Den stora el-guiden

Det får du göra själv med el

Boka videosamtal

Vad får du göra själv med el? Och när behövs elektriker registrerad hos Elsäkerhetsverket? 🔌

I den här guiden går vi igenom:

• Det får du göra själv med el

• Byta vägguttag - steg för steg

• Det får du inte göra själv med el

• Anlita elektriker

Alla elfirmor anslutna till Done är ansvarsförsäkrade & registrerade hos Elsäkerhetsverket. Boka videosamtal för kostnadsfri offert.

Ladda ner DoneBoka videosamtal

Det får du göra själv med el

Nedan går vi igenom vilka elarbeten du själv får genomföra i ditt hem (dock endast om du har kunskap nog att göra det på korrekt sätt). Om du inte kan kontrollera installationerna på ett korrekt sätt eller känner dig det minsta osäker inför en installation så ska du alltid överlåta arbetet till ett elföretag registrerat hos Elsäkerhetsverket. Chansa aldrig!

Byta trasig proppsäkring

I ditt proppskåp har du relativt fria händer. Exempelvis är det fritt fram att byta ut en proppsäkring som gått sönder. En vanlig skada på en proppsäkring är att den så kallade signalpärlan ramlat av. För att byta ut proppsäkringen skruvar du ut propphuven med den trasiga proppsäkringen ur elcentralen och tar ut den trasiga säkringen. Därefter sätter du i en ny säkring med samma märkström och kan sedan skruva tillbaka propphuven i centralen.

Återställa utlöst automatsäkring

Återställa utlöst automatsäkring

Uttrycket att proppen gått har vi nog alla hört. Vad det ofta innebär är att en automatsäkring utlösts. För att återställa en utlöst automatsäkring trycker du enkelt tillbaka den till vad som kallas för till-läge, det vill säga att den står i samma läge som övriga automatsäkringar. Oftast märker du att en automatsäkring utlösts genom att strömmen stängs av i ett rum. Den allra vanligaste anledningen till ett strömavbrott är just att en automatsäkring utlösts.

Byta glödlampor och lamphållare

Om en glödlampa gått sönder får du själv byta ut den. Du skruvar då av glödlampan och skruvar i den nya i lampsockeln. Du får också byta ut själva lamphållaren på egen hand. Ibland sitter sladden fast i en kabellist eller med kabelklammer mellan eluttag och den krok i taket lampen hänger ifrån, som då kan behöva lossas.

Montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar

Du får själv montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar i ditt hem. Du får också reparera och byta ut trasiga delar i skarvsladdar och så kallade apparatsladdar. 

Byta ut redan befintliga strömbrytare och vägguttag

Du får själv byta ut befintliga strömbrytare, eller lampknappar som de också kallas, och vägguttag. Under nedan rubrik finner du en steg för steg guide till byte av vägguttag.

Chansa aldrig med el! I samarbete med Elsäkerhetsverket och Koppla Säkert, vill vi lyfta e-tjänsten som hjälper dig säkertälla vad du får och inte får göra med el. Du kommer direkt till Koppla Säkert här.

Kvalitetscheckade proffs

Har rätt certifikat
Är registrerade hos Elsäkerhetsverket (elektriker)
Är certifierade av Säker Vatten (rörmokare)
Är tydlig och effektiv i sin kommunikation
Har giltig ansvarsförsäkring
Har goda referenser från tidigare kunder
Inte finns med på Råd & Röns svarta lista
Har F-skatt och saknar betalningsansmärkningar

Det får du inte göra själv med el

Majoriteten av alla elinstallationer kräver att du anlitar en registrerad elektriker som besitter den kunskap som krävs för att hantera elinstallationer på ett korrekt sätt. Det är endast de installationer som listats ovan som du får utföra på egen hand, och då endast om du har tillräcklig kunskap. Alla övriga installationer kräver att en elektriker registrerad hos Elsäkerhetsverket genomför arbetet för att det ska vara lagligt och säkert utfört arbete.

Exempel på elinstallationer som kräver certifierad elektriker:

- Du får inte byta ut ett ojordat vägguttag mot ett jordat på egen hand.

- Du får inte installera 230 v golvvärme och värmekabel på egen hand.

- Du får inte göra förändringar i fasta elinstallationer på egen hand.

- Du får inte förlägga elkablar i mark på egen hand.

Boka elektriker till fastpris

Anlita elektriker

Oavsett vilken typ av hantverkare du ska anlita, finns det ett par viktiga punkter att tänka på i valet av bolag, men kanske framförallt när det kommer till elarbeten. Felaktiga elinstallationer kan som vi nämnt flera gånger ha förödande konsekvenser och ge både person- och egendomsskador. Det är därför viktigt att du säkerställer att den elektriker du anlitar har de kunskaper och certifikat som krävs för att genomföra säkra och korrekta elinstallationer. 

Din elektriker ska:

  • Vara registrerad elinstallatör hos Elsäkerhetsverket.
  • Ha en giltig ansvarsförsäkring.
  • Ha goda rekommendationer från tidigare kunder.

Att själv undersöka alla dessa aspekter kan verka tidskrävande. Men, det finns enklare sätt. Boka in ett videosamtal via Done, vi har gjort kvalitetskontrollen åt dig! Alla elfirmor anslutna till Done är registrerade elinstallationsföretag hos Elsäkerhetsverket och har giltig ansvarsförsäkring. Undrar du hur Done som tjänst funkar? Kolla in vår FAQ!

Ladda ner Done och boka ett videosamtal med en elektriker för gratis offert. Mindre jobb? Boka till fastpris direkt i appen! Smidigt, enkelt & säkert. 

Boka videosamtal

Done tipsar!

Till bloggen

Boka videosamtal
Ladda ner Done

Andra områden