Termostat: Pris, installation och fördelar
Med en termostat kan du enkelt reglera värmen i ditt hem. De fungerar som ett instrument som används genom olika system för att reglera temperaturen. Det kan till exempel vara ett vattenburet centralvärmesystem som exempelvis ett element eller elektroniska och kapslade termostater. En termostats pris kan beror på många olika faktorer men behöver inte vara alltför dyrt. Det bästa av allt är att du kommer spara pengar på att använda en i längden!
Tänk dig att du har varit utomhus en kall dag och det är dags att gå in. Du öppnar dörren och stiger in och där möts du av värme. Du kommer in i ett hem med en behaglig temperatur. Du kan få ett varmt och skönt hem på vintern och en svalkande inomhusmiljö under sommarens varmaste dagar. Allt detta är möjligt med hjälp av termostater. Här kan du själv bestämma temperaturen för att få ditt hem precis så som du vill ha det. Ett behagligt inomhusklimat är så viktigt för att skapa trivsel, eller hur?
Det finns även andra fördelar med termostater i hemmet. Fördelar som att det både är miljövänligt och ekonomiskt. Med smarta lösningar i hemmet kan du alltså med hjälp av en jämn värme som justeras av termostaten både spara pengar i plånboken och ge vår planet en bättre framtid!
Så hur fungerar en termostat och hur reglerar den temperaturen? I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om en termostat, pris och mycket mer!
Vad är en termostat och hur fungerar den?
Enkelt förklarat kan man likna termostaten med våra egna kroppar. Kroppen reglerar så att vi alltid kan hålla en bra temperatur vilket gör att våra organ och kroppar kan fungera optimalt. Termostater fungerar på liknande sätt. Du kan till exempel välja att ställa in temperaturen på ett element och så kommer elementet reglera så att omgivningen håller den inställda temperaturen.
Termostater kan alltså liknas olika slags instrument som reglerar temperaturen. Termostaten läser av vilken temperatur det är i rummet och justerar om den behöver avge mer värme eller stänga av så att temperaturen hålls på den inställda nivån. Det gör den genom att stänga av eller minska flödet av värme. Ett mindre flöde sänker temperaturen och ett ökat flöde höjer värmen.
Mer ingående kan man generellt säga att termostatens centrala del är gjord av bimetaller. Det är två olika sorters metaller som sitter tillsammans. De böjer sig sedan och utvidgar sig på olika sätt utefter temperaturen i rummet. Metallen påverkar då ventilen inuti termostaten som då antingen öppnar eller stryper flödet.
På vinterhalvåret behövs den för att kunna hålla värmen på en jämn nivå och under sommaren när temperaturen är varmare så kanske man vill hålla ett svalare klimat inomhus. Med flera olika termostater kan man även justera och göra det möjligt med olika temperaturen i olika rum i hemmet.
Såklart beror det på vilken termostat man har men det är alltid viktigt att tänka på var man placerar den i rummet. Undvik ställen där solens strålar värmer upp platsen eller bakom stora möbelgrupper. En termostat fungerar bäst om du placerar den på en central plats då den kan läsa av temperaturen allra bäst! Tänk även på att inte täcka över termostaten då det kan påverka hur den läser av omgivningen.
Med smarta hem kan du även justera den valda termostaten genom din smartphone. Då kan du med enkla tryck ändra och ha kontroll på temperaturen via en app. Du kan även ansluta dina andra elektriska apparater till systemet. Smart va?