/
El
/

Vad kostar det att fräsa in el?

50 000 kr efter ROT
i en lägenhet på 55 kvm.

Ovan är ett prisexmpel för en lägenhet på 55 kvm. Priset kan variera beroende av faktorer som väggmaterial och egna förberedelser. Boka ett videosamtal för offert på att fräsa in el hemma hos dig.

Vad säger kunder om Done?

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
James

Kunnig och trevlig. Kom i tid. Inget var för svårt. Gjorde ett snyggt jobb.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Thomas

Punktlig, snabb, och noggrann. Trevlig därtill.

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Anna

Riktigt proffsigt och inte en kabel dragen på utsidan huset 👍

Juni 2022
Katia

Hantverkare med bra erfarenhet, kommunicerar bra och även om de behövde omboka första avtalade tiden, tog de kontakt och föreslog ny.

Juni 2022
Anna

Från första stunden blev vi mycket väl bemötta. Vi gick igenom våra renoveringsbehov och fick bra tips från Fadi och Jack.

Juni 2022
James

Great work guys! Thanks!

Juni 2022
Beata

Snabb respons, trevlig och snabbt arbetat. Gav även bra tips för eget fix!

Juni 2022
Anandhakumar

Anas and his team have gone above and beyond to deliver on the vision we had set out to achieve.

Juni 2022
Abbas

Utmärkt kundbemötande!

Juni 2022
Jonas

Inget krångel och trevlig att ha att göra med!

Fräsa in el i väggen - vad innebär det egentligen?

Att fräsa in el i väggen betyder att man döljer utanpåliggande kablar och låter de istället bli en del av väggen. När man drar el i väggen istället för utanpå så syns de inte och ger då rummet ett mer enhetligt uttryck.

En eldragning i väggen är ett stort projekt, men som är otroligt värdefullt. De flesta kan nog hålla med om att sladdar kan bli en börda, samtidigt som det förstör utseendet i bostaden. Fräser du däremot in elen slipper du alla störande och fula sladdar och lyfter fram den snygga inredningen istället. Ett resultat som är tillfredsställande för ögat men också praktiskt eftersom det underlättar städningen.

När man ska utföra ett sånt projekt så är det viktigt att tänka på att det är ett stort projekt som kräver speciella verktyg, noga planering och erfarenhet för att fräsa in el på ett snyggt och korrekt sätt.

Vi guidar dig igenom kostnader för att dra el i väggen, vilka verktyg som krävs och vilken noggrann utförd planering som behövs för att lyckas på ett bra sätt. Det är ett stort projekt som kräver mycket av dig som privatperson och därför kan det vara en bra idé att anlita en certifierad elektriker som fräser och utför arbetet åt dig.

Kostnader för att dra in el i väggen

Kostnaden för att dra om el i en lägenhet, huset eller rummet beror på många olika faktorer. Faktorer som påverkar priset för att fräsa in el kan vara storleken på din bostad, vilket material din vägg är byggd utav samt hur mycket förarbete du gör på egen hand. För att ge dig ett hum om kostnaden för att dra in el, har vi tagit fram ett prisexempel. Att fräsa in el i en lägenhet på 55 kvadratmeter kostar ca. 50 000 kr efter rotavdrag.

En annan anledning till att det är kostsamt med att fräsa in el i väggen är att du behöver dyra verktyg för att utföra arbetet snyggt och smidigt. Du behöver bland annat en spårfräs, vilket är både dyrt att köpa och ett dyrt verktyg att hyra.

Att fräsa in el är en investering, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på att det krävs mycket noggrannhet, planering och dyra verktyg. Personen som utför arbetet måste även ha tålamod och erfarenhet för att fräsa in de utanpåliggande kablarna på ett snyggt och korrekt sätt.

Planering och verktyg

Att dra el själv kräver väldigt mycket planering innan arbetet kan påbörjas. Noga planering är a och o så tänk igenom ordentligt innan du väljer att själv utföra arbetet.

Det krävs som sagt noggrann planering. Du måste veta exakt vart alla elprylar ska stå någonstans. Det är också viktigt med exakta mätningar och noga utförda ritningar på väggen.

Många brukar anlita en hantverkare för att hjälpa till med en bra planering och ritning för att undvika fel som kan försvåra arbetet senare.

För att fräsa spår för el i betongvägg behöver du dessutom en dyrare spårfräs, till skillnad från om du vill fräsa in el i en trävägg. Därför väljer många att istället hyra in proffshjälp. Det för att undvika fel under projektets gång som gör projektet mer kostsamt i slutändan.

