Fräsa in el

Fräsa in el

fr 2 675 efter ROT

En eldragning i väggen är ingen match för våra kvalitetsäkrade elektriker! Infräsning av elledningar gör att du slipper fula sladdar och det skapar ett mer enhetligt uttryck i ditt hem. Skicka in en förfrågan för att få kostnadsfri offert idag.

På Done ingår alltid startkostnad, körkostnad, administration av ROT-avdrag och grundläggande material.

Elektriker hos Done har genomgått en kvalitetskontroll samt är auktoriserade av Elsäkerhetsverket.

Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 vecka
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
Tillgänglighet:
Done har tillgängliga montörer
Hjälp inom:
Inom 1-2 veckor
4.6
hos Trustpilot
Done omdome 5 stjarnor
99%
rekommenderar
99% rekommenderar Done
4.7
i App Store
Done omdome 5 stjarnor

Se hur det gick till när Jannike "Bisse" Nordström fick hjälp av Done's elektriker

Betyg: 4.7 av 5

Baserat på över 100 recensioner av användare i Appstore.
Done logga

Betyg: 4.7 av 5

Över 200 omdömen till våra hantverkare på slutförda projekt.

Fräsa in el i väggen - vad innebär det egentligen?

Att fräsa in el i väggen betyder att man döljer utanpåliggande kablar och låter de istället bli en del av väggen. När man drar el i väggen istället för utanpå så syns de inte och ger då rummet ett mer enhetligt uttryck.

En eldragning i väggen är ett stort projekt, men som är otroligt värdefullt. De flesta kan nog hålla med om att sladdar kan bli en börda, samtidigt som det förstör utseendet i bostaden. Fräser du däremot in elen slipper du alla störande och fula sladdar och lyfter fram den snygga inredningen istället. Ett resultat som är tillfredsställande för ögat men också praktiskt eftersom det underlättar städningen.

När man ska utföra ett sånt projekt så är det viktigt att tänka på att det är ett stort projekt som kräver speciella verktyg, noga planering och erfarenhet för att fräsa in el på ett snyggt och korrekt sätt.

Vi guidar dig igenom kostnader för att dra el i väggen, vilka verktyg som krävs och vilken noggrann utförd planering som behövs för att lyckas på ett bra sätt. Det är ett stort projekt som kräver mycket av dig som privatperson och därför kan det vara en bra idé att anlita en certifierad elektriker som fräser och utför arbetet åt dig.

Kostnader för att dra in el i väggen

Kostnaden för att dra om el i en lägenhet, huset eller rummet beror på många olika faktorer. På Done börjar priset för att fräsa in el på 2 675 kr där det ingår två timmar installation. Priset för ytterligare service beror på ditt behov och framgår av din kostnadsfria offert. På Done har vi ett fast timpris på 595 kr/timme (efter ROT) för eventuell extra tid utöver det avtalade. För att få en exakt prisuppskattning är det bäst att kontakta en av våra elektriker och få en kostnadsfri offert. De kan enkelt och smidigt ge dig ett prisförslag genom vår Done-app eller online.

Faktorer som påverkar priset för att fräsa in el kan vara storleken på din bostad, vilket material din vägg är byggd utav samt hur mycket förarbete du gör på egen hand. För att ge dig ett hum om kostnaden för att dra in el, har vi tagit fram ett prisexempel. Att fräsa in el i en lägenhet på 55 kvadratmeter kostar ca. 50 000 kr efter rotavdrag.

En anledning till att det är kostsamt med att fräsa in el i väggen är att du behöver dyra verktyg för att utföra arbetet snyggt och smidigt. Du behöver bland annat en spårfräs, vilket är både dyrt att köpa och ett dyrt verktyg att hyra.

Att fräsa in el är en investering, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på att det krävs mycket noggrannhet, planering och dyra verktyg. Personen som utför arbetet måste även ha tålamod och erfarenhet för att fräsa in de utanpåliggande kablarna på ett snyggt och korrekt sätt.

Planering och verktyg

Att dra el själv kräver väldigt mycket planering innan arbetet kan påbörjas. Noga planering är a och o så tänk igenom ordentligt innan du väljer att själv utföra arbetet.

Det krävs som sagt noggrann planering. Du måste veta exakt vart alla elprylar ska stå någonstans. Det är också viktigt med exakta mätningar och noga utförda ritningar på väggen.

Många brukar anlita en elektriker för att hjälpa till med en bra planering och ritning för att undvika fel som kan försvåra arbetet senare.

För att fräsa spår för el i betongvägg behöver du dessutom en dyrare spårfräs, till skillnad från om du vill fräsa in el i en trävägg. Därför väljer många att istället hyra in proffshjälp. Det för att undvika fel under projektets gång som gör projektet mer kostsamt i slutändan.

