, se till att kablarna sitter på rätt plats till att skruva i glödlampan eller annan ljuskälla och sen också såklart sätta på strömmen igen.

Luta dig tillbaka och låt oss på Done göra jobbet. Genom vår smarta app kan du enkelt få rådgivning och en offert på just din installation av taklampa. Få en offert idag och låt våra certifierade elektriker göra jobbet åt dig. Snabbt, smidigt och enkelt. Det kan inte bli bättre! 

Att få hjälp behöver inte kosta skjortan

Anledningen till att vissa inte vill anlita en behörig elektriker är för att man är osäker på kostnaden. Man kanske egentligen vill ha hjälp med att montera taklampan men inte riktigt vet hur mycket det kostar. Att installera en taklampan i din bostad behöver inte kosta särskilt mycket. 

Kostnaden beror såklart på olika faktorer. Framför allt beror priset på vad man behöver göra. Ska en helt ny taklampa installeras eller ska den bara bytas ut eller flyttas? Priset påverkas också om det behöver dras nya strömkablar för att leda om strömmen. 

Priset på installationen för lampan ligger på 1500-2500 kr efter rot. Priset är räknat på en ny installation där elen inte behöver dras utanpåliggande längre än 4 meter från närmaste eluttag. Om elen skulle behöva dras längre än så ökar kostnaden med cirka 500-1000 kr beroende på hur långt det är. Priset innefattar arbets- och materialkostnad samt start- och resekostnad. Genom vår smidiga app hjälper vi dig också att hantera rotavdraget. Läs mer om rotavdraget och hur du kan använda dig av det på rätt sätt när du vill ha hjälp i hemmet.

Be om offert

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

550 kr/timme

Dones timpris elektriker

595 kr/timme

Högt timpris elektriker

700 kr/timme

Lågt timpris elektriker

500 kr/timme

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Ett enkelt sätt att anlita elektriker? Done.

Vi på Done finns här för dig till ditt nästa projekt! Vår certifierade elektriker har koll på läget och kan hjälpa dig genom varje steg med att installera taklampa eller annan belysning. Genom vår innovativa app kan du på ett enkelt och smidigt sätt få en gratis offert genom ett videosamtal. Det gör att du inte behöver vara tillgänglig för besök i ditt hem och kan på ett snabbare sätt få en offert för vad som gäller för just din lampa. 

Vi kan hjälpa dig med rådgivning samt med inköp av lampan mot en extra kostnad för produkten. All kommunikation sker endast på ett ställe, via Done-appen. Det underlättar för dig som kund för att du ska kunna ha bra koll på läget. 

Vissa lampor har även särskilda specifikationer som behöver tas hänsyn till. Våra behöriga elektriker är experter på att montera, installera och skruva in lampor i taket. Vi hjälper dig med just ditt specifika projekt! Då kan du med säkerhet veta att din installation blir utförd på ett korrekt och säkert sätt. Vi finns här för dig så att du kan få saker Done!

Be om offert

FAQ

Vad kostar det att installera en taklampa?

Priset på installationen för lampan ligger på 1500-2500 kr efter rot, där elen inte behöver dras utanpåliggande längre än 4 meter från närmaste eluttag.

Vad innefattar priset?

Priset innefattar arbets- och materialkostnad samt start- och resekostnad. Genom vår smidiga app hjälper vi dig också att hantera rotavdraget.

Vilka verktyg behöver man när man ska montera upp en taklampa?

Om du ska montera upp en taklampa själv är det alltid bra att ha en tång, skruvmejsel, skruvar och pluggar. Det är också bra att ha en multimeter, en penna och en borr!

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!