Hur gör man då när man fräser in en sladd i väggen? Så här går det till enkelt förklarat i 5 steg:

  1. Börja med att rita ut ett spår och markera var sladden ska ligga med en krita.
  2. Använd en spårfräs och kör den långsamt längst markeringen och se till att spåret blir rakt.
  3. I väggen finns det nu två spår som spårfräsen har skurit ur.
  4. Ta bort väggen mellan spåren med hjälp av en hammare eller mejsel. De brukar vara de mest effektiva verktygen.
  5. Det sista steget är att dra kablarna och sladdarna i spåret. Sladdarna brukar oftast läggas i ett kabelrör. Kom ihåg att det krävs en auktoriserad elektriker för att ansluta kablarna till elen för att undvika så det inte blir några säkerhetsfel.

En annan vanlig orsak till att många väljer att hyra professionell hjälp är att arbetet är omständligt att utföra. Det blir väldigt dammigt, speciellt när du fräser i betongvägg då betong dammar mycket. För att inte tala om när du också vill fräsa in el i taket. Dammet åker nämligen rakt ner över personen som utför arbetet.

Den som ska utföra arbetet behöver alltså ha en stor dos tålamod och erfarenhet samt dessutom ha rätt utrustning till hands. Därför känner sig många mycket tryggare med att anlita ett proffs som har koll på läget!

Be om offert

Timpris för elektriker

Alla prisexempel är ink. moms & ROT.

Genomsnittspris

550 kr/timme

Dones timpris elektriker

595 kr/timme

Högt timpris elektriker

700 kr/timme

Lågt timpris elektriker

500 kr/timme

Done tipsar!

Renoveringsinspiration, guider & tips!

Varför många väljer att anlita certifierade elektriker när de ska fräsa in el i väggen

Att anlita professionell hjälp för att fräsa in elkablar är en investering, men en värd sådan enligt många. De flesta elektriker i Stockholm har stor erfarenhet av att fräsa in el i både trävägg och betongvägg, vilket för dig som kund blir en stor trygghet.

Kostnaden för att dra om el om du anlitar proffshjälp är något dyrare än om du genomför arbetet på egen hand framgångsrikt. Har du själv ingen erfarenhet av infräsning av el sedan tidigare, är fördelarna med att anlita en elektriker däremot många trots att priset blir något högre. När du anlitar ett proffs för att fräsa in el i vägg och tak kan du känna dig helt säker på att det blir bra.

Dessutom går det mycket snabbare än om du skulle försöka dig på att göra det själv. I en stressig vardag är tid en viktig faktor. Kanske är det värt kostnaden för att anlita en behörig elektriker som kan dra nya spår i väggarna åt dig. Då slipper du lägga tid och kraft på att planera, köpa och utföra. Det tycker många är värt varenda krona. Du slipper dessutom att köpa in ny utrustning och nytt material som du kanske inte behöver fler gånger. Att anlita ett proffs sparar dig på så sätt både arbete, tid och energi!

Vi på Done finns här för dig och vill underlätta din vardag. Genom vår app kan du på ett enkelt och smidigt sätt anlita en behörig elektriker som kan utföra arbetet åt dig. Boka ett videosamtal idag och Få en gratis offert om att fräsa in el hemma hos dig!

Be om offert

Vanliga frågor om att fräsa in el

Har du aldrig själv eller med hjälp av ett proffs fräst in el i väggar och tak tidigare, har du säkert många frågor kring planering, förberedelser och utförande. Vi svarar nedan på de topp tre vanligaste frågorna om att fräsa in el.

Vad kostar det att fräsa in el?

Att fräsa in el kan variera mycket i pris beroende av storleken på det rum eller den bostad där elen ska fräsas in, om du ska fräsa in el i både väggar och tak, vilket material din vägg är uppbyggd utav samt hur mycket och vilka förberedelser du gör innan elektrikern kommer. I en lägenhet på ca. 55 kvadrat ligger priset på ungefär 50 000 kr efter rot.

Hur lång tid tar det att fräsa in el?

Hur lång tid infräsning av elkablar tar beror på storleken på det rum eller den bostad där elen ska fräsas in, samt vilket material dina väggar är uppbyggda utav.

Vad innebär spårfräsning?

Spårfräsning innebär att du med hjälp av en maskin som heter just spårfräs gör en ränna, eller fräser ett spår, i väggen där du sedan placerar elkabeln.

Fler frågor? Kolla in vår fullständiga FAQ!