Hur gör man då när man fräser in en sladd i väggen? Så här går det till enkelt förklarat i 5 steg:

  1. Börja med att rita ut ett spår och markera var sladden ska ligga med en krita.
  2. Använd en spårfräs och kör den långsamt längst markeringen och se till att spåret blir rakt.
  3. I väggen finns det nu två spår som spårfräsen har skurit ur.
  4. Ta bort väggen mellan spåren med hjälp av en hammare eller mejsel. De brukar vara de mest effektiva verktygen.
  5. Det sista steget är att dra kablarna och sladdarna i spåret. Sladdarna brukar oftast läggas i ett kabelrör. Kom ihåg att det krävs en auktoriserad elektriker för att ansluta kablarna till elen för att undvika så det inte blir några säkerhetsfel.

En annan vanlig orsak till att många väljer att hyra professionell hjälp är att arbetet är omständligt att utföra. Det blir väldigt dammigt, speciellt när du fräser i betongvägg då betong dammar mycket. För att inte tala om när du också vill fräsa in el i taket. Dammet åker nämligen rakt ner över personen som utför arbetet.

Den som ska utföra arbetet behöver alltså ha en stor dos tålamod och erfarenhet samt dessutom ha rätt utrustning till hands. Därför känner sig många mycket tryggare med att anlita ett proffs som har koll på läget!

Varför många väljer att anlita certifierade elektriker när de ska fräsa in el i väggen

Att anlita professionell hjälp för att fräsa in elkablar är en investering, men en värd sådan enligt många. De flesta elektriker i Stockholm har stor erfarenhet av att fräsa in el i både trävägg och betongvägg, vilket för dig som kund blir en stor trygghet.

Kostnaden för att dra om el om du anlitar proffshjälp är något dyrare än om du genomför arbetet på egen hand framgångsrikt. Har du själv ingen erfarenhet av infräsning av el sedan tidigare, är fördelarna med att anlita en elektriker däremot många trots att priset blir något högre. När du anlitar ett proffs för att fräsa in el i vägg och tak kan du känna dig helt säker på att det blir bra.

Dessutom går det mycket snabbare än om du skulle försöka dig på att göra det själv. I en stressig vardag är tid en viktig faktor. Kanske är det värt kostnaden för att anlita en behörig elektriker som kan dra nya spår i väggarna åt dig. Då slipper du lägga tid och kraft på att planera, köpa och utföra. Det tycker många är värt varenda krona. Du slipper dessutom att köpa in ny utrustning och nytt material som du kanske inte behöver fler gånger. Att anlita ett proffs sparar dig på så sätt både arbete, tid och energi!

Vi på Done finns här för dig och vill underlätta din vardag. Genom vår app kan du på ett enkelt och smidigt sätt anlita en behörig elektriker som kan utföra arbetet åt dig. Boka ett videosamtal idag och Få en gratis offert om att fräsa in el hemma hos dig!

Få hjälp av en elektriker med Done - Boka enkelt online eller i appen

Vi på Done strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. All kommunikation sker i appen, från rådgivning till offert. Done gör hela processen snabb, smidig och framförallt säker, både för dig som kund och för våra elektriker. Oavsett om det handlar om rådgivning eller installation, så finns vi här för dig. 

Vårt mål är att samla Sveriges främsta elektriker på ett och samma ställe. Vi går noggrant igenom och kvalitetskontrollerar alla elektriker som finns i Done-appen för att säkerställa att du får den bästa möjliga service. Alla våra elektriker är auktoriserade av Elsäkerhetsverket och arbetar efter det regelverk som finns.

Så bokar du elinstallation via Done

  1. Bokningsförfrågan: Ladda ner Done via Appstore/Google Play & boka ett videosamtal. Vi matchar dig med en kvalitetskontrollerad elinstallatör registrerad hos Elsäkerhetsverket.
  2. Videosamtal, chatt & offert: Inom 24h (men oftast snabbare!) bekräftar vi tid för kontakt med din elmontör. Vid mindre jobb finns vår chattfunktion och vid mer omfattande arbeten finns videosamtal tillgängligt. Efter kontakt får du din offert smidigt via appen. 
  3. Projektstart: Godkänn offerten i appen och planera in projektstart med montören i chatten. Smidigare blir det inte att boka elektriker!

Med Done behöver du inte längre oroa dig för att välja rätt elektriker – vi har redan gjort det åt dig. Boka enkelt i appen och låt oss ta hand om resten, så får du en professionell service  som du kan lita på. Vi är här för att göra din hantverkarupplevelse smidig och problemfri. Välkommen till Done!